Frp-fritt på Stortinget hvis journalister fikk bestemme

120 Ap, SV og Rødt - 49 Høyre og Venstre.

I UTAKT:  Journalister og folket forøvrig er i politisk utakt om Fremskrittspartiet og formann Siv Jensen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.
I UTAKT: Journalister og folket forøvrig er i politisk utakt om Fremskrittspartiet og formann Siv Jensen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Journalistenes partisympatier har endret seg lite gjennom ti år. Hvis journalistene fikk bestemme, ville Ap, SV og Rødt hatt 120 av 169 representanter på Stortinget i dag.

Frp ville ikke fått en eneste representant. Slik var det også for ti år siden.

Dette går fram av undersøkelser professor Frank Aarebrot har gjort av journalisters holdninger fra 1999 til 2009.

Frp fram i folket

I løpet av de ti årene har Frps oppslutning i folket økt med rundt 10 prosentpoeng. Ifølge meningsmålinger fra 1999 hadde Ap og SV omtrent samme oppslutning blant folk flest den gang som i dag.

- Partipreferansen blant journalister har endret seg lite på de ti årene, fastslo Aarebrot da han la fram tallene under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

Borgerlig i losjen

Årets undersøkelse tar for seg forholdet mellom journalister og politikere. Begge grupper har vært med i en spørreundersøkelse, og dessuten har Aarebrot og Torgeir Foss fra Mediedagene personlig intervjuet flertallet av stortingspolitikerne.

Mens det er få journalister generelt som stemmer borgerlig, er det derimot et borgerlig flertall blant journalistene i Stortingets presselosje - reportere som jobber fra Løvebakken daglig -  går det fram av undersøkelsen.


Heller ikke Sp og KrF

Frp er ikke det eneste upopulære partiet blant journalister. Verken Senterpartiet eller Kristelig Folkeparti ville blitt representert hvis journalistenes partipreferanser var representative.

Derimot ville Venstre kommet inn med en gruppe på 25, og Høyre ville fått 24 politikere på Stortinget.

Nesten halve Stortinget, 78 representanter, ville kommet fra Arbeiderpartiet mens SV ville fått 33 og Rødt ni representanter.

Styrer politikken

Politikerne både lokalt og på Stortinget er spurt hvem som setter dagsorden, mediene eller det politiske systemet. Da svarer hele 71 prosent av stortingspolitikerne at det er mediene som i «noen» eller «stor» grad styrer.

- Og virkeligheten er enda verre, for når vi intervjuet stortingspolitikerne, så sa de at de «måtte vel svare» at det var det politiske systemet.

-Så sannsynligvis er det bortimot 90 prosent av politikerne på Stortinget som mener mediene setter dagsorden, sa Aarebrot, som stilte spørsmål om hva dette betyr for demokratiet. (NTB - Kjell Sletta).

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer