Frp er overrasket over konfliktnivået

Sentrale Frp-ere mener asylbarnsaken kunne vært løst for lengst, dersom Venstre og KrF hadde gått stillere i dørene.

FRIST TIL LANDSMØTET:  Venstres landsmøte starter fredag klokka 13. Det er det som er den uttalte fristen for regjeringens asylløsning. Her holder Trine Skei Grande pressekonferanse i formiddag i forberedelse til landsmøtet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRIST TIL LANDSMØTET: Venstres landsmøte starter fredag klokka 13. Det er det som er den uttalte fristen for regjeringens asylløsning. Her holder Trine Skei Grande pressekonferanse i formiddag i forberedelse til landsmøtet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Konfliktnivået mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF er nå så høyt at ledende tillitsvalgte i de to støttepartiene snakker om at hele regjeringssamarbeidet kan stå for fall om ikke den såkalte asylbarnsaken blir løst.

Sentrale kilder i Frp sier til Dagbladet at de er overrasket over at konfliktnivået har blitt så høyt. De sier at denne saken i bunn og grunn ikke er så vanskelig.

Men det har den blitt.

En vanskelig sak Kildene sier til Dagbladet at det ikke ville vært noe stort problem for Frp å akseptere at de lengeværende asylbarna her fikk vurdert sine saker på nytt. Det vil heller ikke være noe problem om en del av dem faktisk får innvilget opphold og får anledning til å komme tilbake til Norge.

Nå har konflikten imidlertid fått et annet nivå, mener de.

Mandag gikk flere sentrale tillitsvalgte i Venstre ut i Dagbladet og ga Erna Solberg en deadline: Saken MÅ løses innen fredag klokka 13, da landsmøtet til Venstre settes i Tromsø.

Har spent buen for stramt Det som derimot er et problem, understrekes det overfor Dagbladet, er måten Venstre og KrF har håndtert denne saken på når de har kommet med sine ultimatum og tidsfrister.

Ved å opptre på denne måten har de spent buen så stramt at det vil innebære en unødvendig smertefull innrømmelse for Frp å i full offentlighet måtte bøye av for deres ultimate krav.

- KrF og Venstre gjør det ikke enkelt, verken for Høyre eller Fremskrittspartiet, gjennom å drive den form for utpressing, sier Frp´s nestleder Per Sandberg til NRK.

Konflikten er mulig å løse, fastslår han.

- Men KrF og Venstre gjør det uhyggelig vanskelig med denne form for offentlige uttalelser og press, sier Sandberg.

ULTIMATUM OG TIDSFRIST:  KrFs Knut Arild Hareide og Venstres Trine Skei Grande har begge stilt krav til regjeringen i asylbarnsaken, på vegne av sine partier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ULTIMATUM OG TIDSFRIST: KrFs Knut Arild Hareide og Venstres Trine Skei Grande har begge stilt krav til regjeringen i asylbarnsaken, på vegne av sine partier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kildene sier til Dagbladet at hvis KrF og Venstre i stedet hadde tatt opp saken i et av de formelle foraene til regjeringene og støttepartiene, og sagt at dette er viktig for oss, så ville saken stilt seg helt annerledes.

Da ville Frp uten store problemer kunnet akseptert at sakene til de 28 eller 51 asylbarna dette gjelder blir behandlet på nytt.

- Vi snakker her om at en håndfull barn skal få komme tilbake til Norge. Det er ikke noe problem for Frp, sier en kilde.

Mener Frp har skapt krisen I Venstre og KrF mener de derimot at det er Frp som har skapt krisen ved å ikke forholde seg til at de må rydde opp i en feil de selv har ansvaret for.

- Det er 183 dager siden vi tok opp dette i Stortinget. Det er ikke vi som har somlet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Men burde dere gått fram annerledes og tatt opp dette med innestemme?

- Det gjorde vi for 183 dager siden. Når man ikke blir hørt på 183 dager av en justisminister, når han har fått en beskjed, så blir stemmen litt høyere, svarer hun.

KrF stiller seg på samme linje:

- Jeg hadde forventet at de ville rydde opp i de feil som de selv har beklaget, sa Krf-leder Knut Arild Hareide på vei inn til gårsdagens forhandlingsmiddag i statsministerboligen.

Erna vil ikke la seg presse I går sa statsminister Solberg at hun ikke akter å forholde seg til tidsfrister. Heller ikke i dag ville hun snakke på om asylbarnsaken blir avklart innen Venstres tidsfrist.

- Det viktigste er at vi kommer fram til en god enighet, ikke hvilken tid det vil ta. Jeg lar meg aldri presse på, sier Høyre-lederen til pressen i dag.

MÅTTE SVARE OM ASYLBARNSAKEN:  Statsminister Erna Solberg fikk spørsmål om asylbarnsaken i den muntlige spørretimen på Stortinget i dag. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅTTE SVARE OM ASYLBARNSAKEN: Statsminister Erna Solberg fikk spørsmål om asylbarnsaken i den muntlige spørretimen på Stortinget i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Fra flere hold ble Erna spurt om det er smålig ikke å kunne løse asylbarnsaken uten så omfattende forhandlinger. 

- Jeg kommer verken til å kommentere adjektivbruk eller innhold i disse samtalene. Det er et uvanlig grep å gå tilbake for å behandle saker på nytt etter at asylsøkere er sendt ut etter regler som var gjeldende på det tidspunktet, sier Erna Solberg.

Hun understreket at regjeringen og støttepartiene samarbeider bra i alle andre spørsmål enn om asylbarna. Men at asylbarnsaken vekker sterke følelser.

- Fordi det handler om menneskeskjebner. Alle saker om barn og asyl har sterke følelser. Asylområdet er komplisert jus, det er begrenset hva politikerne kan styre. Det er mange som tror vi styrer enkeltsaker, det gjør vi ikke, sier Erna Solberg.

Hun står nå med Høyre mellom de to leirene med Krf og Venstre - mot Frp - for å få en løsning på denne saken.

Fakta om asylbarnsaken

•  Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

•  De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.

•  Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.

• Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer