Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bompengekrangelen fortsetter:

Frp: - Ap taler med to tunger         Ap: - Frp's garanti var ren bløff

Roy Steffensen (Frp) og Marianne Marthinsen (Ap) i finanskomiteen er dypt uenige om bompengepolitikken.

HÅNFLIR: Roy Steffensen (Frp) mener Ap hånflirer over at Frp ikke makter å stoppe innkreving av bompenger fra bilistene.
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
HÅNFLIR: Roy Steffensen (Frp) mener Ap hånflirer over at Frp ikke makter å stoppe innkreving av bompenger fra bilistene. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som virkelig provoserer meg i denne debatten er at Arbeiderpartiet og Marianne Marthinsen nærmest hånflirer over at Frp ikke får nok gjennomslag i en sak Arbeiderpartiet selv motarbeider med stor styrke, sier Roy Steffensen om sin Ap-kollega i finanskomiteen på Stortinget.

Historisk løftebrudd

Dagbladet skrev i går at den blåblå regjeringen henter inn 37 milliarder kroner i bompenger i løpet av sine fire år med makten.

- Tallene bekrefter at Frp atter en gang møter seg selv i døra. I valgkampen 2013 garanterte de 0 bompenger med Frp i regjering, og nå viser det seg altså at Ketil Solvik-Olsen blir den samferdselsministeren i historien som krever inn mest bompenger. Jeg tror ikke det finnes historiske eksempler på større løftebrudd målt i kroner, uttalte Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Uten kontakt med arbeidere

Roy Steffensen trekker fram flere eksempler på at Arbeiderpartiet har stemt ned forslag fra regjeringen om kutt eller reduksjon i bompengeinnkreving.

- For meg viser dette at Arbeiderpartiet fullstendig har mistet kontakten med arbeiderne. De skjønner ikke at kampen mot bompenger handler om å sørge for at vanlige arbeidsfolk får en enklere hverdag. Arbeiderpartiet har utviklet seg til å bli et parti med champagnesosialister, mener Rogaland-representanten.

Nedverdigende

Roy Steffensen påpeker at han selv har jobbet både som budbil-sjåfør og med fiskeoppdrett.

- Jeg har pendlet til Stavanger for å gå på jobb i et lavtlønnsyrke, og har flere ganger opplevd ikke å ha penger til ferjebilletten på slutten av måneden. Jeg har da måttet nedverdige meg selv til å låne penger av venner eller be om å få betale billetten senere.

- Mange i Norge har trang økonomi og økte bompenger forverrer den, men dette er en virkelighetsoppfatning som Arbeiderpartiet ikke kjenner til, hevder Roy Steffensen.

En ren Frp-bløff

Marianne Marthinsen minner om at Frp reiste rundt i valgkampen 2013 og garanterte velgerne at de skulle fjerne bompengene dersom de kom i regjering.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener Frp bedriver spektakulær ansvarsfraskrivelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSVARSFRASKRIVELSE: Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener Frp bedriver spektakulær ansvarsfraskrivelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Denne garantien bidro sikkert til å løfte oppslutningen deres ved valget. Når det så viser seg å være en ren bløff – bompengene er ikke fjernet, men har økt betydelig sammenliknet med under forrige regjering, så må de tåle å bli konfrontert med det.

- Å legge skylda på alle andre når Frp i tre år har hatt både samferdselsministeren og finansministeren er en helt spektakulær ansvarsfraskrivelse, sier Marianne Marthinsen.

Skattekutt til rike

Arbeiderpartiets ledende finanspolitiker poengterer at Fremskrittspartiet har bedt Stortinget slutte seg til 17 nye bomprosjekter, og attpåtil stemt i mot reduserte satser i to av dem.

- Når Steffensen forsøker å tegne et bilde av at Frp bryr seg om vanlige folk skal vi huske at regjeringen har finansiert skattekuttene til landets rikeste med kutt i barnetillegget for uføre, bilordningen for bevegelseshemmede, støtte for multihandikappede, uføre og kronisk syke, sier Marianne Marthinsen.

- Folk flest har fått 3,3 milliarder kroner i økte avgifter. Og siden han nevner pendling kan vi minne om at regjeringen har gjort det dyrere for pendlere gjennom å kutte i pendlerfradraget, sier Ap-politikeren.

Byråkratisk og ineffektivt

Hun mener det er lenge siden Frp kunne kalle seg et parti for folk flest.

- Arbeiderpartiet stemmer mot bompengekompensasjonen fordi det i likhet med mye av det regjeringen foretar seg er byråkratisk og ineffektivt. Regjeringen bruker hundrevis av millioner på å byråkratisere samferdselssektoren.

- Vi vil heller bruke pengene på tiltak som gir tryggere veier. Bompengekompensasjonen utgjør for øvrig rundt én prosent av den totale mengden bompenger Frp har krevd inn i regjering. Steffensen mener altså de resterende 99 prosentene partiet hans har stemt for er helt fint. Det henger ikke på greip, sier Marianne Marthinsen.

En ærlig sak

Hennes finanspolitiske kollega Roy Steffensen understreker at bompenger er en avgift som rammer likt uavhengig av inntekt.

- Derfor straffer den folk som har minst å rutte med. Til tross for å ha fjernet bompenger på åtte veistrekninger og redusert takstene på om lag 20, har vi tapt kampen om de store grepene på bompenger i denne stortingsperioden.

- Det er en ærlig sak at våre samarbeidspartier Høyre, KrF og Venstre gikk til valg på økte bompenger, og vant fram med sin politikk i forhandlingene da samarbeidsavtalen ble utformet, sier Roy Steffensen.

Politisk lavmål

Større problemer har Rogaland-representanten med å akseptere Arbeiderpartiets holdning i bompengesaken.

- Jeg reagerer på at partiet som liker å framstille seg som partiet for vanlige arbeidsfolk er ute og kritiserer oss for manglende gjennomslag uten at Ap selv håper at vi vinner fram.

- Arbeiderpartiet ønsker mer bompenger, og foreslår selv 500 millioner mer i bompenger for 2017 i sitt alternative statsbudsjett, selv om det går hardest utover vanlige folk.

- Jeg synes det er politisk lavmål å kose seg over at Frp ikke får nok gjennomslag i vår kamp mot bompenger, sier Roy Steffensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!