Advarte mot Ulf Leirstein

- Frp er blitt et tryggere parti

Med Ulf Leirsteins utmeldelse er Frp blitt et tryggere parti for barn og unge, sier tidligere FpU-topp i Leirsteins hjemfylke Østfold.

SLO ALARM: Da det ble kjent at Ulf Leirsten hadde ledet flere fylkesårsmøter i Frp tidligere i år, rykket tidligere nestleder i Østfold FpU, Maria Madeleine Knutsen ut med en oppfordring til partileder Siv Jensen om å sette foten ned for renominasjon av Østfold-representanten. Foto: Hans Arne Vedlog
SLO ALARM: Da det ble kjent at Ulf Leirsten hadde ledet flere fylkesårsmøter i Frp tidligere i år, rykket tidligere nestleder i Østfold FpU, Maria Madeleine Knutsen ut med en oppfordring til partileder Siv Jensen om å sette foten ned for renominasjon av Østfold-representanten. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge partileder Siv Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein, sa Maria Madeleine Knutsen til Dagbladet i mars.

Den tidligere nestlederen i Østfold FpU gikk hardt ut mot partilederen etter at det ble kjent at Leirstein hadde ledet fylkesårsmøter i Frp - inkludert Viken. Der innledet Jensen med blant annet å snakke om metoo og partikultur.

Knutsen var krystallklar. Hun mente det var «feigt av Jensen å ikke stanse Leirstein». Jensen hadde da uttalt at en eventuell renominasjon ville være opp til lokallagene og fylkeslaget.

- I dag er Fremskrittspartiet blitt et tryggere parti for barn og unge, sier Knutsen etter nyheten om stortingsrepresentantens utmeldelse fra partiet.

Leirstein har ikke besvart Dagbladets henvendelse om å kommentere uttalelsen fra Knutsen.

Avviser heksejakt

Leirstein har ikke villet gi noe intervju knyttet til utmeldelsen, men skriver på Facebook at den dels skyldes at Frp's politiske profil er blitt svekket etter for mange kompromisser. Og dels fordi det siste året har vært tungt og krevende.

- Heksejakten jeg og mine nærmeste har blitt utsatt for oppleves ikke å stå i forhold til hva jeg har gjort og hva jeg beskyldes for, framholder Leirstein.

Det reagerer Knutsen på.

- Jeg er ikke enig i at Leirstein er blitt utsatt for en heksejakt. Dette er snakk om handling og konsekvens, sier 26-åringen til Dagbladet.

Knutsen var venn av Leirstein, gjest i 40-årslaget hans og pleiet i flere år tett kontakt med den profilerte Frp-representanten.

Beklaget oppførsel

I intervjuet med Dagbladet tok Knutsen selvkritikk for at hun ikke tidligere tok et oppgjør med Leirstein. Hun fortalte blant annet at en seksualisert språkbruk var en del av Leirsteins sjargong.

- Det gikk på ting som at han kommenterte kropp og hvem han ville ligge med. Min måte å takle det på den gang var å lukke ørene for grisepraten. I ettertid har jeg tenkt at jeg håndterte det dårlig, sa Knutsen.

Leirstein hadde den gang følgende kommentar:

«Jeg har tidligere beklaget min oppførsel og innsett at jeg gikk over streken i disse sakene som ligger mange år tilbake i tid. Jeg står fortsatt ved min beklagelse. Utover det har jeg ingen kommentarer til dette.»

Leirstein sa tidligere i år i et intervju med Moss Avis at han anså seg ferdig sonet og at han var klar for nye tillitsverv i partiet. Det blir det nå naturlig nok ikke noe av.

Nytt varsel

Kort tid etter at Dagbladet fredag morgen meldte at Leirstein er ferdig som medlem av Frp, kunne NRK fortelle at organisasjonsutvalget i partiet hadde et varsel til behandling mot ham.

- Jeg kan bekrefte at organisasjonsutvalget har mottatt et nytt varsel på Ulf Leirstein. Hendelsene varslet dreier seg om er fra samme tidsperiode som de tidligere varslene på Leirstein, og ligger 7-8 år tilbake i tid, bekrefter Alf Erik Andersen, leder av Frp's organisasjonsutvalg overfor Dagbladet.

Maria Madeleine Knutsen har meldt seg ut av Fremskrittspartiet, men er opptatt av politikk skal være trygt for unge:

- Jeg vil oppfordre alle som ser at feil blir gjort mot unge, til å bruke stemmen sin og si klart fra, sier hun til Dagbladet.

- Alvorlige saker

Fra Leirsteins hjemkommune Moss sier lokallagsleder Niklas Eriksen og ordførerkandidat for Moss Frp, Michael Torp, at de registrerer Leirsteins utmeldelse og hans melding om dette på sosiale medier.

- Med tanke på alle de alvorlige sakene av forskjellig karakter rundt Leirstein, mener vi dette var en klok avgjørelse, som vi respekterer, sier de i en felles uttalelse.

- I tilfeller som dette er det alltid best at et medlem selv tar avgjørelsen om å gi seg. Det sparer både partiet og vedkommende for mye unødvendig støy. Vi takker Ulf for jobben han har gjort i politikken, og ønsker lykke til videre, skriver de to videre i en e-post.

Sto ikke på lista

Leirstein trakk seg i fjor fra alle tillitsverv i partiet etter at NRK avslørte at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem og sendt porno til medlemmer av FpU.

Han står ikke på valglista for Moss Frp ved høstens kommunevalg.

- Utmeldelsen vil derfor ikke få noen konsekvenser for partiets arbeid eller situasjon lokalt, sier Eriksen og Torp.