Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp avviser Høies tobakksdrøm: Enstemmig nei til «kjedelige» snus- og sigarettpakker

- Folk er i stand til å tenke selv.

GUTTEN I RØYKEN:
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) viste de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Frp får han ikke støtte fra. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GUTTEN I RØYKEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) viste de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Frp får han ikke støtte fra. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets landsstyremøte gikk søndag mot helseminister Bent Høies hjertebarn: Nøytrale tobakkspakker.

Et enstemmig Frp sa nei til snus og sigaretter uten merking, og argumenterte med at «så lenge røyk og snus er lovlige produkter, så må produsentene få lov til å vise fram sine merker og kjempe om kundene sine på den måten. Folk har rett til å få informasjon om det som er lovlig».

Dermed må Bent Høie snekre sammen flertall i Stortinget uten regjeringspartner Frp dersom han vil innføre nøytral tobakkspakking i Norge - hvis ikke går hans nøytrale sigarettpakker opp i røyk. 

- Vi Frp-ere på Stortinget må rette oss etter dette vedtaket. Dette er helt klart styrende for oss, bekrefter Morten Wold, som sitter i helsekomiteen for Frp.

- Ingen overraskelse Det var i februar 2015 av Bent Høie lanserte sin visjon for nye sigarett- og snuspakninger. Årlig dør 6600 nordmenn av sykdommer som skyldes røyking, og helseministeren vil også snusboksen til livs, fordi han sier snus kan føre til kreft og diabetes 2. 

- Dette bør ikke komme som noen overraskelse på Bent Høie, for vi i Frp har vært helt klare på at vi ikke mener dette er noen god idé. Vi har mindre tiltro til pisk og forbud enn andre har, fortsetter Morten Wold i Frp.

Wold sier alt som lovlig selges i Norge, som snus og sigaretter jo gjør, må kunne pakkes på vanlig måte.

- Når produktet er lovlig, må produsentene få lov til å selge produktet sitt på vanlig vis. Så får vi politikere heller informere røykerne, og dem som ikke enda har begynt, om tobakkens skadevirkninger.

- Røyker du?

- Nei, he he, det er den eneste lasten jeg ikke har. Ellers har jeg alle, ler Frp-politikeren. 

«Nei takk» Bente Høie er opptatt med regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal mandag, og har ifølge egne rådgivere «skrudd av telefonen». Helseministeren var derfor ikke tilgjengelig for å kommentere søndagens Frp-vedtak. 

Dagbladet får også opplyst at andre i Helse- og omsorgsdepartementets politiske ledelse heller ikke har anledning til å uttale seg i saken, og at departementet derfor sier «nei takk» til å kommentere. 

Helseminister Høie ønsker at all snus og tobakk skal ha mørkegrønne pakninger, som skal se «mest mulig kjedelig ut». 
Studier skal nemlig vise at mørkegrønn er den verst tenkelige fargen på pakkene. Høie snuste selv da han var ung, men sier han sluttet før han ble avhengig. 

FpU ber Høie snu Atle Simonsen i FpU håper Høie nå tar vett til seg og skroter forslaget.

- Jeg er glad for at FrP sier klart, tydelig og endelig nei til Bent Høies forslag om å innføre merkevareforbud på sigaretter og snus. Jeg håper Bent Høie nå velger å konsentrere seg om noe av det Høyre gikk til valg på, framfor en politikk som ikke engang Jonas Gahr Støre ville gjennomføre. Hvis han vil ha flertall for dette forslaget så må han nå sikre seg flertall med de røde, sier Simonsen til Dagbladet.

- Hvorfor er du så opptatt av å vrake Høies forslag?

- Det finnes mange gode grunner til å skrote forslaget. Konsekvenser som økt smugling, økt omsetning til barn under 18 år, brudd på internasjonale avtaler om varemerkefrihet og eiendomsrett er noen av dem. Det viktigste er imidlertid at folk over 18 år er i stand til å tenke selv. Politikere som tror de vet bedre enn voksne mennesker har jeg ikke sansen for.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media