Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-dommen over egne statsråder

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gjør best jobb, mener partiets tillitsvalgte.

BEDØMT: Partiledelsen, fra venstre Ketil Solvik-Olsen, Per Sandberg og Siv Jensen, samlet under fjorårets landsmøte. Nå er innsatsen til alle Frp-ministrene vurdert av 500 Frp-tillitsvalgte.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEDØMT: Partiledelsen, fra venstre Ketil Solvik-Olsen, Per Sandberg og Siv Jensen, samlet under fjorårets landsmøte. Nå er innsatsen til alle Frp-ministrene vurdert av 500 Frp-tillitsvalgte. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gjør den beste jobben av Frp-statsrådene, mener partiets tillitsvalgte.

På de neste plassene følger landbruksminister Sylvi Listhaug og justisminister Anders Anundsen. Først på fjerdeplass kommer finansminister Siv Jensen.

Det viser en rundspørring Dagbladet har gjennomført de siste dagene, besvart av rundt 500 Frp-medlemmer, de aller fleste av dem med verv i partiet. 

Sleivkjeft for budsjettet - Overraskende at Siv Jensen scorer så lavt. Ganske ille for partilederen, jeg kan ikke tenke meg at Erna Solberg hadde havnet bak sine egne statsråder i en tilsvarende Høyre-måling, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han tror det har sammenheng med statsbudsjettet.

- Jeg tror at mange Frp-tillitsvalgte har fått sleivkjeft for opplegget med å ta fra de fattige og gi til de rike, sier professor Aarebrot.

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener de Frp-tillitsvalgtes lave rangering av partilederen er interessant.

- En forklaring kan være at forventningene til henne er veldig store, vesentlig større enn de andre Frp-statsrådene. Dermed blir skuffelsen desto større dersom de mener at hun ikke innfrir.

- Samtidig er rollen som finansminister veldig vanskelig, hun har ikke det handlingsrommet for å komme med partiutspill som de andre statsrådene. Hun voktes av Erna Solberg, og under ligger en garanti om at det ikke skal eksperimenteres i den økonomiske politikken, sier han.

Hornes synlighet - Hovedbildet som undersøkelsen tegner er at Frp-grasrota er fornøyde med statsrådene sine, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

- Ketil Solvik-Olsen scorer høyt, sikkert fordi han gjør en god jobb, men også fordi samferdsel er et satsingsområde for Frp, sier Bergh.

At Solveig Horne kommer ganske dårlig ut, relativt sett, kan ha med synlighet å gjøre, mener valgeksperten.

- Men kanskje også fordi Horne er ansvarlig for et politisk felt der Frp som parti er skeptiske; likestilling og integrering, sier Bergh.

Bondekrangel Valforskeren synes det er naturlig at Sylvi Listhaug kommer godt ut.

- Landbruksministeren har en høy profil. Listhaug fronter klare partistandpunkter. Hun taler til grasrota i partiet ved å krangle med bøndene og kjempe mot subsidier.

Han mener, i motsetning til Aarebrot, at partileder Siv Jensen står sterkt når 70 prosent synes hun gjør en god jobb.

- At hun ikke får helt toppscore er nok et uttrykk for at det å være finansminister er en vanskelig post når man er juniorpartner i regjeringen og må ta ansvar for helheten og for kompromissene med KrF og Venstre, sier Bergh.

Grasrota fornøyd Frp-nestleder Per Sandberg mener Dagblad-rundspørringen samsvarer godt med inntrykket han får ved sine besøk i partiets lokallag rundt om i landet.

- Grasrota er generelt meget fornøyd med våre statsråder, det er jeg også, sier Sandberg.
- Det er ikke overraskende at Ketil Solvik-Olsen scorer høyt. Han opptrer som en knallgod til ombudsmann og leverer politiske resultater i samferdselssektoren, der partimedlemmer har store forventninger, sier Frp-nestlederen.

- Når det gjelder likestillingsminister Solveig Horne, vil jeg peke på at hun styrer et departement som hvem som helst fra Frp ville hatt en utfordring med å styre.

Steintøffe reformer Sandberg mener undersøkelsen ikke yter arbeidsministeren full rettferdighet.

- Robert Eriksson får ufortjent dårlig tilbakemeldinger. Han gjennomfører steintøffe reformer og gjør en fantastisk jobb til tross for at han har fagbevegelsen på nakken 24 timer i døgnet, sier han.
Aarebrot synes også Eriksson får dårlig betalt.

- Robert Eriksson står støtt midt i stormen og gjennomfører store endringer som partiet ønsker. Kanskje straffes han på grunn av de harde konfrontasjonene med fagforeningene, som kan tyde på at han nå møter motstand fra arbeidsfolk i Frp, sier han.

STORT SPRIK: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er soleklar favoritt på grasrota i partiet, tross at bompengeringene fortsatt står langs norske veier. I andre enden av skalaen er Solveig Horne den minst populære av partiets statsråder. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
STORT SPRIK: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er soleklar favoritt på grasrota i partiet, tross at bompengeringene fortsatt står langs norske veier. I andre enden av skalaen er Solveig Horne den minst populære av partiets statsråder. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer