Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bård Hoksrud går for livet

Frp-eren har slanket bort over sju kilo siden sommeren. Nå vil han bryte tabuene om mannlig overvekt

Siden i sommer har stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) gått 10 000 skritt nesten hver eneste dag. Nå håper han å inspirere andre. 

MÅLTE LIVVIDDEN: Bjørnar Allgot hjalp stortingspolitikeren å måle livvidden som en del av en åttetrinns test for å finne ut om Hoksrud var i risikogruppa for å få diabetes.
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Det var politikeren - selv om gode gener gjør at risikoen var lavere enn fryktet. &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Foto: Nina Hansen / dagbladet</span>
MÅLTE LIVVIDDEN: Bjørnar Allgot hjalp stortingspolitikeren å måle livvidden som en del av en åttetrinns test for å finne ut om Hoksrud var i risikogruppa for å få diabetes.  Det var politikeren - selv om gode gener gjør at risikoen var lavere enn fryktet.  Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspolitiker Bård Hoksrud (FrP) trekker målebåndet omkring livet og kikker ned på resultatet i det svake kveldslyset.

Det viser 120 cm i livvidde - riktignok med ytterklær på.

- Det ville nok sett verre ut hvis jeg hadde tatt denne testen før jeg startet i juni, men det er fortsatt mye som gjenstår, konkluderer politikeren.

Han åpnet opp om sin kamp for bedre helse i sommer - da han ble lurt av rådgiveren sin til å gå 10 000 skritt hver dag.

Siden har Frps helsepolitiske talsmann gått ned over sju kilo og blitt i mye bedre form.

Nå vil han motivere flere til å endre livsstil ved å lansere facebooksiden «Vi går for livet».

- Jeg håper det kan motivere flere til å begynne å gå, og at flere kan se at «dette er det fullt mulig å få til», sier stortingspolitikeren til Dagbladet.

Han har vært overvektig siden slutten av ungdomsskolen, men bestemte seg for å ta grep da ga rådgiveren hans ga ham en skritteller i sommergave.

- Tabubelagt

Med den fulgte en klar bestilling. Den var nemlig forhåndsinnstilt på 10 000 skritt daglig.

Siden har Hoksrud nådd målet nesten hver eneste dag, mens rådgiveren har heiet og presset på fra sidelinja.

- Målet er å gjøre noe med kondisjonen. Klarer man å gå ned i vekt i tillegg, er det en ekstra bonus, sier han.

Ved å være åpen om sine helseutfordringer, håper stortingsrepresentanten å inspirere andre til å trimme - samtidig som han ønsker å utfordre tabuene om overvekt blant menn.

TAPPER: 22 år gamle Matt Diaz var redd folk ville dømme ham om han viste dem hvordan han egentlig så ut etter å ha gått ned 122 kilo. Responsen var overveldene. Video: MattDiazChampion Vis mer

Han tror nemlig menn kan ha tøft for å snakke om egen vekt og helseutfordringene som følger med manglende fysisk aktivitet.

- Det er litt tabubelagt blant menn. Man kan sikkert spøke litt om det, men jeg tror det er sånn at man ikke prater ordentlig om dette, og det tabuet tror jeg det er viktig å få bort. Det er på en måte litt det jeg prøver på, sier han.

Lansert på verdens diabetesdag

Nå håper han andre vil følge hans oppskrift for å komme i bedre form - samtidig som han får et incentiv til å fortsette trimmingen.

Hovedargumentet er likevel at litt mer mosjon hver dag er et viktig folkehelsetiltak.

Det er også litt av grunnen til at han lanserte sin nye facebookside på verdens diabetesdag.

For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene.

Ifølge Diabetesforbundet får 1000 personer årlig konstatert diabetes i Norge.

- Stor symbolverdi

- Det er en stor utfordring både i Norge og i andre land, og for diabetes type 2 handler det til en viss grad om livsstil også. Vi har store utfordringer i årene framover, og det er viktig da at helsebudsjettet brukes på de tingene man ikke selv kan gjøre noe med, sier Hoksrud.

Stortingspolitikeren får skryt av generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Han mener Hoksruds trimming har stor symbolverdi.

- Som politiker sitter du mye, du spiser og drikker, og du reiser mye. Det er viktig da å holde seg i aktivitet. Symbolverdien er imidlertid vel så viktig, ved at han viser fram at det går an selv om man har full timeplan, sier Algot.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!