- Frp blir de nye eldreranerne

Rødt mener Frp har solgt seg billig og sviktet ei gruppe som har stolt på dem.

KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxsnes mener Frp har solgt seg billig i regjeringsforhandlingene og sviktet pensjonistene. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxsnes mener Frp har solgt seg billig i regjeringsforhandlingene og sviktet pensjonistene. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødt utfordrer nå Frp på løftene partiet ga om å endre pensjonssystemet. Gjennom hele valgkampen kalte Frp pensjonsreformen for pensjonsranet, og nå mener Rødt at Frp har sviktet pensjonistene og solgt seg billig i regjeringsforhandlingene.

- De nye ranerne - Det eneste Frp har fått til hittil er en mindre nedjustering av avkortingen for ektepar. Hvis det er alt de får til, må det jo bety at Frp har blitt de nye eldreranerne. De går god for en reform som straffer sliterne i samfunnet. Folk i fysisk tunge yrker, som hjelpepleiere og tømrere, blir straffet økonomisk for å gå av tidlig med pensjon når kroppen sier stopp. Folk i mindre tunge yrker, som arkitekter og akademikere, får gullpensjon når de står i jobb til de fyller 70 år. Klasseskillet øker inn i pensjonisttilværelsen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxsnes.

Rødt mener Frp glemte pensjonistene så fort de kom i regjering. De mener endringene Frp har fått til ikke vil være merkbare, og pensjonene vil fortsette å bli gradvis dårligere.

- Pensjonsranet fortsetter, denne gangen med Frp som en av ranerne. Dette er et svik mot alle de eldre som stemte Frp i protest mot pensjonsreformen, og det viser at Rødt er det eneste partiet som aldri vil gå med på pensjonskuttene, sier Moxsnes og utdyper:

Avviser kritikken - KrF fikk fem prosent av stemmene ved valget, og har klart å stoppe oljeutvinning i nord, til tross for det er flertall i Stortinget for dette. Frp fikk 16 prosent av stemmene, men har solgt seg billig i regjeringsforhandlingene når det gjelder pensjon. Alle som stemte Frp fordi de trodde på Sivs løfter om pensjonistene, har grunn til å være skuffet. Frp har sviktet ei gruppe som har stolt på dem, sier Rødt-lederen.

Frps arbeids- og sosialpolitiske talsmann, Robert Eriksson, avviser på det sterkeste at partiet hans har sviktet pensjonistene.

- Vi er på ingen måte de nye eldreranerne. Frp er det eneste partiet på Stortinget som har kjempet mot pensjonsforliket. De siste 12 åra har vi klart å redusere avkortingen for gifte eller samboende pensjonister fra 25 prosent til 10 prosent. I dagens verdi gir dette en kjøpekraftforbedring på 25000 kroner i året. Den reduksjonen i avkorting vi nå har oppnådd i regjeringsforhandlingene har en samlet pris på to milliarder kroner og utgjør en kjøpekraftforbedring på 8500 kroner i året for samboende eller gifte pensjonistpar, sier Robert Eriksson.

- Sterkt uenig Han påpeker at pensjonsforliket trådte i kraft for to år siden.

- Dett er vanskelig å reversere. Helst hadde vi sett at vi kunne fjerne all avkorting for gifte og samboende pensjonister, men vi fikk 16,3 prosent av stemmene ved valget, og det er umulig å få gjennomslag for hele partiprogrammet, sier Eriksson og utdyper:

- Jeg er ikke redd for at pensjonistene skal føle seg sviktet. Vi har gitt dem 8500 kroner i året i kjøpekraftforbedring. Hvis Rødt kaller dette et ran, er jeg sterkt uenig i det, sier Robert Eriksson.

AVVISER KRITIKKEN: Frps arbeids- og sosialpolitiske talsmann Robert Eriksson.  Foto:  Torbjørn Grønning / Dagbladet
AVVISER KRITIKKEN: Frps arbeids- og sosialpolitiske talsmann Robert Eriksson. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer