- ALDEREN ER EN FORDEL: For tre å siden gikk Frøydis Adamson (48) bort fra tilværelsen som siviløkonom og startet på Politihøyskolen, hvor hun er eldste student noensinne. Hun sier alderen er en fordel i yrket. - Livserfaring er noe du kan bruke mye av i politiet, sier hun.  Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
- ALDEREN ER EN FORDEL: For tre å siden gikk Frøydis Adamson (48) bort fra tilværelsen som siviløkonom og startet på Politihøyskolen, hvor hun er eldste student noensinne. Hun sier alderen er en fordel i yrket. - Livserfaring er noe du kan bruke mye av i politiet, sier hun. Foto: Erik Inderhaug/PolitiforumVis mer

Frøydis (48) er Norges eldste politistudent

- Jeg angrer ikke et sekund, sier trebarnsmoren som la siviløkonomlivet på hylla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frøydis Adamson fra Oppegård var egentlig utdannet siviløkonom som drev eget regnskapsfirma på det tiende året, men ønsket seg «en ordentlig jobb igjen». Hun søkte en relevant stilling i Økokrim, men ble ikke engang kalt inn til intervju.

- Da tenkte jeg, kanskje jeg stiller sterkere hvis jeg utdanner meg til politi? Tanken var jo at politiutdanning og sivil- økonomutdanning ville være veien inn i Økokrim. Så da søkte jeg, kom inn, og begynte på Politihøgskolen, sier hun til Politiforum.no.

Dette var for tre år siden, da Adamson var 45. Politihøgskolen (PHS) har en nedre aldersgrense på 20, men ingen øvre. Og de fysiske testene var ikke noe problem, sier Adamson, som de siste åra har drevet med taekwondo og kiting.

- Jeg synes ikke opptakskravene er blant de aller strengeste, og trente heller ikke spesielt mye i forkant for å klare det. Det ble litt benkpress og svømming, men ingen hardtrening. Bortsett fra hangups, klarte jeg maks i alle øvelser, sier hun.

- Angrer ikke Adamson er ferdig med den treårige utdanningen til sommeren. Med tre barn, som nå er 13, 18 og 20 år gamle, og mann, kom den største utfordringen med turnusarbeidet i praksisåret.

- Det var litt tungt, spesielt siden jeg har en mann som er mye ute og reise. Når jeg da skulle på kveldsvakt ett kvarter før den yngste kom hjem fra skolen, kjente jeg litt på det, sier hun.

STØTTEERKLÆRINGER: Adamson sier hun bare har fått positive tilbakemeldinger på valget om å starte på en ny karriere midt i livet. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
STØTTEERKLÆRINGER: Adamson sier hun bare har fått positive tilbakemeldinger på valget om å starte på en ny karriere midt i livet. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer

Adamson sier hun ikke har angret på valget om å rykke opp i den stabile regnskapstilværelsen, leve på én inntekt og bli Norges (hittil) eldste politistudent på PHS.

- I praksisåret tenkte jeg «Wow! Er dette en jobb man får betalt for?», sier hun til Dagbladet.

- Vi fant ut at vi ville klare oss på én lønn i disse årene. Om det ikke hadde gått bra, eller at jeg ikke hadde likt det, kunne jeg alltids plukket opp noen regnskapskunder igjen. Føler ikke at jeg har brent alle broer ved å prøve, fortsetter hun.

- Ingen særbehandling I starten var hun redd for reaksjonene til andre: «Kanskje folk synes jeg synes er litt teit, som er så gammal og plutselig begynner på noe annet». Men reaksjonene har vært udelt positive, fra familie og bekjente, medelever og lærere.

- Fordommene lå mer hos meg selv enn hos andre. Jeg har aldri opplevd at noen har behandlet meg annerledes, verken positivt eller negativt. Ingen særbehandling, og det synes jeg er ålreit, fordi da vet jeg at jeg får opplæringen på akkurat samme premisser som andre, sier hun.

Etter endt utdanning ønsker hun å jobbe operativt ett års tid på ordensavdelingen, og deretter gå over til forebyggendeaktivitet rettet mot barn og unge. Hun holder også muligheten for Økokrim - hvor hun «kan blande» siviløkonom- og politititlene - åpen.

- Fordel som politi Adamson vet ikke hvordan alderen vil slå ut i en jobbsøknad, men mener selv at noen ekstra år er en fordel i politiyrket.

«VÆPNET» ØVELSE: Adamson, som snart fyller 49, er ferdigutdannet til sommeren. Konstrasten til hverdagen som siviløkonom med regnskapsfirma er stor. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
«VÆPNET» ØVELSE: Adamson, som snart fyller 49, er ferdigutdannet til sommeren. Konstrasten til hverdagen som siviløkonom med regnskapsfirma er stor. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer

- Livserfaring er noe du kan bruke mye av i politiet. Det meste av politiarbeid ute i gatene er ikke å slåss, men rett og slett å snakke med folk. Sammenliknet med mine yngre medstudenter og kolleger, gir alderen en fordel i at jeg er tålmodig, trygg på meg selv, har barn også videre, sier hun til Dagbladet.

VIL JOBBE I FELT: Hun ønsker i første omgang å arbeide operativt i ordensavdelingen, og så med forebyggendearbeid, barn og unge på sikt. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
VIL JOBBE I FELT: Hun ønsker i første omgang å arbeide operativt i ordensavdelingen, og så med forebyggendearbeid, barn og unge på sikt. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer