OPTIMIST: Audun Lysbakken tror utifra de siste målingene at SV har mulighet til å gjøre det bedre i valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
OPTIMIST: Audun Lysbakken tror utifra de siste målingene at SV har mulighet til å gjøre det bedre i valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

- Frp er hovedfienden

SV-leder Audun Lysbakken vil gjøre valget til en kamp mellom SV og Frp. Andre miljøpartier frykter han ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Erna Solberg har lykkes med en dekkoperasjon der de har kamuflert det borgerlige alternative som en moderat Høyre-regjering. Virkeligheten er at Høyre og Frp sammen vil gi en mer radikal Høyre-regjering enn noen gang. Vi vil få en aggressiv politikk for privatisering, økte forskjeller og for første gang få inn klimaskeptikere i regjering, sier Audun Lysbakken.

Fløy-kamp Det store slaget i valget står mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Men Lysbakken mener at kampen mellom nummer to-partiene, fløypartiene Frp og SV, er like avgjørende.

- Det er viktig hvem som får en hånd på rattet. Om SV drar Ap til venstre, eller om Frp drar Høyre til høyre. Av egen erfaring vet jeg hvor mye makt et nummer to-parti kan ha. Folk får ikke Erna uten Siv. Det er ikke tvil om at Frp vil få gjennomslag, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

SV har lenge vaket rundt sperregrensa, men Lysbakken er optimistisk nå. På Dagbladets februarmåling lå partiet godt over sperregrensa, med 5,5 prosentpoeng.

- Vi tror vi har mulighet til å gjøre det vesentlig bedre. Vi er sikker på at det er et rom til venstre for Ap som mange føler seg hjemme i. vår oppgave nå er å nå ut til alle de som sitter på gjerdet, sier partilederen.

Han ønsker ikke å tallfeste noe mål.

Glad for konkurranse Lysbakken sier han ikke frykter konkurranse fra andre miljøpartier, selv om Krf og Venstre truer med å ta over SVs rolle som miljøpartiet i en ny, borgerlig regjering og Miljøpartiet De Grønne kommer inn som utfordrer fra sidelinja.

- Jeg vil unngå en valgkamp der miljøpartiene slåss. Det er smålig og tjener ikke miljøsaken. Jeg er glad for all konkurranse på miljø. Det er altfor lite fokus på det. Vi samarbeider gjerne med Venstre og Krf om viktige miljøsaker, sier Lysbakken.

Men han vil ikke love at SV kan komme til å stemme sammen med de andre miljøpartiene mot rødgrønne kamerater om eksempelvis oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
r
- Den viktigste måten vi kan kjempe mot dette på, er å holde de rødgrønne sammen, sier Lysbakken.

- Sin egen fiende
Frp-leder Siv Jensen bryr seg ikke om hun er gjort til fiende.
- SVs største fiende er deres åtte år i regjeringen. Jeg skjønner at de har behov for å få fokuset bort fra seg selv. vi er vant til det og skal stå i stormen, sier hun til Dagbladet.

UTPEKT SOM HOVEDFIENDE: Siv Jensen. Foto: Jacques Hvistendahl.
UTPEKT SOM HOVEDFIENDE: Siv Jensen. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer