Frp bryter omstridt regjerings-ultimatum

- Han ble nok litt ivrig i debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet (Frp) har tidligere varslet klart og tydelig at det er uaktuelt å sitte i en regjering som finansierer veibygging med bompenger.

Samferdselspolitisk talsmann i partiet, Bård Hoksrud, gikk overfor Dagbladet så langt at han stilte bompengeultimatum til en eventuell ny regjering.

Han fikk støtte av sin framtredende partifelle, Per Sandberg, som mener det vil være fullt mulig med en storstilt veisatsing uten bompenger.

Nå kommer nestleder i partiet, Ketil Solvik-Olsen på banen. Dagen etter borgerlig valgseier heller han kaldt vann i blodet på bompengemislikende Frp-velgere, og avblåser ultimatumet.

- Stiller ikke ultimatum - Vi har sagt i valgkampen at vi ikke stiller noen ultimatum, sier Solvik-Olsen når han gjester Dagbladets valgbod i dag.

Dermed går han imot partiets samferdselspolitiske talsmann, som var helt tydelig på at fjerning av bompenger var et ultimatum for Frp.

- Ja, definitivt. Dette er en viktig sak. Frp er garantisten for at vi skal bygge nye veier, og vi skal gjøre det uten bompenger, sa han til Dagbladet forrige onsdag, under ei uke før valget.

Solvik-Olsen omtaler bompenger som en kampsak.

- Jeg tror nok han ble ivrig i debatten. Og det er ingen tvil om at vi vil kjempe for det så hardt vi kan. Samtidig er det sånn at vi ikke har fått reint flertall aleine. Så Siv Jensen, som er partileder, har sagt at vi ikke stiller noen ultimatum. Men det er ingen tvil om at det er en kampsak, sier Solvik-Olsen.

Full uenighet med Høyre Dagen etter Hoksruds bompengeultimatum, gikk Per Sandberg ut og karakteriserte bompenger som skattlegging av bilister.

Han gikk da i full klinsj med Høyre.

TREKKER ULTIMATUM: Ketil Solvik-Olsen trekker i dag Frp's ultimatum om at de ikke kan sitte i en regjering som støtter bompenger. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
TREKKER ULTIMATUM: Ketil Solvik-Olsen trekker i dag Frp's ultimatum om at de ikke kan sitte i en regjering som støtter bompenger. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Når det gjelder finansiering av vei, har ikke Høyre forandret seg en tøddel. Det er klart at når vi skal forhandle med Høyre, så er jeg ikke i tvil om at vi skal få til mer vei og bedre kollektivtrafikk. Men Høyre må gi slipp på at man skal heve skattene ytterligere. Det blir knallhardt i forhandlingene, sa Per Sandberg bombastisk.

På Hagens topp ti-liste Også Frp-nestoren Carl I. Hagen har kastet seg inn i bompengedebatten. I en kronikk i VG listet han i helga opp ti punkter som han mener bør være med om Frp skal våge seg inn i regjering.

Bompenger prydet tredjeplassen på lista.

Samtidig gjorde Hagen det klart at dersom resultatet ble for dårlig, vil han ikke nøle med å knuse partiets drøm om regjeringsdeltakelse, og varslet at han i så fall vil argumentere mot deltakelse i det offentlige rom.  

Bompenger skal diskuteres Etter at den borgerlige valgseieren ble klar i går, fortalte Jens Stoltenberg at han vil gå av som statsminister etter at statsbudsjettet er lagt fram 14. oktober, når det er klargjort om de fire borgerlige partiene kan samarbeide.

Erna Solberg varslet på en pressekonferanse i dag at de fire på ikke-sosialistisk side i løpet av kort tid vil sette seg ned for å diskutere grunnlaget for et samarbeid.

Solvik Olsen forsikrer at Frp vil ta med seg spørsmålet om bompenger inn i disse forhandlingene.

- Det er helt åpenbart at det å bygge bedre veier, å investere oljeformuen vår i norske veier, det har vært en kampsak for oss. Og det vil vi ta med oss inn i regjeringsforhandlingene, sier han.