BRØT FORHANDLINGENE: I flere uker har partiene på Stortinget forhandlet om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot. 
I dag brøt Frp forhandlingene, men de andre partiene forhandler fortsatt.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BRØT FORHANDLINGENE: I flere uker har partiene på Stortinget forhandlet om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot. I dag brøt Frp forhandlingene, men de andre partiene forhandler fortsatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Frp bryter forhandlingene om Syria-flyktninger

De andre partiene vil ha en løsning klar til uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet har brutt forhandlingene på Stortinget om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria.

- Vi har forlatt forhandlingene, for vi fant ut at det ikke var grunnlag for Frp å fortsette lenger, sier Frps parlamentariske leder Harald Nesvik til Dagbladet.

- Når det er åpenbart at flertallet diskuterer et antall som ligger over den rammen vi har, er det naturlig for meg å si at vi ikke lenger kan være med i forhandlingene.

Løsning innen onsdag Et flertall på Stortinget ønsker at Norge skal ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i år og neste år. Høyre og Frp har hele tida sagt at de mener det er bedre å hjelpe flyktningene i nærområdene.

De siste ukene har de parlamentariske lederne på Stortinget forhandlet om en løsning.

Nesvik opplyste at Frp ikke lenger vil være med på forhandlingene da partiene møttes på Stortinget for nye forhandlinger klokka 14.00 i dag.

De sju andre politiske partiene forhandler fortsatt, og vil ha en løsning klar innen onsdag.

- Vi mener ikke det er riktig å ta imot flere flyktninger verken i år eller innenfor den rammen som er satt for åra framover, sier Nesvik.

Avventer utfallet - Frykter dere at regjeringen nå kan bli diktert å ta imot flere flyktninger enn dere ønsker?

- Vi er en mindretallsregjering i et demokrati, så det kan alltid skje. Men Høyre er fortsatt med i forhandlingene, så nå får vi se hva som kommer ut av det, sier Nesvik.

- Dette er en stortingssak, og hvis det kommer en bestilling til regjeringen fra Stortinget, må enhver regjering levere på dette. Det er sånn parlamentarismen fungerer.

Han understreker at forholdet mellom Høyre og Frp fortsatt er godt i denne saken.

- Men vi i Frp må forholde oss til vårt landsmøtevedtak om at vi ikke ønsker å ta imot flere kvoteflyktninger, sier han.

Godtok ikke skisse For to uker siden kom Høyre og Frp med en skisse til løsning i forhandlingene. Ifølge Dagbladets kilder, la partiene mer penger og større forpliktelser på bordet. Forpliktelsene gikk på antallet Syria-flyktninger for åra framover.

Skissen ble ikke godtatt av de andre partiene, opplyser Nesvik.

Han ønsker ikke å si noe mer konkret om detaljene i forhandlingene, ettersom de fortsatt pågår.

- Må få følger Opposisjonen mener det er best med et bredt kompromiss, på tross av at de har flertall i saken.

SV-leder Audun Lysbakken har hele tida vært den som har stått hardest på at et eventuelt stortingsflertall for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger må få reelle følger.

- Jeg forventer at Venstre og KrF er mer opptatt av flyktningene fra Syria enn det politiske forholdet til Frp, men dette blir en viktig politisk test, har Lysbakken tidligere sagt til Dagbladet.

En meningsmåling Dagbladet presenterte for to uker siden viser at folket er delt på midten i spørsmålet om vi skal ta i mot 10 000 flyktninger fra Syria de neste to åra.

Dagbladet følger saken.