TILBAKEVISER: Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, er uenig i Per Sandbergs beskrivelse av flyktningesituasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILBAKEVISER: Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, er uenig i Per Sandbergs beskrivelse av flyktningesituasjonen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

«Frp er i utakt med folket»

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener Per Sandberg og Frp bommer i Syria-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Per Sandberg tar feil. Mange land, som Libanon, Etiopia og Hellas, opplever stor tilstrømming av flyktninger. Norge er ikke blant dem.

Våre tall viser at beskjedne 6026 asylsøkere kom hit til landet fra nyttår til juli, av dem bare 962 flyktninger fra Syria. Det er færre flyktninger enn andre land får hver eneste dag, sier Jan Egeland.

Menneskehandel med mobil I dag uttaler Per Sandberg til Dagbladet:

- Det useriøse Syria-vedtaket har ført til at asyltilstrømmingen nærmest eksploderer. De som er på vei over Middelhavet eller sitter i leire i Libanon eller Libya tenker at her er det førstemann til mølla, sier Frp-nestlederen.

Og legger til:

- De sterkeste tilhengerne av å bygge ned grensene har ikke registrert at grensene allerede er nedbygd. De har tydeligvis ikke fått med seg at økonomiske flyktninger og menneskehandlere har mobiltelefon, sier Per Sandberg.

Godt grunnlag Jan Egeland minner om at Flyktninghjelpen har 10.000 hjelpearbeidere ute i felten i flyktningeoperasjoner.

- Vi har hjelpearbeidere som jobber i alle verdens største flyktningekatastrofer. Derfor har vi et godt grunnlag for å si at den begrensede tilstrømmingen til Norge er liten i forhold til andre land.

- Flyktninghjelpen prioriterer fortsatt innsatsen i flyktningenes nærområder, men støtter nå også FNs høykommissær for flyktninger med personell i Sør-Europa, sier generalsekretæren.

Gjøre mye mer Jan Egeland mener belastningen på norsk økonomi er minimal sammenliknet med hva andre nasjoner må takle.

- Det er uriktig når Frp gir inntrykk av at vi ikke tåler belastningen. Hellas, Libanon, Jordan, Tyrkia, Etiopia og Kenya er overbelastede, de tar imot flere hundre tusener flyktninger.

- Norge er langt fra dette med færre asylsøkere i år enn i fjor i tillegg til 2000-3000 kvoteflyktninger fra Syria per år de neste tre årene.

- Vi kan gjøre mye, mye mer, sier Egeland.  

Feiltolker folket - Frp er i utakt med det norske folk når de hevder at vi må velge mellom å ta vare på våre gamle eller å ta imot familier som har flyktet fra krig og forfølgelse.

Jan Egeland opplyser at han verken håper eller tror at Frp tjener på sin motstand mot Syria-vedtaket.

- Veldig mange mennesker rundt om i landet kontakter oss og er beskjemmet over at ikke mer blir gjort for å motta Syria-flyktningene i deres kommune, sier han.

- På 90-tallet tok Norge imot mange flere flyktninger fra Balkan. Jeg fatter ikke hvorfor det skal være så mye vanskeligere nå som Norge er blitt enda rikere, sier generalsekretæren.

Enig med Frp Jan Egeland forteller at han er enig med Per Sandberg og Frp i at Norge kan gjøre mer i Syrias nærområde.

- Men hittil har vi ikke sett en krone mer enn det som ble omfordelt innen bistandsbudsjettet i juni.

- Finansminister Siv Jensen må komme med nye, friske penger.

- Vi tror de har et oppriktig engasjement for å hjelpe i nærområdene, men nå trenger vi å se at regjeringen mener alvor og kommer med tilleggsbevilgninger til vårt hjelpearbeid, sier Egeland.