Frp fjerner «føre-var-prinsippet» i klimapolitikken

Fremskrittspartiet stryker føre-var-prinsippet i klimapolitikken i forslaget til nytt partiprogram. I stedet slår de fast at «Jordens klima skifter over tid» og ønsker bredere forskning.

NYTT PROGRAM: Sylvi Listhaug leder Fremskrittspartiets programkomité som tirsdag klokka la fram forslag til nytt program for neste stortingsperiode. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug har ledet Fremskrittspartiets programkomité og la tirsdag fram forslaget som nå skal sendes på høring i partiet.

Programmet er det Fremskrittspartiet skal gå til valg på neste høst og gjelde for perioden 2021-2025.

I programforslaget tas det gjennomgående forbehold om konsekvensene av klimaendringene.

Kapittelet om partiets klimapolitikk begynner slik:

«Jordens klima skifter over tid. Uansett hvilken mening man har om klimaspørsmålet, og menneskets grad av påvirkning på klimaet, bør alle kunne enes om at mennesket kan ha en negativ påvirkning på miljøet.»

Fremskrittspartiet slår også fast at de er skeptisk til «ukritisk bruk av «føre-var-prinsippet».

Det er i kontrast til programmet for inneværende periode. Der skriver partiet følgende i innledningen til klimakapittelet:

«Jordens klima skifter over tid, og vi vet for lite om hva som påvirker disse endringene. Derfor er det viktig å legge et føre-var-prinsipp til grunn for klimapolitikken i stedet for å kanalisere all innsats i en bestemt retning.»

Uklarhet om ny politikk

Sylvi Listhaug avviser imidlertid at partiet har fjernet føre-var-prinsippet i det nye partiprogrammet.

- Det gjør vi ikke. Det som ligger i kapittelet om klima nå er det samme som lå i det forrige programmet, sier Listhaug.

- Dere har fjernet dette med å legge til grunn føre-var-prinsippet.

- Det er det samme som sto i det forrige programmet. Vi er opptatt av å føre en klimapolitikk som ikke bare handler om pisk, plaging, reguleringer, avgifter, som alle andre partier er på full fart til å ønske.

- Vi ønsker å få ned utslippene, men ikke ved å innføre grønn sosialisme. Vi vil arbeide mer med klimadelen til neste utkast.Er det alvorlig?

Frp ikke FN

- Legger dere FNs klimapanels konklusjoner til grunn for klimapolitikken?

- Vi legger Frp's partiprogram til grunn og det som står i programmet er det som står der sist gang.

- Det du har lagt fram nå har legger ikke til grunn føre-var-prinsippet.

- Vi har stort sett det samme, men vi har forsøkt å gjøre noen justeringer for å gjøre den litt bedre, sier Listhaug.

- Det er bedre å ta ut føre-var-prinsippet?

- Det viktigste nå er å jobbe videre med hele kapittelet, det er ikke blant kapitlene vi nå har gjort store endringer på, men det vil komme i neste runde, lover Frp-nestlederen.

«Kan» være alvorlige

Fremskrittspartiet er heller ikke klare på om de vil legge FNs klimapanel til grunn for politikken i forslaget til partiprogram, men tar i stedet til orde for å «stimulere til bredere forskning og åpen, kritisk debatt rundt årsaker til, og omfanget av, klimaendringer».

Fremskrittspartiet slår heller ikke fast at konklusjonene til FNs er alvorlige:

«Problemstillingen som politikere og forskere fra FNs klimapanel retter oppmerksomheten mot, kan være alvorlig.» (Dagbladets utheving)

Svensk avgiftsnivå

I skatte- og avgiftspolitikken vil Fremskrittspartiet i neste periode prioritere avgiftskutt høyere enn skattelette.

Listhaug ønsker ikke å tallfeste løfte, men det samlede skatte- og avgiftstrykket skal ned - og det er ikke småpenger det er snakk om.

- Det bør være et mål å komme ned på svensk nivå i løpet av neste periode, da er det snakk om milliarder, sa Listhaug på pressekonferansen.

I programutkastet fastslås det at avgiftene på varer som er utsatt for grensehandel, må «harmonere med nivået i våre naboland».

Programkomiteen foreslår også å redusere og på sikt avvikle formuesskatten og hindre gjeninnføring av arveavgiften.

- Det handler om at avgifter rammer hardest dem som har minst. Vi ønsker å prioritere avgiftsreduksjoner, sa Listhaug.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer