- Frp er helt ute av fokus

Kontantstøtte, ikke burka, som er problemet, mener inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

SKAPER INKLUDERINGSPROBLEMER: Barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) mener Frp har en moralistisk tilnærming som bare skaper inkluideringsproblemer for innvandrere som er innvilget rett til å bo i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
SKAPER INKLUDERINGSPROBLEMER: Barne- likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) mener Frp har en moralistisk tilnærming som bare skaper inkluideringsproblemer for innvandrere som er innvilget rett til å bo i Norge. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-statsråd Inga Marte Thorkildsen er regjeringens ansvarshavende for inkludering. Hun synes Fremskrittspartiets innstrammingsforslag er helt ute av fokus i forhold til hva som er viktige momenter i asyl- og innvandringspolitikken.

- Frp har en moralistisk tilnærming som bare kan skape inkluderingsproblemer for de som er innvilget rett til å bo her. Og flere av begrunnelsene er helt marginale, hvis de i det hele tatt er korrekte.

- Jeg har for eksempel aldri hørt noe om at utenlandske statsborgere skylder mer barnebidrag enn norske menn. Selvfølgelig skal alle betale barnebidrag, om de er født i Norge eller ikke, sier barne- likestillings- og inkluderingsministeren til Dagbladet.

Kontantstøtte - ikke burkaproblem Hun spør seg hva som er poenget med å bringe inn et burkaforbud som grunnlag for å få bli i Norge.

- Jeg har knapt hørt om en kvinne som har fått avslag på jobbsøknad fordi hun setter som krav å gå i burka på jobb. Derimot er det et stort likestillingsproblem at kvinner ikke kommer ut i arbeidslivet fordi de lenge har vært isolert hjemme med Frp-støttet kontanttilskudd. Og en fersk undersøkelse viser at søkere på et utenlandsk navn har 25 prosent mindre sjanse til navn hos norske arbeidsgivere, sier Thorkildsen.

En av Frps begrunnelser støtter SV-statsråden fullt ut. - Selvfølgelig skal alle lære norsk. det ligger jo i betingelsene for lenge siden. Fra høsten blir det skjerpede krav til språktest, noe som er vedtatt av denne regjeringen

- Virkelighetsfjernt - Jeg forstår ikke hvordan de tenker. Det sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Hun mener Frp skyter fullstendig skivebom når de hevder at det er et samfunnsproblem at asylsøkere som ønsker å bli i Norge, ikke ønsker å ta del i det norske samfunnet.

- Det er helt virkelighetsfjernt. De eneste asylsøkerne man kan returnere uten å bryte de internasjonale avtalene Norge har forpliktet seg til, er de asylsøkerne som får opphold fordi det å returnere dem ville vært helt urimelig av ganske ekstreme humanitære hensyn — eller den gruppen som får opphold nettopp fordi man vektlegger deres nære tilknytning til riket, altså fordi de er så godt integrert.

- Resten har altså fått opphold fordi de har krav på beskyttelse som flyktninger etter kriteriene i Flyktningkonvensjonen eller fordi de risikerer tortur eller livsfare i hjemlandet, sier Austenå og legger til:

- Det sier en god del om regjeringens asylpolitikk at Frp må ty til slike tullete ekstremutspill for å markere seg i innvandringsdebatten.

- De svakeste Arbeiderpartiets Lise Christoffersen mener at dette føyer seg inn i rekken av useriøse utspill fra Frp.

UFORSTÅENDE: Genralsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS har problemer med å forstå tankegangen til Frp. Foto: Per Flåthe
UFORSTÅENDE: Genralsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS har problemer med å forstå tankegangen til Frp. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Mange asylsøkere er blant de svakeste i samfunnet, og internasjonale regler sier at de som kommer til Norge og har behov for beskyttelse skal få det. Her bryter Frp med helt fundamentale verdier i vestlig kultur, sier hun.

- Jeg er enig i at vi skal være tydelige på at om man bor i Norge så har man både rettigheter og plikter, men disse reglene gjelder alle — enten man er innvandrer eller nordmann. Vi kan ikke frata folk det de har rett på etter internasjonale regler, sier hun.

- Norsk statsborgerskap bør henge høyt, Arbeiderpartiet syns også at man skal bestå prøver i norsk og samfunnsfag, men det er et helt annet spørsmål. Frps utspill ser jeg på som rent populistisk spill, sier hun.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med verken Høyres innvandringspolitisk talsmann Trond Helleland eller partiets nestleder Bent Høie i går kveld.

POPULISTISK UTSPIL: Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (AP) mener utspillet fra Frp er en del av et populistisk spill.Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
POPULISTISK UTSPIL: Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (AP) mener utspillet fra Frp er en del av et populistisk spill.Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer