Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp: - Taxfree-overformynderi

Gjermund Hagesæter advarer mot Ap-åpning for at Vinmonopolet kan drive taxfree-butikkene.

REAGERER: Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, har liten sans for forslaget om å overlate flyplassalget av taxfree-drikkevarer til Vinmonopolet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, har liten sans for forslaget om å overlate flyplassalget av taxfree-drikkevarer til Vinmonopolet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap, Venstre, KrF og Sp er enige om å kreve at regjeringen utreder taxfree-systemet og åpner for at Vinmonopolet skal drive taxfree-butikkene på norske flyplasser.

- Dette er overformynderi og ønske om politisk styring av folks handlevaner. Fremskrittspartiet har tillit til at folk kan styre dette selv, sier Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsmann i Frp.

- Taxfree-ordningen er populær, godt etablert og velfungerende. Det kan nesten synes om at det er derfor opposisjonen vil kvitte seg med den, sier han.

Edruelig - Taxfree på flyplassene har tatt helt av. Vi tror markedsføringen kan bli mer edruelig dersom Vinmonopolet overtar dette, sier Torgeir Micaelsen til Klassekampen.

- Vi er mange i Ap som mener at ordningen er strukket altfor langt. Du skal være lokalkjent på Gardermoen for å unngå å havne i sprithylla, og omsetningen av taxfree-alkohol har blitt veldig stor, sier han.

LO-skepsis I regjeringsplattformen åpnes det for å utvide Vinmonopolets åpningstider til å gjelde alle dager der det er tillatt å selge øl. LO har  varslet at man er skeptisk til forslaget.

På Handel og Kontors tariffkonferanse i fjor høst sa forbundsleder Trine Lise Sundnes:

- Dette er det ikke regjeringa som bestemmer. Arbeidstida for de ansatte i Vinmonopolet er regulert i tariffavtalen, og den reguleres ikke av regjeringa. Den reguleres mellom partene i arbeidslivet. Det kommer ikke til å skje noe med Polets åpningstider uten endringer i tariffavtalen, sa Trine Lise Sundnes, ifølge LO Media.

Kveldsstengt? Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet stiller seg hoderystende til LOs og Arbeiderpartiets holdning.

- Problemstillingen er i hovedsak at fagforbund og Ap har skjøvet tariffavtalen foran seg med hensyn til åpningstider ved å si at verken politikere eller andre kan bestemme åpningstider. Dersom polet skal ta over taxfreeordningen, mener Ap virkelig at reisende ikke skal få handle utenom de ordinære åpningstider på Vinmonopolet? spør Hagesæter.

- Betyr det at det ikke skal bli mulig å handle i taxfreebutikkene på flyplassene på kvelder, søndager og helligdager? Sannsynligheten er stor for at prisene vil gå opp. I dag driver en butikk med både alkohol, tobakk, kosmetikk og sjokolade. Vi risikerer å måtte innom flere butikker i fremtiden om Ap får det som de vil, sier Gjermund Hagesæter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling