Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelkomiteen, Carl I. Hagen, Stortinget

Frp bedt om å bytte ut Carl I. Hagen: - Glem det!

Frp oppfordres til å finne en annen Nobel-kandidat enn Carl I. Hagen. Kilder i Frp oppfatter det som en provokasjon.

VIL TIL NOBELKOMITEEN: Men Frps nestor, Carl I. Hagen møter motstand på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL TIL NOBELKOMITEEN: Men Frps nestor, Carl I. Hagen møter motstand på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ettermiddagens møte mellom de parlamentariske lederne på stortingspresidentens kontor dreide seg om man er valgbar til Nobelkomiteen som vararepresentant til Stortinget, aktualisert med at Frp-nestoren Carl I. Hagen er innstilt som Frp's kandidat i partiets gruppemøte i forrige uke.

På vei ut fra møtet sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet:

NY KANDIDAT: Trine Skei Grande ber Frp finnen en annen kandidat enn Carl I. Hagen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY KANDIDAT: Trine Skei Grande ber Frp finnen en annen kandidat enn Carl I. Hagen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi ber Frp finne en kandidat som ikke bryter med det som har vært kutymen med de siste oppnevningene, og at vi får et regelverk på plass som gjør at det blir klarere og greiere neste gang, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Frp var veldig for at slikt regelverk ved forrige behandling, så nå ber vi dem egentlig bare å finne en kandidat som tilfredsstiller det, sier Skei Grande.

Rollen, ikke mannen

KrF har vært med på oppfordringen til Frp’s stortingsgruppe om å ta en ny vurdering.

- Det gjelder ikke personen Carl I. Hagen, men at han akkurat nå er første vararepresentant til både utenriks- og kontrollkomiteen.

- For KrF handler det om rollen i Nobelkomiteen, ikke kandidaten, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hoderistende

Alle partier bortsett fra regjeringspartiene oppfordrer Frp til å gå en ny runde. Kilder i Frp rister på hodet over forslaget. De oppfatter det som en provokasjon.

- Glem det! Tror noen virkelig at vi lar oss diktere av Arbeiderpartiet og andre? Da får vi heller tape i stortingssalen mot en kandidat fra et annet parti. Så får vi se hva som skjer neste gang, når det fremmes forslag om en kandidat vi ikke har sansen for, sier en kilde.

- Nå har Stortinget hatt flere år på seg til å foreslå et nytt regelverk, som ble aktualisert allerede da Thorbjørn Jagland ble innvalgt i Nobelkomiteen mens han satt på Stortinget. Så hvorfor nå, som Carl er foreslått? Man kan ikke gi det tilbakevirkende kraft bare fordi de ikke liker Carl, sier en annen Frp-kilde.

- Hagen er valgbar

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, opplyser at Høyres holdning er at partiene selv utnevner sine representanter.

- Så kan det selvsagt kræsje med prinsippet om hvem som er valgbare eller ikke. Men det er ingen ting som tilsier at ikke Carl I. Hagen er valgbar. De øvrige partiene oppfordrer sterkt til at Frp skal ta en ny runde.

- Jeg har ikke bidratt til den oppfordringen. Det må være Frp's valg, sier Trond Helleland.

KVALIFISERT: Trond Helleland (H) mener Carl I. Hagen er kvalifisert til å sitte i Nobelkomiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KVALIFISERT: Trond Helleland (H) mener Carl I. Hagen er kvalifisert til å sitte i Nobelkomiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Uryddig

- Det er uryddig å gi et regelverk tilbakevirkende kraft. Ulempen her er at vi begynner denne diskusjonen etter at navn er fremmet, et navn som noen synes er kontroversielt.

- Jeg har sett mange kommentarer fra synsere som hevder at Carl I. Hagen ikke kan velges fordi han ikke er interessert i utenrikspolitikk.

- Det er helt underordnet i denne saken. Carl I. Hagen har vært toppolitiker og partileder i mange tiår, det er klart at han har en plass i Nobelkomiteen, men det som er spørsmålet er: Kan han velges når han er vararepresentant til Stortinget? Jeg håper vi finner en løsning som gjør at vi unngår at Stortinget blir en politisk slagmark, sier Trond Helleland.

Miste plassen?

Hans Andreas Limi forteller at Frp må diskutere gjennom situasjonen som kan oppstå i Stortinget.

- Risikoen er til stede for at vi kan miste plassen i Nobelkomiteen. Det er et mulig scenario, sier Frp's parlamentariske leder.

UENIG: Hans Andreas Limi, parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet, mener Carl I. Hagen er valgbar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UENIG: Hans Andreas Limi, parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet, mener Carl I. Hagen er valgbar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Limi mener det bryter med nedfelte prinsipper i Stortinget om ikke å blande seg inn i andre partiers valg av kandidater. Han oppfatter at møtet hos stortingspresidenten til en viss grad dreide seg om Carl I. Hagen som person.

- Men utgangspunktet er valgbarhetsspørsmålet og henvisninger til den situasjonen som har vært i Stortinget, og den praksisen som er forsøkt innarbeidet og brutt av Stortinget selv opp gjennom årene. Spørsmålet er om et varamedlem bidrar til at Nobelkomiteen blir mindre uavhengig av Stortinget, og vi mener ikke det, sier Hans Andreas Limi.

Carl I. Hagen opplyser til Dagbladet at han ikke ønsker å kommenterer Nobel-saken før etter at Stortinget har fattet sin endelige avgjørelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!