VIL FORMUESKATTEN TIL LIVS: Frp, her med leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg, vil fjerne formueskatten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL FORMUESKATTEN TIL LIVS: Frp, her med leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg, vil fjerne formueskatten. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Frp åpner for «kakseskatt»

- Alle skal bidra, sier Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens VG foreslår Stein Erik Hagen en ny kakseskatt - som vil ramme ham selv.

Rimi-milliardæren vil formuesskatten til livs, slik at norske eiere av små og store bedrifter slipper å tappe selskapene sine. Men han vil ikke fjerne den uten samtidig å innføre en annen ordning som forhindrer nullskatteytere.
 
Derfor vil han vri beskatningen fra næring til luksus:

- I stedet kan det innføres en årlig formuesskatt på hus, hytter, biler, båter og andre luksusgjenstander. Så setter man et fribeløp høyt nok, eksempelvis ti millioner kroner, som gjør at det bare er de rike som må betale. Slik kan den jevne borger slippe, mens vi må betale, foreslår Hagen.

Frp åpen Siv Jensen har sans for forslaget.  

- Dette er jo for så vidt i tråd med det vi har sagt hele tiden. Vi vil fjerne formueskatten fordi den diskriminerer eiere av små og mellomstore bedrifter, uten at det betyr at noen skal kunne bli nullskattytere. Så er vi åpne for ulike løsninger for å håndtere det. Men om en slik ordning skal kunne kalles «rikingskatt» eller «kakseskatt» er en annen sak, sier Frp-lederen til Dagbladet.

- Det må være lov å lykkes i dette landet, men det er klart at alle skal bidra, legger hun til.  

- Og da er Hagens tankegang i tråd med Frp's?

- Det er jo ikke et fiks ferdig forslag han kommer med. Men jeg registrerer hans røst i debatten. 

Vil hjelpe bedriftene Frp-lederen vil ikke forskuttere nøyaktig hvordan partiet vil forhindre nullskatteytere i Norge etter at formueskatten er fjernet.

Finansdepartementets beregninger viser at skatten for Norges 1 000 rikeste ville bli redusert med 60 prosent uten formuesskatt.

- Jeg er sikker på at vi finner en løsning. Det vil jo også bli enklere å håndtere med regjeringsapparatet i ryggen. Departementene har en god del flere ressurser å trekke på enn en stortingsgruppe, sier Jensen.    

- Vi har jo heller ikke sagt at vi vil fjerne hele formueskatten i ett jafs. Det er noe vi vil jobbe for over tid, fortsetter hun 

Frp-lederen understreker at det er de små og mellomstore bedriftenes vel og ve som opptar henne. 

Gjennom å gradvis øke bunnfradragene vil hun gjøre det lettere å drive næringsvirksomhet i Norge.

- Det er for eierne av små og mellomstore bedrifter formueskatten slår ut så til de grader urimelig, sier Jensen. 

Hun viser til gründere som på toppen av alle de finansielle utfordringene knyttet til det å starte opp en ny bedrift, i tillegg må ta opp lån for å betale formueskatt til staten - uavhengig av om bedriften går med overskudd eller ikke.

    

- Men også pensjonister rammes urimelig av formueskatten.

Den sittende rødgrønne regjeringen har også hevet bunnfradraget. I år økte det til 870 000 kroner, opp fra 750.000 kroner i 2012.

Ektepar, som lignes under ett for begges formue, får i år samlet et bunnfradrag på 1.740.000 kroner før skatten på 1,1 prosent begynner å slå inn.