Frp følger partiboka - kan ha brutt lovboka

Siv Jensen sier det ikke er partiets jobb å gå til politiet, men en fersk lovendring sier at de kan ha plikt til å gjøre nettopp det.

BRUTT LOVEN: Fremrkrittspartiets leder Siv Jensen svarte i går kveld på spørsmål i forbindelse med siktelsen mot Frp-politikeren Trond Birkedal som har innrømmer å ha smugfilmet flere personer. Hun sa at partiet ikke har brutt partiboka, men loven kan de ha brutt, sier jusprofessor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BRUTT LOVEN: Fremrkrittspartiets leder Siv Jensen svarte i går kveld på spørsmål i forbindelse med siktelsen mot Frp-politikeren Trond Birkedal som har innrømmer å ha smugfilmet flere personer. Hun sa at partiet ikke har brutt partiboka, men loven kan de ha brutt, sier jusprofessor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under gårsdagens pressekonferanse i Stortinget om partiets håndtering av siktelsen mot partitoppen Trond Birkedal, hadde Siv Jensen ett hovedpoeng:

- Hver gang en person kommer til oss med påstander om en kriminell handling oppfordrer vi til å gå til anmeldelse hos politiet, sa hun.

Hun understreket at hun mener partiet ikke har noen plikt til å si fra til politiet om de får høre om alvorlig kriminalitet.

-Frp går aldri til politianmeldelse. Det står heller ikke i vårt reglement. Vi anmoder dem som anser seg fornærmet om å gjøre det, sa hun.

Innaskjerpet Men selv om Fremskrittspartiets interne regelverk ikke krever at man går til politiet, kan det være andre regler som krever det.

- I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet, sier jusprofessor Carl August Fleischertil Dagbladet.

Straffelovens paragraf 139 sier at alle har en plikt til å varsle politiet om de har kunnskap om alvorlige forbrytelser.

Tidligere gjaldt denne bestemmelsen for seksuell handling med barn under 14 år, men etter lovendringen gjelder denogså i forhold personer under 16 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.