BOIKOTT: Nå vil ikke stortingsgruppa til Fremskrittspartiet lengre fly med Norwegian. .
Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
BOIKOTT: Nå vil ikke stortingsgruppa til Fremskrittspartiet lengre fly med Norwegian. . Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpixVis mer

Frp boikotter Norwegian etter Spania-tur

Stortingsgruppa til Fremskrittspartiet skulle hjem fra Spania. Flygningen ble kraftig forsinket, og Frp føler seg dårlig behandlet. Nå boikotter partiet Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anført av parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik var hele stortingsgruppa til Fremskrittspartiet - med ektefeller og partnere som følge - på tur til Spania i mai i år.

Etter at partiets egen finansminister, Siv Jensen, hadde lagt fram det reviderte budsjettet, satte stortingsgruppa, representantene og rådgiverne med følge seg på Norwegian-flyet fra Oslo til Alicante fredag 20. mai.

På dagsorden sto det seminar og møte med Frp's lokale partilag i de spanske byene Torrevieja og Alfaz del Pi. Flere av deltakerne karakteriserer den delen av turen som svært vellykket.

Skyldte på været

Problemene startet da de 60 Frp-erne skulle hjem til Norge søndag 22. mai.

- Først fikk vi beskjed om at flyet var forsinket med tre timer. Det er til å leve med. Men så blir det bare verre og verre. Flyet skulle egentlig tatt av ved 15.30-tiden. Klokka 20.00 skyldte Norwegian på været, forteller sekretariatsleder Per Kristian Solbak i Fremskrittspartiets stortingsgruppe til Dagbladet.

- Det pussige var at det landet og tok av fly som skulle til Norge og andre steder i Skandinavia. Informasjonen var rett og slett dårlig, og feil. Norwegian sendte et fly til Stockholm, mens SAS fløy samtidig til Oslo, og fortsatt skyldte Norwegian på at været var årsak til at de ikke kunne fly fra Alicante til Oslo, sier Solbak.

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik var også med på turen. Han var en av de heldige som fikk booket om billetten, og fikk en ledig plass hjem til Norge med SAS.

Nektet refusjon

De fleste som var med på Frp-turen ble sittende landfast og vente på flyplassen i Alicante. Først etter ni timers venting på flyplassen tok Norwegian rute Rute D85322 av. Midt på natta landet flyet på Gardermoen.

- Vi klaget til Norwegian og ba om å få refundert de ekstrautgiftene vi hadde, med transport fra Gardermoen og hjem. Samtidig ba vi om en kompensasjon, som vi mener å ha rett på etter EU-reglene. Dette har Norwegian avslått. Selskapet hevder at de var uten skyld og at forsinkelsene skyldtes værforholdene ved Torp flyplass om morgenen den aktuelle søndagen, sier sekretariatsleder Solbak til Dagbladet.

Nå har Frp klaget avgjørelsen inn for Transportklagenemnda for fly.

Boikotter

Verken Nesvik eller Solbak liker ordet boikott. Overfor Dagbladet beskriver de det som en midlertidig ordning, og at stortingsrepresentantene inntil videre ikke skal fly med Norwegian når stortingsgruppa betaler for billettene.

I fjor vinter kritiserte Nesvik LO-leder Gerd Kristiansen, som boikottet Norwegian, for dobbeltmoral. Nå boikotter han selv billigselskapet.

I en mail som Dagbladet har fått tilgang til heter:

KRITISERTE: I fjor kritiserte Harald Tom Nesvik LO-leder Gerd Kristiansen for å boikotte Norwegian. Nå boikotter Frp's stortingsgruppe flyselskapet. 
KRITISERTE: I fjor kritiserte Harald Tom Nesvik LO-leder Gerd Kristiansen for å boikotte Norwegian. Nå boikotter Frp's stortingsgruppe flyselskapet.  Vis mer

«Inntil videre skal flyreiser som betales av stortingsgruppen ikke bestilles med Norwegian. Dette er et resultat av erfaringer og vurdering av kvaliteten på leveransene fra Norwegian (med vekt på reisen til Torrevieja, herunder kunde-/klagebehandlingen etter forsinkelsen på returen). Dersom det unntaksvis skulle vurderes nødvendig å benytte Norwegian fordi det ikke finnes hensiktsmessige alternativer, eller en prisforskjell til alternativet fremstår urimelig høy, skal dette fremlegges for sekretariatsleder - før billetter bestilles».

- Når vi får svar fra klagenemda skal vi vurdere hva vi gjør. Vi har kjøpt en vare fra Norwegian som de ikke har levert. Vi er som mange andre avhengig av fly, og at vi kommer fram dit vi skal. Norwegian leverte ikke de tjenestene vi hadde kjøpt. Og når de i ettertid avviser at det er deres ansvar, har vi komme til at vi inntil videre ikke skal kjøpe tjenester av selskapet, sier Solbak.

- Aldri mer Norwegian

En profilert Frp- er sier det slik.

- Vi har sittet askefast på Island, og aksepterer selvfølgelig forsinkelser. Men ren løgn og dårlige bortforklaringer holder ikke. Jeg skal fly med Norwegian privat denne helgen. Billettene ble bestilt før vi var i Spania med Stortings-gruppa. Og la det være klart: Det er siste gang jeg flyr med Norwegian. Fra nå av blir det SAS, forteller representanten.

-Hvorfor kan du ikke stå fram med navn og bilde og si dette?

- Familien min er livredd for at vi skal bli kastet av flyet. Derfor må jeg gjøre det anonymt. Men vær trygg, Norwegian har mistet en kunde for godt. Jeg gjør som partiet, boikotter selskapet til Bjørn Kjos, sier den profilerte Stortingsrepresentanten.

Norwegian ber om pent vær

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik ber Fremskrittspartiet om pent vær.

FØLGEFORSINKELSE: - Åraken til forsinkelsen var en såkalt følgeforsinkelse, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian. Foto: Scanpix
FØLGEFORSINKELSE: - Åraken til forsinkelsen var en såkalt følgeforsinkelse, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var riktig leit å høre at Fremskrittspartiet ble forsinket og at denne ene forsinkelsen nå skal ha resultert i en boikott, sier Anne-Sissel Skånvik til Dagbladet.

- Grunnen var som tidligere opplyst en følgeforsinkelse på grunn av været der maskinen kom fra. Transportklagenemda har tidligere gitt medhold i at forsinkelser forårsaket av dårlig vær er utenfor selskapets kontroll. Så vi må rett og slett bare be FrP om pent vær og håper de vil komme om bord igjen, sier kommunikasjonsdirektøren i Norwegian.