Frp er like stor alene

Fremskrittspartiet er landets klart største parti. Både Høyre og Arbeiderpartiet er parkert på betryggende avstand. Carl I. Hagen har nå nesten like mange tilhengere som de tre regjeringspartiene til sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens ferske politiske meningsmåling som MMI har gjort for Dagbladet, viser at Frp tar flest velgere fra Høyre og sofavelgere ved siste valg.

Og Hagens velgere er svært trofaste mot eget parti. Knapt noen har forlatt partiet siste året.

  • Det er særlig utenfor Oslo og Østlandet velgerne nå flokker seg om Frp. Særlig oppsiktsvekkende er det at partiet nå er suverent størst i Nord-Norge. Fire av ti nordlendinger støtter Hagen. Frp er mer enn dobbelt så stort som landsdelens nest største parti, som er SV. Både Arbeiderpartiet og Høyre er blitt småpartier i nord. Det skjer i en landsdel som krever mye mer penger fra staten, - penger som Hagen ikke vil gi dem. For noen år siden ville Hagen nærmest avskrive hele Nord-Norge. Hva i all verden skjer der?
  • Målingen er begredelig lesning for de tre regjeringspartiene. Både Høyre og KrF taper velgere, og Venstre ligger langt under sperregrensen. I verdens beste land å bo i blir regjeringene straffet av velgerne. Høyre klarer seg bra i Oslo og Østlandet, men har elendig oppslutning i resten av landet. For KrF kan det være en trøst at nesten en tredjedel av partiets velgere fra i fjor er blitt gjerdesittere. De pleier å vende tilbake til sitt gamle parti.
  • Regjeringspartienes tilbakegang gir ingen gevinst for Arbeiderpartiet, som skal være regjeringsalternativet. Arbeiderpartiet kaver rundt 20-tallet, og nå er det ikke lenge til landsmøtet. Det vil ikke være lystelig for Jens Stoltenberg å stille der med en slik oppslutning.
  • Den andre vinneren i dagens måling er Senterpartiet, som går klart over sperregrensen. Dette må være en kjærkommen oppmuntring for Odd Roger Enoksen. Lederdebatten og den politiske oppvasken er allerede i gang etter Per Olaf Lundteigens utblåsing. Nå kan Enoksen få et pusterom.