Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-Amundsen raser mot Facebook: - Sensur

Den tidligere justisministeren støttet opp om kjent anti-islamist. - Vi tillater ikke støtte til personer Facebook mener er farlige, sier Facebook Norge.

RASER MOT FACEBOOK: Per-Willy Amundsen erklærte støtte til en person Facebook mener er farlig. Da ble innlegget hans slettet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RASER MOT FACEBOOK: Per-Willy Amundsen erklærte støtte til en person Facebook mener er farlig. Da ble innlegget hans slettet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) hevder seg sensurert av Facebook. Det skriver Frp-profilen selv på sin Facebook-profil tirsdag ettermiddag.

Det var da Amundsen uttrykket støtte til den britiske aktivisten Tommy Robinson i forrige uke at Facebook krevde innlegget slettet, ifølge Amundsen. Da han nektet tok nettgiganten saken i egne hender.

- Jeg fikk beskjed at det ikke er lov å uttrykke støtte til noen som er sperret ute fra Facebook, sier Amundsen til Dagbladet.

Robinsen er en kjent anti-islamaktivist og er utestengt fra Facebook. Han er en av grunnleggerne bak det høyreekstreme organisasjonen English Defence League og ble nylig fengslet for å ha utvist ringeakt i retten. Ifølge the Guardian ligger han an til å måtte sone ti uker av dommen.

«Tommy bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten, han er politisk forfulgt», skrev Amundsen på Facebook torsdag forrige uke.

- Angrep på ytringsfriheten

Han skal ha blitt oppringt av en representant for Facebook Norge på fredag. Fire dager senere ble statusen til støtte for Tommy Robinson slettet av Facebook.

Amundsen kaller affæren et angrep på ytringsfriheten og retter skarp skyts mot Facebook.

- Dette er et helt åpenbart overtramp av retten til å ytre seg, og minner om atferden jeg har sett over tid fra Facebook. Det er dypt problematisk når de sitter i en monopolsituasjon og ikke tillater ytringer som er helt lovlige, men bare ikke faller i smak.

FARLIG IFØLGE FACEBOOK: Tommy Robinson er ikke velkommen på Facebook. Det er heller ikke støtteerklæringer til ham.
FARLIG IFØLGE FACEBOOK: Tommy Robinson er ikke velkommen på Facebook. Det er heller ikke støtteerklæringer til ham. Vis mer

- Tommy Robinson er en kontroversiell person som mange oppfatter som svært støtende?

- Ja, og det jeg skrev var helt klart kontrært og provoserende. Men det var et ikke lovstridig innlegg. At Facebook bare sensurerer innlegg som faktisk er i strid med straffeloven, har jeg ingen problemer med - men det jeg skrev skal være beskyttet av ytringsfriheten.

- Du står fortsatt for støtten til Tommy Robison?

- Ja.

- Det er viktig at også kontrære standpunkt slipper fram på Facebook, legger Amundsen til.

Vurderer å gå til Stortinget

På Facebook skriver Amundsen at Facebook har kontaktet både Statsministerens kontor og Frps administrasjon.

- Facebook kontaktet SMK da de ikke nådde fram til Frps partikontor på grunn av ferieavvikling. De fikk da oppgitt en alternativ kontaktperson i partiet. Ut over det har ikke Statsministerens kontor vært involvert, opplyser Eirin Larsen ved SMK til Dagbladet.

Nå varsler Amundsen at han vil vurdere å fremme lovforslag på Stortinget som begrenser Facebooks muligheter til å sensuere innlegg.

- Jeg er bekymret på vegne av alle nordmenn som opplever å bli sensurert av Facebook når innleggene deres ikke er i strid med lovverket vårt. Vi bør se nærmere på om vi på Stortinget bør lovregulere Facebook for å sikre ytringsfriheten i landet. Jeg er i alle fall ikke fremmed for et slikt virkemiddel, sier han.

- Vil du vurdere å slette din konto fra Facebook nå, i protest?

- Nei, men jeg har jo gitt dem i glatte ordelag. Det blir spennende å se hvor lenge min siste Facebook-melding får bli stående.

Ingen Facebook-kommentar

Janne Elvelid, Public Policy Manager for Facebook i Norge, sier nettgiganten aldri kommenterer enkeltsaker som denne.

- Og dét er av hensyn til de berørte partene. Vi ønsker ikke at de skal få noe uønsket oppmerksomhet i slike saker.

- Amundsen har selv omtalt saken og uttalt seg til Dagbladet?

- Jeg kan nok likevel ikke kommentere slik du ønsker.

- Har dere kontaktet Statsministerens kontor og Frps partikontor om Amundsens post på Facebook?

- Det kan jeg heller ikke kommentere, svarer Elvelid.

MILKSHAKE: For andre gang på få dager blir aktivisten Tommy Robinson angrepet. Video: Privat. Vis mer

- Robinson er farlig

Elvelid kan på generelt grunnlag likevel bekrefte at Facebook ikke tillater støtteerklæringer til personer som Tommy Robinson, fordi Facebook mener han er farlig.

- Det er ikke er lov å gi Facebook-støtte til personer eller organisasjoner som Facebook har utpekt som farlige. Slike innlegg vil bli slettet, legger han til.

- Og Tommy Robinson er farlig ifølge Facebook?

- Ja.

- Hvordan kan Facebook bare slå det fast?

- Det er ingen enkel beslutning. Vi går svært grundig til verks før vi fatter et såpass drastisk virkemiddel som å si at noen er farlige og utestenge dem fra Facebook. Det handler om å sikre trygghet for alle som bruker Facebook.

- Står dette godt til ytringsfriheten den praktiseres i Norge, synes du?

- Det er alltid en vanskelig balanse mellom trygghet og frihet. Facebook har våre regler for å opprettholde et trygt miljø for alle våre brukere. Det handler om å gi alle en mulighet til å uttrykke seg fritt.

- Per-Willy Amundsen sier han vil vurdere å ta saken til Stortinget?

- Det har jeg ingen kommentar til. Men en rekke land har lignende debatter nå, og det er noe vi i Facebook ønsker velkommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!