Frp foreslår eggdonasjon

Fremskrittspartiet kommer til å foreslå å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Det vil reversere to viktige KrF-seire i regjering - under et døgn etter at Frp gikk ut av regjering.

OMKAMP: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tok partiet sitt inn i regjering blant annet på grunn av seire i bioteknologi og abort. Nå kan Frp frata ham en av hans største seire. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
OMKAMP: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tok partiet sitt inn i regjering blant annet på grunn av seire i bioteknologi og abort. Nå kan Frp frata ham en av hans største seire. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kommer til å fremme forslag om å tillate eggonasjon og assistert befruktning for enslige - og det gleder jeg meg til! sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Dagbladet.

Bioteknologiloven ligger til behandling i Stortinget og Bruun-Gundersen er saksordfører. Nå kan det imidlertid bli store endringer på forslaget til lov fra regjeringen.

Det har ikke gått et døgn siden Frp gikk ut av regjering og Siv Jensen lovte at Granavolden-plattformen er kastet over ripa. Partiet skal nå styre etter sin primærpolitikk - og da er det også slutt på KrFs «veto» i etiske spørsmål knyttet til bioteknologi.

Fremskrittspartiet gikk til valg i 2017 på å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige og det var et stort flertall i Stortinget i 2018 da bioteknologiloven ble behandlet for å åpne opp for en rekke liberaliseringer der Norge står alene i Norden om å ha forbud.

Samlet Frp

Da KrF forhandlet fram Granavolden-plattformen fikk de gjennomslag for å ha fortsatt forbud om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige - tross det store flertallet for disse endringene i Stortinget.

I dag reiser mange norske familier til utlandet for å få tilgang til disse tjenestene.

- Fremskrittspartiets landsmøte har vedtatt å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, så det er partiets klare standpunkt, sier Bruun-Gundersen, som understreker at Frp's representanter er fristilt i samvittighetsspørsmål.

Siv Jensen stemte for endringene Bruun-Gundersen foreslår på partiets landsmøte i fjor vår. Under votering i bioteknologimeldingen i 2018 stemte imidlertid stortingsgruppen samlet for endringene Bruun-Gundersen nå foreslår.

KLAR: Kjell Ingolf Ropstad og KrF er fornøyd med at de fikk hentet hjem kvinnen og hennes barn fra Syria. Mandag ble det kjent at dette var dråpe n som fikk begeret til å renne over for Frp i regjeringen. VIDEO: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Ut mot KrF og V

Bruun-Gundersen er stolt av det Frp fikk til i regjering, der også de fikk gjennomslag på området.

Men nå kan de få fullt gjennomslag, siden det er et flertall på Stortinget bestående av Frp, Ap og SV med til sammen 87 representanter - to mer enn det trengs for å få flertall.

- Frp's gjennomslag for liberalisering i bioteknologiloven er særlig viktig for unge kvinner og for familier som er ufrivillig barnløse. Unge kvinner som blir rammet av alvorlig sykdom som kan gi varig skade på eggene, vil nå få hjelp til å hente ut og lagre eggene sine. Vi har også fjernet egenandelen på 17 000 kr.

- Når unge kvinner rammes av alvorlig sykdom, mener Frp det er viktig at de ikke skal få ødelagt familiedrømmen i tillegg. Derfor vil vi gjøre det enklere å ta ut og lagre egg, som kvinnene kan hente frem senere i livet når de ønsker å bli mødre. Lagringstiden for egg må utvides, så kvinnene får bedre tid på å planlegge familielivet

Bruun-Gundersen mener KrF kan takke seg selv, hvis de taper bioteknologisaken og det blir en liberalisering.

- Frp i regjering inngikk en avtale, men hvilke tydelige gjennomslag har regjeringen latt oss få det siste året? Jeg legger veldig merke til hvordan KrF og Venstre har presset gjennom sine seire, men Frp's seire har latt vente på seg. Vi er ikke lenger forpliktet på Granavolden-plattformen, som Siv Jensen gjorde klart i går.

Ap-jubel

Det er jubelstemning da Dagbladet forteller helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet om forslaget som nå kommer fra Fremskrittspartiet.

- Dette er godt nytt for alle som drømmer om å stifte familie, men som er blitt nektet av norsk lov, sier Kjerkol, som merker seg at Frp nå følger opp at de vil følge eget program også for saker som skal legges fram for Stortinget.

- Det er veldig bra at Frp rydder opp og gjør det de har lovet.

Kjerkol mener spørsmål om bioteknologi og helsespørsmål som angår enkeltmennesker i stor grad, egner seg dårlig til forhandlinger om regjeringsmakt.

- Det er bra at Ap og Frp er enige i at et lite parti på 4,2 prosent ikke skal få sperre viktige lover. Noen ganger bør det parlamentariske flertallet få råde. Det er lover som påvirker enkeltliv og enkeltmennesker. Vi har vårt program som vi vil gjennomføre og ønsker samarbeid med alle som kan hjelpe oss med det, sier Kjerkol, med klar henvisning til Kristelig Folkeparti.

SPLITTEDE MENINGER: På Høyres landsmøte i helga står blant annet surrogati og eggdonasjon på agendaen. Det er splittelser innad i partiet hva gjelder meninger rundt problemstillingene. Hva er det som gjør disse temaene så omstridte? Svarene får du her. Video: NTB Scanpix / Shutterstock / NTB / Bioteknologirådet Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer