<strong> EKSPANDERENDE AMMUNISJON:</strong>  Kontrollkomitéleder Anders Anundsen (Frp) åpnet for å gi politiet ekspanderende ammunisjon under gårsdagens stortingsdebatt om 22. juli-terroren. SV reager kraftig. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
EKSPANDERENDE AMMUNISJON: Kontrollkomitéleder Anders Anundsen (Frp) åpnet for å gi politiet ekspanderende ammunisjon under gårsdagens stortingsdebatt om 22. juli-terroren. SV reager kraftig. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Frp åpner for å gi politiet dumdum-kuler

- Breivik brukte selv ekspanderende kuler på Utøya, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kontrollkomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), spilte i går inn tre forslag til den kommende stortingsmeldingen om lærdommene etter 22. juli.

- Det første er en vurdering av bruk av ekspanderende ammunisjon der gjerningsmannen befinner seg blant sivile. I dag er det et alvorlig problem, for eksempel ved skoleskytinger eller terror der terroristen selv er i en folkemengde, at politiet vil ramme flere enn gjerningsmannen ved skyting, sa han under gårsdagens stortingsdebatt om 22. juli-terroren.

- Breivik brukte ekspanderende kuler Utspillet faller i særdeles dårlig jord hos SV:  

- Jeg reagerer sterkt på at Frp tar til orde for å la politiet bruke storviltammunisjon i debatten om 22. juli. Ekspanderende kuler brukes i dag bare i jakt, for effektiv avlivning av dyr. Det er ammunisjon som er forbudt i krig. Breivik brukte selv ekspanderende kuler på Utøya, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han mener at Frp ikke har forstått det viktigste i debatten om 22. juli-oppfølgingen, nemlig satsingen på  «langsomtvirkende tiltak», som forebygging, barnevern, inkludering og bekjempelse av ekstremisme.

- Dette er mye viktigere og bedre svar enn raske og dårlige løsninger, som å bevæpne samfunnet enda mer. Frp's linje kan fort starte en våpenspiral som ingen er tjent med, sier SV-lederen.

Forbudt i krig I Haag-konvensjonens tredje erklæring av 1899, ble ekspanderende prosjektiler forbudt til bruk mot mennesker på grunn av de store indre skadene som oppstår når prosjektilet deler seg og ekspanderer. Ekspanderende ammunisjon er derimot påbudt ved storviltjakt i Norge. Dette fordi det øker sjansen for at dyret blir raskt avvlivet.

-  Vår oppgave er å lete etter målrettede tiltak som ikke i unødvendig grad bryter med våre grunnleggende verdier. Å tillate en form for ammunisjon som er forbudt i krig vil være gal vei å gå, og det ville kunne gi økt utrygghet. Jeg vil mye heller se på hvordan vi kan øke våpenkontrollen i Norge, sier Lysbakken.

Frp: - Underlig av SV Anundsen sier til Dagbladet at han finner SVs kritikk underlig. Han viser til at bare har bedt om en vurdering - og på ingen måte har konkludert. Dessuten bygger forslaget på konkrete tilbakemeldinger komiteen fikk under befaringen i regjeringskvartalet. 
 
Han er klar på at å utruste politiet med såkalte dumdum-kuler vil være omstridt:    

- Det er åpenbare problemer med ekspanderende ammunisjon, og det er åpenbare problemer med helmantla ammunisjon, som politiet bruker i dag. Dette er et dilemma, det er defor dette bør vurderes, sier Anundsen. 

- For selv om ekspanderende kuler forårsaker betydelig større skade enn helmantla kuler, så stopper også disse kulene i objektet de treffer. Dermed sparer en uskyldige som står bak, forklarer han.

En løsning kan være å gi politiet tilgang til alternativ ammunisjon til bruk i spesielle anledninger, mener Anundsen:

- Som i skoleskytinger, der gjerningsmannen befinner seg blant skolebarn. Da må sikkerheten til barna være det fremste hensynet.

- SV viser til at denne ammunisjonstypen er forbudt i krig etter folkeretten?

- Og så? Den er tillatt brukt i sivile sammenhenger. Jeg syns det er synd at SV drar fokus over på en forventing om en vurdering i en kommende stortingsmelding.

<strong>REAGERER:</strong> SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på Frp's forslag. Han mener «Frp's linje fort kan starte en våpenspiral som ingen er tjent med».  Foto: Lise Åserud / Scanpix
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på Frp's forslag. Han mener «Frp's linje fort kan starte en våpenspiral som ingen er tjent med». Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer