Frp bløffer om avgifter på bensin

Hevder de er høyere enn i virkeligheten.

BLØFFER OM BENSIN: Norge er på avgiftstoppen i verden. Du må betale penger til staten hver gang du kjøper røyk, fyller bensin, kjøper eller selger bolig, og hvis du kjøper sjokolade eller alkohol. Siv Jensen (Frp) mener mange av avgiftene er meningsløse, men bommer når retorikken skal spikres. Foto: Espen Røst/Dagbladet
BLØFFER OM BENSIN: Norge er på avgiftstoppen i verden. Du må betale penger til staten hver gang du kjøper røyk, fyller bensin, kjøper eller selger bolig, og hvis du kjøper sjokolade eller alkohol. Siv Jensen (Frp) mener mange av avgiftene er meningsløse, men bommer når retorikken skal spikres. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Er det noe som virkelig engasjerer folk, så er det drivstoffpriser. Bensinavgiften felte blant annet Willoch-regjeringen i 1986, da Fremskrittspartiet, SV og Arbeiderpartiet stemte mot en økning av avgiften og Willoch stilte kabinettspørsmål.

Siden 1986 har avgiften økt, og spesielt under dagens regjering som nettopp består av Arbeiderpartiet og SV.

I Norge går triller rundt 60 prosent av pumpeprisen inn i statens romslige kasse. Avgifter er en viktig kampsak for Fremskrittspartiet. Om Siv Jensen får det som hun vil, skal drivstoffavgiftene ned. De skal være fleksible i forhold til oljeprisen. Går oljeprisen opp, går drivstoffavgiftene ned. Går oljeprisen ned, skal drivstoffavgiftene opp.

Slik mener Fremskrittspartiet at drivstoffprisene vil være stabile og forutsigbare for privatpersoner og bedrifters økonomiplanlegging. Økte statens inntekterI en tv-debatt med Jens Stoltenberg på TV 2 12. august, hevdet Siv Jensen at ved en pumpepris på 12 kroner, så gikk ni kroner til staten i form av avgifter. Dette er feil.

Det riktige tallet er 7,70. Det får Dagbladet.no bekreftet av både Finansdepartementet og Norsk Petroleumsinstitutt, som er oljeselskapenes egen interesseorganisasjon. Nå høres kanskje ikke en differanse på 1,30 mye ut, men Siv Jensen økte faktisk statens avgiftsinntekter med 17 prosent med sin uttalelse på TV. I sum blir det milliardbeløp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer