ALKOBRÅK: Aps parlamentariske leder Helga Pedersen angriper Frps alkoholpolitikk. Foto:
ALKOBRÅK: Aps parlamentariske leder Helga Pedersen angriper Frps alkoholpolitikk. Foto:Vis mer

-Frp blander alkohol og trafikk

Helga Pedersen anklager Frp for å føre en sovjetorientert alkoholpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg har hørt skoledebatter som har holdt bedre nivå enn det Helga Pedersen har her. Hun har brukt denne sovjetlignelsen mot Frp i andre debatter. Jeg synes ikke det sømmer seg den parlamentariske lederen i landets største parti, verken i form eller innhold, sier nestleder i Frp og leder av Stortingets helsekomite, Per Arne Olsen.

På Frps landsmøte sa Frp-leder Siv Jensen at det norske helsevesenet ligner på Sovjetunionen. Nå får hun svar på tiltale far Aps parlamentariske leder Helga Pedersen.

Drakk seg i hjel
- Siv Jensens sovjetsammenligning av helsevesenet vårt halter på alle områder. I Norge kan vi forvente å leve til vi er 80 år og er dermed helt i verdenstoppen. Den aller viktigste grunnen til den korte levealderen var ikke Sovjetunionens helsevesen, men Sovjetunionens alkoholpolitikk. Folk drakk seg rett og slett i hjel. Og her finner vi en sammenligning mellom Sovjetunionen og Fremskrittspartiet som er langt mer relevant: FrPs alkoholpolitikk har klare likhetstrekk med Sovjetunionen: De vil legge ned Vinmonopolet og la alle som vil selge alkohol få gjøre det på et hvert gatehjørne. FrP vil blande trafikk og alkohol ved å tillate bensinstasjoner å selge sprit. FrP vil fjerne alkoholavgifter og la barer og puber være åpne døgnet rundt, skriver Pedersen i en blogg gjengitt på Aps hjemmesider.

Pris påvirker
- Da Sovjetunionen ble erstattet av et nytt Russland, tok politikerne tak i alkoholpolitikken. De forsto at mengden, prisen og tilgjengeligheten påvirker folks drikkevaner.
Tiden er inne for at FrP legger bort sin sovjetinspirerte alkoholpolitikk. Som enkeltmennesker og samfunn er det viktig å holde en viss kontroll over hvor mye vi drikker. Og — for all del, det er mye kos i en god flaske rødvin — og noen ganger kan til og med en rødvinskveld bidra til fine erkjennelser om at vi lever i et fantastisk land — og at helsevesenet, tross feil og mangler, har mye bra ved seg, skriver Pedersen.
Aps parlamentariske leder er syk i dag og ikke tilgjengelig for å utdype kritikken av Frp, får Dagbladet. no opplyst.

- Fjollete
Frps nestleder Per Arne Olsen reagerer sterkt på både form og innhold i bloggen.
- Jeg har hørt skoledebatter også med innlegg fra rødgrønne, som har holdt bedre nivå enn dette. Det hadde kanskje holdt til en russeavis. Pedersen tar en halv setning fra SIv Jensen innlegg og setter inn i en sammenheng. Det blir ikke riktigere av den grunn. Sivs poeng var at vi har 260 000 mennesker i helsekø i Norge. Det var køen som var utgangspunktet for sammenligning med Sovjetunionen. Som leder av helsekomiteen bruker jeg mye tid til å fortelle om hvor godt helsevesenet er. Men som opposisjonspolitiker er det også min jobb å peke på det som ikke fungerer. Pedersens svar blir fjollete. Hun bruker også hersketeknikker når hun kaller Siv Jensen sur og grinete. Siv var engasjert, så kan man være enig eller uenig i innholdet. Jeg kunne også brukt hersketeknikker mot Pedersen, men velger å la det ligge, sier Olsen.

Skremmebilde
Han mener Pedersen lager et skremmebilde av Frps alkoholpolitikk og sier Frp slett ikke har programfestet og aldri har fremmet forslag om å selge sprit på bensinstasjoner.
- Vi har lagt fram et femtitalls ulike forslag i Stortinget til forebygging og behandling av rusproblemer som Helga Pedersen har stemt mot, sier Olsen.