<strong>NASJONALDAG:</strong> Fra 17. mai-toget i Oslo i år. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX
NASJONALDAG: Fra 17. mai-toget i Oslo i år. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX Vis mer

Frp: - Tror ikke på tall om innvandring

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil innvandringen flate ut på sikt. - Får det ikke til å stemme, sier Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) en prognose om innvandrerandelen i Norges befolkning fram til 2100. Rapporten konkluderer med at andelen dette året vil være 21 prosent - med en topp på 22 prosent i 2076.

I 2010 var innvandrerandelen 10 prosent. SSB sier altså at innvandrerandelen vil øke framover, men at økningen etter hvert vil flate ut.

- Stemmer ikke Frp's innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen reagerer på SSBs framstilling; han har ingen tro på at økningen i andelen innvandrere vil flate ut på sikt.

- Jeg får det ikke til å stemme; ingenting tilsier at innvandringen vil dabbe av. SSB har ikke vært veldig gode på dette tidligere, og det kan virke som om de pynter på tallene, sier Johansen til Dagbladet.

Han legger til:

- Den eneste måten innvandringen kan flate ut på, er at Frp kommer til makten.

Johansen viser til at innvandrerandelen i befolkningen ved siste årsskifte var 12 prosent, ifølge SSBs tall.

- SSB motsier seg selv, sier han.

- Allerede flatet ut - Vel, innvandringen har allerede flatet ut; vi hadde en nedgang i 2012, og den har fortsatt i 2013, sier SSB-seniorforsker Helge Brunborg til Dagbladet som svar på Frp's utspill.

Han framholder at utvandringen vil øke i takt med økt innvandring, med tanke på framtidsscenarioet SSB skisserer. Det er ikke Frp-talsmann Johansen uenig i.

- Men når det skjer, er velstanden allerede sunket, og Norge vil være konkurs, sier Frp-talsmannen.

Brunborg understreker at for 2012 og 2013 er nettoinnvandringen (innvandring minus utvandring) gått noe opp, fordi utvandringen også er lavere. Det innebærer likevel en utflating i økningen av andelen innvandrere.

Mindre fra Vesten De tre gruppene SSB opererer med, er 1) de som kommer fra Vest-Europa, USA, Canada, Australia og New Zealand, 2) østeuropeiske EU-land og 3) verden for øvrig.

Tabell: SSB
Tabell: SSB Vis mer

Ifølge SSBs rapport bidrar personer fra førstnevnte gruppe - de «vestlige» - mindre til innvandrerandelen enn folk fra de to andre. Dette bunner i at de er mer tilbøyelig til å utvandre igjen, får færre barn, og at flertallet er menn.

SSB har tatt hensyn til de økonomiske forholdene når de skal gi prognoser over framtidig innvandrerandel. Det får til dels store utslag.

- Hvis økonomien går dårlig i utlandet, forventer vi mer innvandring til Norge. Fra Polen, som har opplevd et økonomisk oppsving, kom det færre innvandrere i 2012 enn i 2011, og nedgangen fortsatte i første kvartal i år. Det gjelder også Litauen, mens for Romania er tendensen motsatt, sier seniorforsker Brunborg.

Svinger mye Brunborg opplyser at innvandringstallene i det hele tatt kan svinge mye fra år til år; mens antallet somaliere vokste i fjor, har det sunket i inneværende års første tre måneder.

Han understreker at befolkningsframskrivingen fra 2010 - som bygger på data fra perioden 1990-2009, og som den nye rapporten i stor grad bygger på - gir noe avvikende anslag over innvandrerandelen, holdt opp mot hva som faktisk er skjedd.

- Årsaken er finanskrisen; med de dårlige tidene i Norge forventet vi en større nedgang i innvandringen enn det faktisk er blitt, men krisen ble mer kortvarig og mindre alvorlig enn vi trodde, så innvandringen tok seg opp igjen etter 2009, sier seniorforskeren.

Antall innvandrere fra Sverige sank for øvrig sterkt i fjor.

<strong>KJØPER IKKE RAPPORTEN:</strong> Frp's innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen har ingen tro på at innvandringen kommer til å flate ut på sikt. Foto: FRP
KJØPER IKKE RAPPORTEN: Frp's innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen har ingen tro på at innvandringen kommer til å flate ut på sikt. Foto: FRP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer