Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnehager og profitt

Frp: - Ap driver heksejakt på private barnehager

Frp og Høyre raser mot Aps snuoperasjon. På høy tid at Ap stopper velferdsprofitørene, mener Rødt.

STRID OM BARNEHAGER: De rødgrønne vil begrense barnehagekjedenes mulighet til å hente ut store utbytter fra barnehager med offentlig støtte. Høyre og Frp mener Ap driver ideologisk jakt på private barnehager. Her er Ap-representantene Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen på besøk i en barnehage.
STRID OM BARNEHAGER: De rødgrønne vil begrense barnehagekjedenes mulighet til å hente ut store utbytter fra barnehager med offentlig støtte. Høyre og Frp mener Ap driver ideologisk jakt på private barnehager. Her er Ap-representantene Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen på besøk i en barnehage. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utdannings- og forskningskomiteen la i ettermiddag fram innstilling til SV-forslaget om å endre barnehageloven for å sikre at offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode, og ikke går til profitt for private barnehageeiere. Ap har snudd og vil nå sammen med Rødt, SV og Senterpartiet forby store utbytter til barnehagekjedene.

- Jeg er veldig glad for at Ap er på riktig vei, for det finnes ingen rødgrønne velgere som er for at skattepengene skal gå til privat profitt istedenfor til barna. Det er på høy tid at Ap lytter til rødgrønne velgere og fagbevegelsen. Det handler om velferdsstatens framtid fordi skatteviljen vil synke når man ser at skattepengene bidrar til å bygge opp milliardformuer isteden for å bruke dem på barna. Derfor må velferdsprofitørene stanses før det er for sent, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, til Dagbladet.

KrF vil vente

Et flertall på Stortinget vil hindre at offentlig finansierte barnehager blir objekter for spekulasjon og store utbytter. KrF vil ikke at offentlig finansierte og foreldrefinansierte barnehager skal være objekter for spekulasjon og profitt, men partiet vil avvente utvalget som utreder pengestrømmene til velferdstjenestene før de vurderer behov for lovendring.

Frps barnehagepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen mener Ap driver en i ideologisk heksejakt mot landets private barnehager.

- Arbeiderpartiets politikk truer landets private barnehager. Ikke bare vil de straffe de barnehagene som faktisk går med overskudd, de vil også straffe de som går med underskudd, mener Frp-representanten.

- Barnehager kan bli lagt ned

Hun viser til en undersøkelse nylig som viste at landets foreldre er mer fornøyde med tilbudet i private barnehager enn kommunale barnehager.

- Likevel gjør Arbeiderpartiet det de kan for å straffe de private barnehagene. Dette vitner om at Arbeiderpartiet mer opptatt av ideologi, enn tilbudet barna i barnehagen får. Jeg frykter at dersom Arbeiderpartiet får gjennomslag for sin politikk, så vil det føre til at mange barn vil bli stående uten barnehageplass.

- For i tillegg til å ville forby profitt, kutter Arbeiderpartiet store summer i støtten til private barnehager. I Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2018, la partiet opp nemlig til et kutt på 300 millioner kroner som tas fra landets private barnehager. Nærmere 800 av landets barnehager gikk i 2016 med underskudd i følge Private barnehagers landsforbund (PBL), og står dermed med kniven på strupen.

Det vil i ytterste konsekvens kunne føre til at flere av de nærmere 800 private barnehagene som i dag går med underskudd, vil måtte kunne legge ned. Det er en usosial politikk, som rammer landets barnefamilier. Vi vet at private barnehager er helt avgjørende for å sikre full barnehagedekning. Barnehagene bør derfor støttes, ikke straffes som Arbeiderpartiet vil, sier Bruun-Gundersen.

- Vond smak i munnen

Også Høyres barnepolitiske talsperson Mathilde Tybring-Gjedde mener Ap vil knekke ryggen på de private barnehagene.

- Det må gi Arbeiderpartiet en vond smak i munnen når de tar en u-sving bare en uke etter at foreldreundersøkelsen viste at foreldre er mest fornøyde med de private barnehagene.

Ap maler opp en fiende som knapt nok eksisterer. Absolutt alle er enige i at penger vi bevilger til barnehagesektoren, skal gå til barnas beste. Private barnehager får samme tilskudd som de kommunale barnehagene, og vi stiller de samme kvalitetskravene til antall ansatte per barn og antall pedagoger. Private barnehager har flere pedagoger i barnehagene sine, lavere sykefravær blant de ansatte og fornøyde foreldre og barn, sier Tybring-Gjedde.

- Forhastet av Ap

Hun erkjenner samtidig at barnehagesektoren har endret seg, og at det pågår en dreining mot større konserner som kjøper opp mindre barnehager.

- Da må vi også kontrollere og regulere sektoren bedre. Nettopp derfor har regjeringen satt i gang en gjennomgang av dagens regelverk og tilsynsordning. Vi trenger et bedre tilsyn av sektoren for å sikre at barnehageeiere følger barnehageloven, og at alle pengene går til barnas beste. For meg virker Arbeiderpartiets u-sving litt forhastet og lite gjennomtenkt, sier Tybring-Gjedde.

BRA AT AP SNUR: - Det finnes ingen rødgrønne velgere som er for at skattepengene skal gå til privat profitt istedenfor til barna. Det er på høy tid at Ap lytter til rødgrønne velgere og fagbevegelsen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
BRA AT AP SNUR: - Det finnes ingen rødgrønne velgere som er for at skattepengene skal gå til privat profitt istedenfor til barna. Det er på høy tid at Ap lytter til rødgrønne velgere og fagbevegelsen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Vis mer

Hun sier Høyre er mest opptatt av å styrke kvaliteten i barnehagene og gi dem de verktøyene de trenger.

- Jeg trodde at dette var en prioritet også for Ap. I stedet allierer de seg med Rødt, og skjærer alle private barnehagene over en kam. Jeg tror ikke foreldre eller ansatte i private barnehager kjenner seg igjen i Ap kunstige retorikk, sier Høyre-representanten.

- Skremselpropaganda

Aps fraksjonsleder i utdannings- og forskningskomiteen mener Høyre og Frp driver med skremselspropaganda.

- Private barnehager er et viktig tilbud, og våre forslag kommer ikke til å gjøre det vanskeligere for de som ikke tar ut store utbytter eller profitt. Tvert imot ønsker vi å prioritere blant annet ideelle barnehager.

- Å jobbe mot at barnehagepenger går til stor profitt er like lite et angrep på private barnehager som at arbeid mot unødvendig byråkrati er et angrep på det offentlige. Vi må jobbe målrettet med kvalitet alle steder, sier Martinsen.

- Det burde ringe noen alarmbjeller når «barnehagemeglere» tilbyr store investorer fra ut- og innland prospekter som forteller at norske barnehager kan gi god gevinst på investert kapital. Men denne utviklinga sitter Høyre og Frp stille og ser på. De må skjønne at barnehagen er til for barna, ikke investorer. Ap vil hindre at vår felles velferd skal bli et marked for størst mulig gevinst, sier Martinsen.

- KrF må vise ryggrad

Rødt er imidlertid fornøyd med at det tas skritt i riktig retning.-Det vil være et viktig signal, både velferdspolitisk og med tanke på lokaldemokratiet og kommunenes rett til å kunne bestemme selv.

- Men vi er utålmodige og krever at regjeringen trekker tilbake instruksen om at ideelle barnehager ikke kan prioriteres foran kommersielle ved tildeling av tilskudd, sier Bjørnar Moxnes.

Til KrF sier han:- Vi mangler ikke eksempler på enorme profitter for de store barnehagekjedene. KrF må nå vise ryggrad og slå fast at pengene skal til barnas beste. De kan ikke både tjene Gud og Mammon. Jeg ønsker at KrF skal drive pengevekslerne ut av templene, sier Moxnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!