Frp: - For tidlig å trekke konklusjoner

Fremskrittspartiet ønsker flere fakta om dagens bording av hjelpekonvoien til Gaza før de gjør seg opp en mening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Morten Høglund, medlem av utenrikskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet, er avventende med å uttale seg om dagens bording i Gaza.

- I utgangspunktet avventer vi det som kommer fram av fakta i saken. Det å trekke en konklusjon er krevende, her kommer det ulike påstander fra ulike kilder, sier Høglund til Dagbladet.

- Det er tragisk at liv har gått tapt og at aksjonen endte på denne måten, det er dypt beklagelig. Men vi må også få fakta på bordet i forhold til hvordan de israelske soldatene og aksjonistene har opptrådt. Der er vi ikke beredd til å gå inn og trekke en konklusjon.

Besøkt Gaza Flere politikere har allerede trukket konklusjoner etter dagens aksjon fra det israelske militære, blant annet Bård Vegar Solhjell som mener man må må sette makt bak fordømmelsene av Israel.

- Jeg registrerer at noen trekker en konklusjon veldig tidlig, det er de fri til å gjøre. Jeg legger imidlertid merke til at også statsministeren vil ha fakta på bordet, det mener jeg er gledelig, sier Frps utenrikspolitiske talsmann.

Høglund var i Gaza i januar i fjor, kun to uker etter at Israels krig på landstripa endte. Han mener Israel og Egypts blokade bør løses på en bedre måte.

- Jeg har selv besøkt Gaza og sett fortvilelsen, jeg har også tidligere vært ute og kritisert håndteringen av blokaden. Vi synes det må være en helt annen måte å løse dette enn det vi har sett fra Egypt og Israel. Det er også viktig å minne om at det er to land som står for blokaden, sier Høglund.

Aksept for Israels behov Solhjell nevner som eksempel på uheldige utslag av blokaden at palestinske barn på Gaza går på Hamas-styrte skoler i stedet for FN-skoler. Det finnes penger i FN-systemet til å bygge opp skoler, men man får ikke nødvendige materialer inn for å bygge dem.

- Her er jeg enig med Solhjell. Israel skyter seg selv i foten. Også når det gjelder beskrivelsen av situasjonen inne på Gaza er jeg på linje med Solhjell, sier Frps Høglund, som mener det må en internasjonal løsning på problemet Gaza.

- Det burde vært lemplinger av blokaden, vi har aksept for at Israel ønsker kontroll over hva som føres inn på Gaza når vi vet at det brukes våpen fra Gaza og inn i Israel. Men det må være større åpning for å bringe fram forsyninger.