MENER FRP MÅ JENKE SEG: Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) er 5. kandidat i Oslo og leder Høyres Forum for mangfold og inkludering. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MENER FRP MÅ JENKE SEG: Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) er 5. kandidat i Oslo og leder Høyres Forum for mangfold og inkludering. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Frp får ikke gjennom sin innvandringspolitikk

Dersom de to havner i regjering sammen etter valget. - Innvandrere er bekymret for å stemme på oss grunnet Frp, sier Høyres Afshan Rafiq.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En uke før valget setter Høyre ned foten for Frp og lover å ta kontroll i innvandrings- og inkluderingspolitikken, dersom partiene ender i regjering etter valgdagen 14. september.

- Frp går til valg på en politikk som nører opp under fremmedfrykt og fiendtlige holdninger til innvandrere. Frp setter grupper opp mot hverandre istedet for å bygge bro. Det er det motsatte av Høyres budskap, sier leder av partiets Forum for mangfold og inkludering, Afshan Rafiq, til Dagbladet.

Eldrehjem og leksehjelp
Høyre går blant annet til valg på tilpassede sykehjem for eldre innvandrere samt ekstra leksehjelp og sommerskole for minoritetsungdom, saker som står lavt i kurs hos Frp.

- Høyre har solid erfaring på innvandringsfeltet med Erna som statsråd i Bondevik II-regjeringen, sier Rafiq, som er stortingskandidat for Oslo Høyre.

Nei til aldersgrense
Hun trekker en tydelig linje mellom norsk asylpolitikk og hele innvandrings- og integreringsfeltet.

- Frp får ikke gjennom sin innvandringspolitikk. I asylpolitikken er vi nok mer enige om en del ting, men verken jeg eller partiets ledelse har noe å gi på Høyres innvandring- og integreringspolitikk, sier Rafiq, som har drøftet saken med Høyre-leder Erna Solberg.

MULIG REGJERING: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg i vandrehallen på Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MULIG REGJERING: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg i vandrehallen på Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Solberg vil ikke avvise at Frp kan få gjennomslag for enkeltsaker, men avviser at Høyre vil gi sin støtte til flere konkrete Frp-forslag, som aldersgrense for å gifte seg borgere utenfor EØS-området. 

Overfor Dagbladet understreker Solberg at Høyre «aldri vil kompromisse på en inkluderende integreringspolitikk».

- Det er utrolig viktig for dette landets framtid at nye landsmenn føler tilknytning til det norske samfunnet. En slik tilknytning består av både plikter og rettigheter, sier Solberg.

Asylenighet
Høyre-lederen understreker at asylpolitikken må sees separat.

Høyres forslag:

• Sikre økt kvalitet på norskopplæringen bl.a gjennom en styrket satsing på lærerne.

• Ha særskilt fokus på å få flere minoritetskvinner ut i jobb og i aktiv deltakelse i samfunnet.

• Styrke tilbudet om fireårskontroll, språkkontroll og opplæring av barn med minoritetsbakgrunn.

• Forsterke arbeidet mot tvangsekteskap, kjønnlemlestelse og diskriminering.

• Sørge for raskere godkjenningsordning og bedre realkompetansevurdering av utenlandsk utdanning og yrkeserfaring.

• Bruke leksehjelp og sommerskole for spesielt minoritetsbarn.

• Samarbeide med innvandrerorganisasjoner og kulturelle og religiøse samfunn for å sikre at enkeltgrupper ikke faller utenfor i det norske samfunnet.

• Styrke det lokale integreringsarbeidet gjennom å gi kommuner og frivillige organisasjoner ressurser til å drive integreringsarbeid.

• Tilpasset pleie- og omsorgstilbud for eldre med minoritetsbakgrunn.

Kilde: Høyres valgkampmateriell

- Her sliter vi med alt for mange og id-løse asylsøkere. På dette feltet vil vi nok finne flere løsninger med Frp, sier Solberg, som avvsier at Høyre vil gå inn for en 24-års aldersgrense for ekteskap med utlendinger.

- Kjærlighet skal ikke diskrimineres, sier Solberg.

Avviser Frps politikk
Også innvandringspolitisk talsmann Bent Høie avviser at Frp vil få kontroll på integreringsfeltet.

- Det er store forskjeller mellom Frp og Høyre i hvordan vi omtaler det flerkulturelle samfunnet, sier Høie, som mener Frp ikke forstår behovet for individorienterte løsninger 

- Frp aksepterer ikke positive særordninger for innvandrere, men det mener Høyre er nødvendig for å lykkes med integreringen av for eksempel kvinner og barn, sier Høie.

- Bør innvandrere i Norge regne med at det blir Frps innvandringspolitikk som gjelder etter valget?

- Nei, det har de ingen grunn til å frykte, sier Høie.

- Ikke Høyres problem
Rafiq opplever at både innvandrere og nordmenn som sympatiserer med Høyre vurderer å stemme på andre, av frykt for at Frps innvandrings- og integreringspolitikk. Hun mener frykten er ubegrunnet og går langt i å parkere flere av Frps fanesaker i valgkampen.

- Vi vil for eksempel ikke gå med på en aldersgrense for hentekteskap. Flere av sakene Frp går til valg på blir ikke gjennomført i en regjering der Høyre deltar, sier Rafiq.

- Dette er jo en kjernesak blant Frps velgere og i den politiske ledelsen?

- Det er ikke Høyres problem.

Fire krav
Allerede under trontalen i oktober 2008 rykket Erna Solberg ut med fire ufravikelige krav til Frp, dersom et regjeringssamarbeid skulle fungere:

• Handlingsregelen skal følges

SATT PÅ SIDEN?: Frp-leder Siv Jensen, nestleder Per Sandberg og innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen (tv). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SATT PÅ SIDEN?: Frp-leder Siv Jensen, nestleder Per Sandberg og innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen (tv). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

• Pengemarkedet skal reguleres strengt

• Integrering er et satsingsområde

• Offensiv kulturpolitikk, også overfor ikke-kommersiell kultur

- Vi kan ikke kompromisse på saker som går rett inn i Høyres sjel, sa Høyre-leder Erna Solberg til Aftenposten.

Frps forslag:

• Gå imot enhver form for positiv diskriminering.

• Ha obligatoriske helseundersøkelser av alle barn i risikogrupper for å avdekke eller hindre at barn blir kjønnslemlestet.

•  24-årsgrense for ekteskap med personer utenfor EØS-området.

• Gi arbeidsgiver rett til å forby religiøse klesplagg

• Inndra barnetrygd og iverksette økonomiske sanksjoner mot ikke-vestlige innvandrergrupper i tilfeller der man sender sine barn til opprinnelseslandet i forskjellige sammenhenger.

• Innvandrere som ikke kan dokumentere at de gjør noe for å lære seg norsk, bør hverken få barnetrygd, kontantstøtte eller sosialhjelp.

Kilde: Frp.no

Overfor Dagbladet understreker Solberg at hun fremdeles står for dette løftet.

- Enveiskjøring fra Frp
Rafiq mener Frp mangler virkemidler for å nå målene sine i innvandrings- og integreringspolitikken.

- De tror at integrering er enveiskjøring, at det bare handler om krav og ikke om å legge forhold til rette for utsatte grupper, sier Rafiq.

Hun er heller ikke imponert etter fire år med rødgrønt styre.

- 70 prosent av minoritetsvelgerne har stemt blindt på Ap eller SV. Det er på tide å se at deres integreringspolitikk er feilslått, ikke minst på grunn av venstresidens stakkarsliggjøring og klientifisering av innvandrere som en homogen gruppe, sier, sier Rafiq.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


Hun mener integreringsdebatten sporet av under hijabsaken.

- Jens Stoltenberg (Ap) og de rødgrønne rotet til integreringsdebatten med forslag om hijab i politiet og ny blasfemiparagraf, som var helt bak mål. Hadde de satset på flere innvandrerkvinner i arbeid og satt i gang konkrete tiltak for å  bekjempe diskriminering, så ville de kommet et viktig steg videre mot vellykket integrering, sier Rafiq.

- FRYKT IKKE: Stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann Bent Høie (H) avviser at innvandrere i Norge skal frykte at Frp bestemmer integreringspolitikken i et regjeringssamarbeid.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
- FRYKT IKKE: Stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann Bent Høie (H) avviser at innvandrere i Norge skal frykte at Frp bestemmer integreringspolitikken i et regjeringssamarbeid. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer