Frp følger partiboka - kan ha brutt lovboka

Siv Jensen sier det ikke er partiets jobb å gå til politiet, men en fersk lovendring sier at de kan ha plikt til å gjøre nettopp det.

BRUTT LOVEN: Fremrkrittspartiets leder Siv Jensen svarte i går kveld på spørsmål i forbindelse med siktelsen mot Frp-politikeren Trond Birkedal som har innrømmer å ha smugfilmet flere personer. Hun sa at partiet ikke har brutt partiboka, men loven kan de ha brutt, sier jusprofessor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BRUTT LOVEN: Fremrkrittspartiets leder Siv Jensen svarte i går kveld på spørsmål i forbindelse med siktelsen mot Frp-politikeren Trond Birkedal som har innrømmer å ha smugfilmet flere personer. Hun sa at partiet ikke har brutt partiboka, men loven kan de ha brutt, sier jusprofessor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under gårsdagens pressekonferanse i Stortinget om partiets håndtering av siktelsen mot partitoppen Trond Birkedal, hadde Siv Jensen ett hovedpoeng:

- Hver gang en person kommer til oss med påstander om en kriminell handling oppfordrer vi til å gå til anmeldelse hos politiet, sa hun.

Hun understreket at hun mener partiet ikke har noen plikt til å si fra til politiet om de får høre om alvorlig kriminalitet.

-Frp går aldri til politianmeldelse. Det står heller ikke i vårt reglement. Vi anmoder dem som anser seg fornærmet om å gjøre det, sa hun.

Innaskjerpet Men selv om Fremskrittspartiets interne regelverk ikke krever at man går til politiet, kan det være andre regler som krever det.

- I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet, sier jusprofessor Carl August Fleischertil Dagbladet.

Straffelovens paragraf 139 sier at alle har en plikt til å varsle politiet om de har kunnskap om alvorlige forbrytelser.

Tidligere gjaldt denne bestemmelsen for seksuell handling med barn under 14 år, men etter lovendringen gjelder denogså i forhold personer under 16 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer