Oslo 20150415:    Harald Tom Nesvik  ,  (t.v) parlamentarisk leder i Frp  sammen med  Trond Helleland (51),  parlamentarisk leder  for Høyre,  i vandrehallen  i Stortinget . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo 20150415: Harald Tom Nesvik , (t.v) parlamentarisk leder i Frp sammen med Trond Helleland (51), parlamentarisk leder for Høyre, i vandrehallen i Stortinget . Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Frp:- Uaktuelt å tvinge kommuner til flyktningemottak

Ny forhandlingsrunde om Syria-flyktninger i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forhandlingene mellom opposisjonen og regjeringspartiene om mottak av 10 000 flyktninger fra Syria  over to år fortsatte i formiddag. Det er ikke ventet noen løsning i dag.

Ikke tvang -  Målet er jo fortgang. Men det er stor avstand mellom oss, og langt igjen, sier SV-leder Audun Lysbakken før møtet.

Parlamentarisk leder i Frp Tom Harald Nesvik gjør det klart at det er uaktuelt for partiet å pålegge kommuner å ta imot flyktninger.

- Frp er mot tvang, slår Nesvik fast.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, sier at Høyre også ønsker frivillighet.
- Vi har stått for en frivillighetslinje, og det er viktig å stimulere kommunene til å gjøre en bedre jobb. Det er litt av det vi diskuterer her, sier Helleland

Vil bruke flertallet SV-leder Audun Lysbakken sier før møtet at partiene som har vedtatt mottak av 10 000 flyktninger, er innstilt på å bruke flertallet til å få det gjennom.

På spørsmål om opposisjonspartiene har samordnet seg, sier Lysbakken:

- Vi snakker jo sammen. For oss er det viktig å holde den fronten på 10 000 samlet. I realiteten er slik at KrF og Venstre sitter på mye av nøkkelen her. Hvis de velger å holde sammen med oss, så får vi brukt det flertallet som finnes.

Min ambisjon er at det flertallet som finnes, skal brukes, sier Lysbakken.
På spørsmål om SV vil pålegge kommunene å ta imot flere flyktninger, sier Lysbakken:

- Nå er det spørsmål om hvordan vi kan bosette flere innenfor dagens system med litt kreatitivet, sier han.

Tar regninga til jul  KrF åpner ifølge NTB for å ta ekstraregningen for nye kvoteflyktninger under salderinger før jul.

— Det er naturlig at dette tas i siste justering av budsjettet for inneværende år, altså ved salderingen. For vi vet ikke nå hva det blir enighet om eller hva kostnadene blir, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen til NTB.

Siden parlamentarisk leder Knut Arild Hareide er i foreldrepermisjon er det SYversen som forhandler både om Syria-flyktninger og revidert nasjonalbudsjett på vegne av KrF. Han mener mye taler for å holde disse forhandlingene atskilt.

Holde fra hverandre Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik utelukker ikke at en ekstra Syria-regning, som regjeringspartiene i utgangspunktet ikke ønsker, kan bli utsatt til salderingen ved juletider.

— Det er iallfall enkelte gode grunner til å holde disse samtalene utenom forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, sier Nesvik til NTB.

Forhandlinger om revidert Venstres nestleder Ola Elvestuen vi ikke svare på om flyktningeforhandlingene vil få virkning for årets budsjett, og dermed for forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett som også pågår mellom regjeringspartiene og sentrumspartiene.

- Vi har samtaler her, og så pågår det jo forhandlinger om revidert parallelt. Det er det jeg kan si om det, sier han.

Stor sprik
Så langt har norske kommuner har sagt ja til å ta imot 752 flere flyktninger over to år, skriver Klassekampen.

Dagen før svarfristen på departementets spørsmål til kommunene om hvordan de stiller seg til å ta imot flere flyktninger, er svaret at man kan ta imot totalt 348 flere i år og 404 neste år.

SV-leder Audun Lysbakken mener den endelige responsen fra kommunene vil avhenge av hva partiene på Stortinget blir enige om.