Statlig eierandel: Næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i FrP utelukker ikke statlig nedsalg i Statoil. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Statlig eierandel: Næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i FrP utelukker ikke statlig nedsalg i Statoil. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Frp: - Kanskje er det nå vi burde selge Statoil

Fremskrittspartiet leker fortsatt med tanken på at staten skal selge seg ned i Statoil. Men det kommer ikke til å skje på minst to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg ser ingenting til hinder for at staten skal selge seg ned til 34 prosent i Statoil, men det kommer ikke til å skje i denne stortingsperioden, sier Øyvind Korsberg, næringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, til Finansavisen.

Fredag 1. mai feirer partiet arbeidernes dag ved å åpne landsmøtet sitt på Gardermoen.

Det er over halvannet år siden samarbeidsavtalen med Høyre, Venstre og KrF ble undertegnet.

I februar kom Jørn Rattsøs produktivitetskommisjon med en rapport på 555 sider. Dokumentet bugner av forslag som vil skape bølger i norsk politikk om de faktisk blir foreslått, skriver Finansavisen.

Ett av dem er at eierskapet i de fleste statseide selskaper skal reduseres til 34 prosent, i hvert fall der Næringsdepartementet har definert at hensikten med eierskapet er å beholde hovedkontor i Norge.

- Høres det ut som en god idé?

- Ja, i utgangspunktet er det en god idé. Da har du en viss kontroll med at forskning og utvikling foregår i Norge, sier Korsberg til Finansavisen.

I hovedkontor-kategorien finner vi selskaper som Statoil, Nammo, Kongsberg Gruppen og Telenor. Stortinget vedtok tidligere i år at staten kan redusere eierskapet i Telenor fra 54 til 34 prosent.

- Bør staten selge seg ned til 34 prosent i Statoil?

- Det er ikke noe folkekrav, for å si det slik, svarer Korsberg.

- Samtidig er det mye snakk om grønne næringer og mindre oppmerksomhet om oljen. Kanskje er det nå vi burde selge, sier han til Finansavisen.

- Du mener dette er et godt tidspunkt for loftsrydding i det statlige eierskapet?

- Ja, mye tyder på det. Når man ser hvor ivrige enkelte politiske partier er for at vi skal ut av kull, så burde den samme argumentasjonen gjelde for Statoil. Her har man et lite forklaringsproblem. Men det kommer nok ikke til å skje nå.

Flere nyheter Knallrøde tall fra Statoil
Statoil: Vanskelig for Johan Castberg alene å løfte infrastruktur

Oljebransjen tviler på 51.000 Sverdrup-jobber