Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp: - Avgiftene er pålagt oss

Frp innrømmer at avgiftene er økt med dem i regjering, men skylder på KrF og Venstre.

AVGIFTSKRANGEL: Frp's finanstopp på Stortinget Sivert Bjørnstad svarer på vegne av Siv Jensen og partiet om avgiftskritikken.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
AVGIFTSKRANGEL: Frp's finanstopp på Stortinget Sivert Bjørnstad svarer på vegne av Siv Jensen og partiet om avgiftskritikken. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

SSB publiserte i går en rapport om omfordelingen i skattesystemet. Der gjorde byrået en beregning av hvilke inntektsgrupper som betaler mer eller mindre avgifter etter at Frp-leder Siv Jensen tok over som finansminister i 2013.

Mens samtlige inntektsgrupper har fått lavere inntekts- og formuesskatt under Siv Jensen, har de med lavest inntekt fått økte avgifter, ifølge SSB-rapporten:

  • Gjennomsnittsinntekten blant de 1 prosent som har høyest disponibel inntekt er 3,3 millioner kroner. De har fått en lettelse i avgiftene på 9354 kroner.
  • For de 20 prosentene med lavest disponibel inntekt, som tjener under 243 600 kroner, har finansminister Siv Jensen og regjeringen økt avgiftene med i snitt 615 kroner. Om lag 20 prosent av skattelettelsen for dem med lavest inntekt har de fått igjen som økte avgifter.

- Vi må være på vakt mot denne vridningen i skattesystemet som vi ser her. Skattelettelser vil som oftest komme dem som har mest fra før til gode, mens avgiftsskjerpelsene treffer dem med lavest inntekt hardest, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til Dagbladet i går.

Arnstad varslet samtidig at hun i forbindelse med budsjettbehandlingen vil kreve at Finansdepartementet regner ut hvordan avgiftene treffer husholdningene.

I Senterpartiets alternative budsjett for inneværende år foreslo de å senke avgiftene med én milliard kroner og finansiere det med å øke skattene for de rikeste.

Avgiftsbomber på venstresida

Men Senterpartiets problem, ifølge Frp's finanspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad, er partiene de må samarbeide med når de kommer til makten igjen.

- Senterpartiet skal en eller annen gang styre landet igjen, og jeg håper det ikke blir på en stund, men da må de styre sammen med noen. Blant de potensielle samarbeidspartiene deres er det enorme avgiftsøkninger, slår Bjørnstad fast.

Ifølge Frp-profilens gjennomgang av venstresidens alternative budsjetter for inneværende år, kan man lese følgende:

  • Ap vil øke skatter og avgifter totalt med 10,3 milliarder, hvorav fem milliarder er avgifter.
  • SV vil øke skatter og avgifter med 18 milliarder, hvorav 9,5 milliarder er avgifter.
  • MDG foreslår å øke skatter og avgifter med 34 milliarder, der 8,3 milliarder skal hentes inn bare på økt flyseteavgift.

- Jeg synes Senterpartiet burde begynne å grave litt i hva deres potensielle samarbeidspartier mener i stedet for å kritisere regjeringen, sier Bjørnstad.

- Pålagt oss

- Men er det ikke interessant å vite hvordan avgiftene treffer og kjenne total skattebelastning i forskjellige inntektsgrupper?

- Jeg mener vi vet hvordan dette slår ut. Vi vet at avgiftene treffer dem som har minst. Derfor er vi interessert i å redusere avgiftene. Jeg mener også eiendomsskatten i realiteten er en avgift, den er ikke knyttet til inntekt eller om du har lån. Her ser vi at Sp innfører og har eiendomsskatt i en rekke kommuner der de styrer, jeg mener de taler med to tunger, sier Bjørnstad.

Ifølge Finansdepartementet har avgiftene fra 2013 fram til i fjor, mens Siv Jensen har vært finansminister, økt med 6,6 milliarder kroner. Her legger Bjørnstad skylda på KrF og Venstre, som Høyre og Frp har laget budsjetter sammen med.

- Avgiftsøkningene de siste åra er ikke presentert av regjeringen, men pålagt oss etter forhandlinger i Stortinget. Det ser man av budsjettet vi la fram nå, som ikke inneholdt avgiftsøkninger, sier Bjørnstad, som altså frikjenner høstens budsjett som er det første som er blitt laget etter at regjeringen ble en flertallsregjering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling