Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frp er det nye Arbeiderpartiet

Krydret med humor og anekdoter holdt Carl I. Hagen i dag gratulasjonstalen til seg selv og 30-åringen Fremskrittspartiet. Hagens mål er at Frp blir det nye Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en Frp-formann i storslag som entret podiet i hotellfoajeen lørdag. Gårsdagens statsmannstakter var byttet ut med frisk historiefortelling med de viktigste Frp-begivenhetene de siste 30 årene. Dette var vinnerens tale.

Rasistene på Godlia

De dramatiske utrenskningene i partiets historie, oppgjøret med liberalistene på Bolkesjø i Telemark i 1994 og utrenskningene av «verstingene», særlig i Oslo i 2000-2001, ble nevnt, men ikke dvelt ved. Andre dramatiske begivenheter ble åpenbart tonet ned.

Som da Dagbladet før stortingsvalget i 1995 avslørte at stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm hadde deltatt på et hemmelig møte på Godlia kino i Oslo, med rasister på ytterste høyre fløy i norsk politikk. Panikken spredte seg i Frp; ville dette ødelegge valget? I et par døgn nektet Hagen å kommentere saken. Da sjokket etter avsløringen la seg, snudde vinden sakte i Frps retning. I Hagens verden er dette nå blitt nok et eksempel på at pressen var ute etter Frp:

- I 1995 gikk det ganske bra, selv om noen skulle prøve å ta oss etter at en representant hadde vært på et møte på Godlia kino, sa Hagen.

Gjør ap med pressen

Hagen lar ingen sjanse gå fra seg til å understreke at Frp er et ansvarlig, seriøst parti med grundig saksbehandling og god organisasjon. Som i 1987. Partiet hadde to stortingsrepresentanter, han selv og Hans Johan Røsjorde. De to var på vippen, og deres stemmevekt kunne dermed avgjøre mange saker.

- En dag ringte en pressemann og spurte om en konkret sak. Da sa jeg «vent litt, jeg må sjekke papirene mine». Så holdt jeg for røret og ropte inn til Hans: «Hans, nå har jeg en journalist på tråden som vil vite hva vi mener om denne saken. Jeg synes kanskje at... Så svarte Hans: «Det høres ålreit ut.» Så sa jeg til journalisten at «Nå har jeg funnet referatet fra vårt siste gruppemøte, og voteringen viser at vi mener sånn og slik», fortalte Hagen, til full latter fra tilhørerne.

20.000 medlemmer

Men nå er det grundighet, ansvarlighet og politisk innflytelse som gjelder, understreker Hagen, og viser hvordan Frp har gjenoppbygd organisasjonen etter utrenskningene for to år siden. Partiet har nå 20.000 medlemmer, ifølge Hagen flere enn noensinne, som får partiavis i posten hver 14. dag. Frp stiller lister i 320 kommuner ved høstens lokalvalg, mot 249 kommuner for fire år siden. Nær 1.500 tillitsvalgte har gått «Frp-skolen» i helgene.

- Nå preges vi av samhold. Organisasjonsbyggingen fortsetter. Vi har et flott sekretariat på Youngstorget, ikke helt tilfeldig lagt mellom LO og Arbeiderpartiet. Vi er det nye arbeiderpartiet! Vi tilpasser oss nye tider. Frp kan forene arbeidstakere og arbeidsgivere i kampen mot den griske staten, fastslo Hagen.

Han peker på at Fremskrittspartiets medlemmer og tillitsvalgte representerer alle lag av befolkningen, og mener det er nettopp her kimen til suksess ligger:

- I ett lokallagsstyre har vi en direktør, en kassadame på Rimi og kanskje en advokat. Hvis de greier å jobbe godt, da er de dynamitt! For de representerer et tverrsnitt av befolkningen og kan - bedre enn de fleste andre - vite hva folk vil ha, sa Hagen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media