Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp følger partiboka - kan ha brutt lovboka

Siv Jensen sier det ikke er partiets jobb å gå til politiet, men en fersk lovendring sier at de kan ha plikt til å gjøre nettopp det.

BRUTT LOVEN: Fremrkrittspartiets leder Siv Jensen svarte i går kveld på spørsmål i forbindelse med siktelsen mot Frp-politikeren Trond Birkedal som har innrømmer å ha smugfilmet flere personer. Hun sa at partiet ikke har brutt partiboka, men loven kan de ha brutt, sier jusprofessor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BRUTT LOVEN: Fremrkrittspartiets leder Siv Jensen svarte i går kveld på spørsmål i forbindelse med siktelsen mot Frp-politikeren Trond Birkedal som har innrømmer å ha smugfilmet flere personer. Hun sa at partiet ikke har brutt partiboka, men loven kan de ha brutt, sier jusprofessor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under gårsdagens pressekonferanse i Stortinget om partiets håndtering av siktelsen mot partitoppen Trond Birkedal, hadde Siv Jensen ett hovedpoeng:

- Hver gang en person kommer til oss med påstander om en kriminell handling oppfordrer vi til å gå til anmeldelse hos politiet, sa hun.

Hun understreket at hun mener partiet ikke har noen plikt til å si fra til politiet om de får høre om alvorlig kriminalitet.

-Frp går aldri til politianmeldelse. Det står heller ikke i vårt reglement. Vi anmoder dem som anser seg fornærmet om å gjøre det, sa hun.

Innaskjerpet Men selv om Fremskrittspartiets interne regelverk ikke krever at man går til politiet, kan det være andre regler som krever det.

- I fjor vedtok Stortinget en innskjerpelse i plikten til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet, sier jusprofessor Carl August Fleischer
til Dagbladet.

Straffelovens paragraf 139 sier at alle har en plikt til å varsle politiet om de har kunnskap om alvorlige forbrytelser.

Tidligere gjaldt denne bestemmelsen for seksuell handling med barn under 14 år, men etter lovendringen gjelder denogså i forhold personer under 16 år.

Alle Fremskrittspartiets representanter stemte for å endre loven på dette punktet.

- Hvis man får tips om at en ungdomsarbeider begår seksuelle handlinger med mindreårige, vil jeg tro at denne bestemmelsen vil komme til anvendelse. Det er avverging som er poenget, sier professoren.

Han sier det må være sannsynlig at handlingen vil finne sted på nytt.

- Men hva hvis man bare har hørt at ungdomsarbeideren har gjort dette én gang tidligere?

- Da høres det ut som et tvilstilfelle og det må vurderes hvor konkret og hvor sannsynlig det er at dette
vil gjenta seg, sier professoren.

Risikerer fengsel Generalsekretær Geir Mo diskuterte påstandene om overgrep mot 15-åringen med Trond Birkedal og FpUleder
Ove Vanebo i oktober 2009.

Åtte måneder seinere kom altså lovendringen. Ingen lover kan ha tilbakevirkende
kraft, men ifølge Fleischer kan partiet ha fått en plikt til å melde fra 25. juni i fjor, da loven tredde i kraft.

- Hvis det på det tidspunktet fortsatt var sannsynlig at noen vil begå en straffbar handling som er
omfattet av denne regelen, så plikter man å melde fra, sier han.

Ifølge lovbestemmelsen risikerer man inntil ett års fengsel om man ikke melder fra til politiet.

INNSKJERPELSE: Jusprofessor Carl August Fleischer trekker frem at Stortinget i fjor vedtok en innskjerpelse i pliken til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
INNSKJERPELSE: Jusprofessor Carl August Fleischer trekker frem at Stortinget i fjor vedtok en innskjerpelse i pliken til å varsle eller avverge alvorlig kriminalitet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!