Frp ber Høyre avklare om Thommessen må gå

Presset øker på Høyre i spørsmålet om stortingspresident Olemic Thommessen (H) skal få fortsette i jobben. Regjeringspartner Frp mener det nå er opp til Høyre å raskt bestemme om Thommessen har deres tillit eller ikke.

OPP TIL HØYRE: Frps parlamentariske nestleder Helge Andre Njåstad mener det er opp til Høyre å bestemme hvem som skal være stortingspresident. Regjeringspartiet ber Høyre om å raskt avklare om de har tillit til Thommessen eller ikke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OPP TIL HØYRE: Frps parlamentariske nestleder Helge Andre Njåstad mener det er opp til Høyre å bestemme hvem som skal være stortingspresident. Regjeringspartiet ber Høyre om å raskt avklare om de har tillit til Thommessen eller ikke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olemic Thommessen (H) har vært i hardt vær i kjølvannet av byggesaken på Stortinget, og den siste overskridelsen.

Thommessen har, som leder av presidentskapet, fått kritikk fra opposisjonen på Stortinget for oppfølgingen av byggesaken.

Ber om avklaring

REDEGJORDE: Olemic Thommessen redegjorde for Stortinget onsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
REDEGJORDE: Olemic Thommessen redegjorde for Stortinget onsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Samtidig sprer uroen seg også i Frp.

Nå ber Frps parlamentariske nestleder Helge Andre Njåstad Høyre om å avklare om de har tillit til Thommessen eller ikke.

- Vi som parti har konstituert oss sammen med Høyre, V og KrF. Nå er det Høyre som må avklare tilliten til stortingspresidenten. Så kan de forvente Frps støtte til den kandidaten de velger å stille seg bak, sier parlamentarisk nestleder Helge Andre Njåstad i Frp.

- Ber du nå Høyre om å komme opp med en ny kandidat til Thommesen som president?

- Nei, men vi registrerer at det går diskusjoner også i Høyre, og mener det er opp til Høyre å avklare om det er grunnlag for å diskutere tillitsspørsmålet. Så vil vi stille oss bak den kandidaten de stiller seg bak, sier Njåstad.

Han er finanspolitisk talsperson i Frp, og jobber i samme komite på Stortinget som Frp-eren Sivert Bjørnstad.

Vil ikke være like tydelig

Bjørnstad sa til TV 2 i går at Thommessen burde vurdere sin stilling.

Overfor Dagbladet sier stortingsrepresentanten at han mener det er naturlig at stortingspresidenten trekker seg av hensyn til Stortingets omdømme.

- Jeg tror ikke det er mulig å rette opp omdømmeproblematikken uten at det får politiske konsekvenser for presidenten, så spør du meg, vil det være det mest naturlige, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Njåstad vil ikke være så tydelig:

- Jeg har registrert hva Sivert sa til TV 2, og det er nok mange i Frp som deler hans bekymring, men likevel vil nok vi være lojale til at det er Høyre som har stortingspresidenten, og vi legger oss da ikke opp i hva slags kandidat de velger, på samme måte som vi forventer at andre partier ikke legger seg opp i våre kandidater til verv, sier Njåstad.

- Hvor mye haster det at Høyre nå avklarer om de har tillit til Thommesen eller ikke?

- Det er ikke bra for omdømmet til Stortinget at det er en situasjon hvor man diskuterer dette over lang tid, så avklaringen bør ikke trekke ut i tid, sier Njåstad.

Dagbladet vet at det er flere i Frp som er enig med Bjørnstad i at Thommessen må vurdere sin stilling, uten at de åpent vil si det samme.

Ville ikke svare

Da Dagbladet snakket med finansminister Siv Jensen torsdag, ville hun ikke mene noe om Bjørnstads utspill.

- Dette er det Stortinget som må svare på. Det er maktfordeling i dette landet, vet du, sa finansministeren i en kort kommentar til Dagbladet.

Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim i Høyre sa i går at Thommessen hadde Høyres tillit, men ville ikke garantere at den varer utover våren.

Dagbladet har kontaktet parlamentarisk leder Trond Helleland for en kommentar til uttalelsene fra Frp-Njåstad, men har foreløpig ikke fått tak i ham.

Heller ikke parlamentarisk nestleder Tone Wilhelmsen Trøen har besvart Dagbladets henvendelser så langt.