Frp foretrekker KrF

Bare halvparten så mange av Frp-medlemmene ønsker regjeringssamarbeid med Venstre.

PARTNERE? Frp-medlemmene råder partileder Siv Jensen til heller å regjeringssamarbeide med KrF-leder Knut Arild Hareide enn med Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PARTNERE? Frp-medlemmene råder partileder Siv Jensen til heller å regjeringssamarbeide med KrF-leder Knut Arild Hareide enn med Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser Dagbladets store spørreundersøkelse blant Fremskrittspartiets medlemmer og tillitsvalgte. 1406 har besvart spørsmålet om hvilket sentrumsparti Frp og Høyre kan gå i regjering sammen med.

Helst KrF
11,7 prosent av Frp?erne vil ha med Venstre. Mer enn dobbelt så mange (26,4 prosent) ønsker å samarbeide med KrF, mens 24,6 prosent gjerne tar med begge i en borgerlig regjering etter valget.

37,3 prosent av Frp-medlemmene svarer at KrF og Venstre bør holdes unna regjeringstaburettene.

Dagbladet har også spurt Fremskrittspartiets medlemmer og tillitsvalgte om hva de først og fremst vil ha gjennomført hvis partiet danner regjering etter valget.

Vei før asyl
Frp-grasrota kunne velge seg ut tre saker de mener er viktigst for partiet å få gjennomslag for.
Av de 1392 som hittil har besvart Dagbladets epost-undersøkelse, setter 55 prosent veibygging øverst på ønskelista. På andreplass følger innstramming i asyl- og innvandringspolitikken med 52 prosent, klart foran nei til bompengefinansiering (39 prosent).

Straff nederst
Deretter prioriterer Frp-medlemmene å redusere byråkratiet kraftig (38 prosent), statlig finansiert eldreomsorg (35 prosent), reformering av helsevesenet (25 prosent), styrking av politiet (19 prosent), samt kraftige skatte- og avgiftskutt (18 prosent).

- Undersøkelsen viser at partilederen er i takt med partiet sitt. Det viser at Frps strategi er forankret, kommenterer Siv Jensen.

Kutt i bistand (9 prosent) og strengere fengselsstraffer (6 prosent) anses som minst viktig å få gjennomslag for av Fremskrittspartiets medlemmer.

Handlingsregelen
Dagbladet spurte også:
Bør Frp gå inn i en regjering som vil styre den økonomiske politikken etter dagens handlingsregel?

Rådet til partileder Jensen er klart og tydelig: 53 prosent svarer nei. Mens 31 prosent er villig til å sende Frp i koalisjonsregjering uten mulighet for økt oljepengebruk.
- Ikke veldig overraskende. Jeg finner det faktisk beroligende. Alle våre vet at også vi må inngå premisser og jeg har utfordret dem på hvor smertegrensen til hver enkelt går, sier Siv Jensen.

Frp foretrekker KrF