Frostnetter i Davos

Mange kjente ansikter i Davos, men tidligere års økonomiske helter holder seg borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonal økonomisk integrasjon, også kalt globalisering, var et prosjekt statsledere, økonomer og banksjefer omfavnet og gjorde til det felles språk alle snakket på de årlige møtene i World Economic Forum i Davos. Banksjefene i de store investeringsbankene var forumets helter. De snakket språket best av alle, og alle lyttet.

I år er de ikke helter lenger, og de er heller ikke kommet til Davos. Merrill Lynch sjef John Thain, som kjøpte en papirkurv til 10 000 kroner, ligger lavt. Sjefen for den konkursrammede banken Lehman Brothers, Richard Fuld, som fikk 186,6 millioner dollar i lønn og bonuser de tre åra han var sjef, kommer ikke. Sjefen for den vaklende bankgiganten Citigroup, Vikram Pandit, kommer ikke. Det gjør heller ikke sjefen for Goldman Sachs, Lloyd Blankfein. Selv Bono som var fast gjest på møtene i Davos, og elsket å diskutere økonomi med statsledere og banksjefer kommer ikke. Han har angivelig ikke tid fordi han må spille inn et nytt album.

Men akkurat i dag burde banksjefene som tok enorm risiko for å øke omsetning og fortjeneste, og dermed milliardlønn og bonuser, vært til stede. For spørsmålene som skal diskuteres i et av seminarene i dag ville de trolig vært viktige bidragsytere til.

Temaet er: Global finanskrise: Hvilke lærdommer burde vi trekke av den?

Og blant spørsmålene som skal behandles er:

1. Hva er fornuftige bonuser? Hvem skal bestemme bonusene?

2. Trenger vi ytterligere reguleringer?

3. Hvordan kan et optimalt og effektivt globalt rammeverk etableres?

Som seg hør og bør så er det protestantene som sitter i førersetet når kapitalens viktige spørsmål skal diskuteres. Denne sesjonen blir nemlig arrangert i samarbeid med Federation of Swiss Protestant Churches.

Men om banksjefene ikke tør komme, så er statslederne på plass. Og allerede kan vi se konturene av en økonomisk kald krig mellom øst og vest. Både Kinas statsminister Wen Jiabao og Russlands statsminister Vladimir Putin sa på møtene tirsdag at det var vesten som hadde diktert verdens økonomiske agenda, og at alle de feil de gjorde i den økonomiske politikken førte til den globale finanskrisen. Putin latterliggjorde USA-delegatene som på møtet i Davos i fjor hadde snakket om den amerikanske økonomiens «fundamentale stabilitet og de skyfrie utsiktene». Wen Jiabao anklaget de finansielle institusjonene for å ha drevet «blind jakt på profitt» og « mangel på selvdisiplin». Putin argumenterte også sterkt for at den raske økonomiske veksten i Kina og Russland må føre til de får en mer sentral rolle i en ny økonomisk verdensorden.

Noen mirakelmedisin har imidlertid verken Kina eller Russland, og ILO advarer fortsatt om at 50 millioner arbeidsplasser er i fare.