Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-byks gir helblått flertall

Dagbladets ferske måling gir Siv og Erna rent flertall på Stortinget.

Oslo, 20090912. Valg 2009. Siste partilederdebatt før stortingsvalget 2009. F.v. Erna Solberg, Siv Jensen og Jens Stoltenberg
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Oslo, 20090912. Valg 2009. Siste partilederdebatt før stortingsvalget 2009. F.v. Erna Solberg, Siv Jensen og Jens Stoltenberg Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet bykser framover 2,6 prosentpoeng på Dagbladets nyeste partibarometer. Som Dagbladet skrev i går er Høyre-leder Erna Solberg velgernes klare favoritt til statsministerjobben.

Men selv om Høyre fortsatt er landets største parti i denne målingen, peker pilen nå nedover. Derimot sørger Frps vekst for knallblå tall: Mandatberegningen gir de to partiene rent flertall på Stortinget.

- Et slikt flertall er innen rekkevidde. Men det er ikke avgjort. Nå jobber vi knallhardt hver eneste dag for å overbevise velgerne og få den tilliten vi trenger, sier partileder Siv Jensen til Dagbladet.

Sterk blokk Samlet får de fire borgerlige partiene en oppslutning på 59,2 prosent. Både KrF og Venstre går fram. Solberg, Jensen, Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) må bla seg helt tilbake til desember 2010 for å finne et like sterk borgerlig måling i Dagbladet.

Det var også forrige gang Frp og Høyre til sammen fikk høyere oppslutning enn nå. Jensen understreker at hun fortsatt ønsker et samarbeid mellom alle fire.

- Jeg vet at jeg skal kommentere veldig mange målinger før valgdagen, og det er den som er viktig for oss. Men vi ser den samme tendensen på mange målinger nå. Jeg tror folk oppfatter at Frp er tydelige og klare i budskapet, og har nye løsninger på utfordringene, sier hun.

Under sperregrensa Det er SVs krise som baner vei for et helblått stortingsflertall på målingen Ipsos MMI har utført. Audun Lysbakkens parti havner hårfint under sperregrensa — selv om tallet rundes opp til fire.

Dermed sitter SV igjen med bare ett av dagens elleve stortingsseter.

- Det blir vanskelig å videreføre det rødgrønne samarbeidet med flertall hvis ett eller i verste fall to av regjeringspartiene havner under sperregrensen, kommenterer avdelingsleder Kristin Rogge Pran i Ipsos MMI.

Ap holder stand Arbeiderpartiet går forsiktig fram på målingen, og ender på 28,2 prosent. Det kommer etter en drøy uke med tøff kritikk mot Jens Stoltenberg og hans regjering, i kjølvannet av den knusende 22. juli-rapporten.

Underlagstallene viser at Ap mister velgere til Høyre, men stjeler fra SV. Siv Jensen mener det er for tidlig å slå fast om kritikken har skadet Aps tillit hos velgerne.

- Det vil være veldig rart om den ikke gjorde det. Man kommer ikke forbi at kritikken rammer Ap hardt, sier Frp-lederen.

- Det blir kamp til døra. Og jeg undervurderer ikke Arbeiderpartiet, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media