MØTTES: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama møttes i New York mandag. Frps forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde mener NATO bør tone ned språkbruken mot Putin og gå sammen med Russland i kampen mot IS. Foto: Sergei Guneyev/Ria Novosti.
MØTTES: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama møttes i New York mandag. Frps forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde mener NATO bør tone ned språkbruken mot Putin og gå sammen med Russland i kampen mot IS. Foto: Sergei Guneyev/Ria Novosti.Vis mer

Frp:- Russland kan være en god alliert mot IS

- NATO bør dempe ordbruken overfor Russland, sier Christian Tybring-Gjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp's forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde mener NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt i overkant sterke ord mot Russland og president Vladimir Putin.

Han mener NATO og vesten må normalisere forholdet til Russland. Han mener også at de økonomiske sanksjonene mot Russland gradvis bør trappes ned.

- God alliert
- Det har vært en voldsom ordbruk mot Russland på grunn av aggresjonen mot Ukraina og annekteringen av Krim.  Men det er svært lite sannsynlig at Russland forlater Krim, og jeg tror de fleste innser at Krim er tapt.

Russland vil likevel kunne være en god alliert i kampen mot IS. Nå ville det være klokt av NATO og NATOs medlemsland å forsøke å gå sammen i felles front mot IS. NATO og NATOs medlemsland bør dempe retorikken overfor Russland.

Det er viktig at alle krefter trekker i samme retning for å bekjempe IS. Russland opplever jo også fundamentalistisk islam. I denne sammenheng bør Russland og vestlige allierte spille på lag. Ellers er det jo interessant å observere at Russland i dag har satt i gang luftangrep mot IS, sier Frp-representanten.

- Står på NATO-linja Parlamentarisk leder i Frp og utenrikspolitisk talsmann Harald Tom Nesvik uttrykker seg annerledes. Han sier imidlertid at det bare er nyanseforskjeller mellom han og Tybring-Gjedde i vurderingen av Russland.

- Frp står bak NATO-linja. Det går an å ha to tanker i hodet samtidig, og Norge må ta flere hensyn. Men Norge vil aldri akseptere den aggresjonen Russland har vist mot Ukraina. Frp står fast på NATOs posisjon, sier Nesvik.

Nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, Øyvind Halleraker (H) avviser at det er aktuelt å justere kursen overfor Russland nå.

- Nei, og slett ikke etter Syria-utspillet fra Putin. Det er jo ren taktikk. Å gå i dialog med Bashar al-Assad er helt utenkelig. Vi følger EUs vedtak om sanksjoner. Så lenge situasjonen i Øst-Ukraina er usikker, har vi ikke oppnådd nok. Sanksjoner virker først når de har virket en stund.

- Må ikke være naive Det nytter i alle fall ikke å være naive i forhold til Russland. Regimet har et handlingsmønster som er veldig styrt av opinionsdannelse, av å bygge sympati rundt Putin. De bruker et kolossalt propagandaapparat, og det er ikke akkurat snakk om noe tøvær. Jeg er helt uenig med Tybring-Gjedde, sier Halleraker.

Oslo  20141117.
Christian Tybring-Gjedde er aktuell med boken Mens orkesteret fortsetter å spille
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Oslo 20141117. Christian Tybring-Gjedde er aktuell med boken Mens orkesteret fortsetter å spille Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer