- IKKE HELT DET SAMME: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund ønsker ikke å sammenlikne norske Fremskrittspartiet og finnenes høyrepopulistiske valgoverraskelse.  
Foto: ALEKSANDER NORDAHL / Dagbladet
- IKKE HELT DET SAMME: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund ønsker ikke å sammenlikne norske Fremskrittspartiet og finnenes høyrepopulistiske valgoverraskelse. Foto: ALEKSANDER NORDAHL / DagbladetVis mer

Frp: - Stor avstand til oss

Fremskrittspartiet tar avstand fra finnenes høyrepopulistiske Sannfinländerna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet har ikke noe spesielt slektskap til det høyrepopulistiske Sannfinländerna, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund. Partiet ble den store overraskelsen i søndagens valg i Finland.

- Det er berøringspunkter til Frp, men også til mange andre partier. Så dette er ikke noen finsk parallell til Fremskrittspartiet, sier Høglund til NTB.

Slik han ser det, er det først og fremst finanskrisen i EU og den felles solidariteten som kreves av medlemslandene, partilederen Timo Soini har drevet valgkamp imot.

- Det er en oppkomling i finsk politikk og et utradisjonelt parti. Det har en markant innvandringsprofil, men den har vært streng lenge i Finland, og er noe alle partier har sluttet opp om, sier Høglund.

Han betegner Sannfinländerna som et nasjonalistisk orientert parti, som bygger på primærnæringene, selvberging og finske verdier.

- Det har stor tro på myndighetene og vil ha en stor stat. Det plasserer dem langt fra oss. Vi definerer oss som et liberalistisk parti, og her er det et hav av forskjell, sier Høglund.

Han gratulerer med resultatet og ser for seg kompliserte, men interessante regjeringsforhandlinger. Han tror at Sannfinländerne vil få plass i en koalisjonsregjering.
(NTB)