Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp frykter Bin Laden-tilhengere i Norge

Fremskrittspartiet tror det finnes miljøer i Norge som støtter Osama bin Laden og terrorangrepene mot USA. Partiet spør justisministeren om politiet har god nok oversikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet frykter at terrortilhengere er kommet ubemerket til Norge sammen med den økte tilstrømningen av asylsøkere den siste tiden.

- Det kan virke som om det finnes miljøer i Norge som støtter Taliban og Osama bin Laden, og således terrorangrepet mot USA, heter det i et spørsmål som partiets nyvalgte stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen stiller til justisminister Odd Einar Dørum i det nye Stortingets første spørretime onsdag.

Ellingsen, som sitter i justiskomiteen, vil vite om Politiets Overvåkingstjeneste (POT) har oversikt over disse miljøene, og om disse blir vurdert som en sikkerhetstrussel her i landet.

- Hvilke miljøer er det du sikter til?

- Jeg sikter blant annet til oppslag i Dagsavisen denne uka, der det framgår at POT undersøker en mullah i Norge og hans tilknytning til eventuelle fundamentalistiske miljøer. Derfor spør jeg om justisministeren mener det finnes slike miljøer her i landet.

- Har du andre holdepunkter enn oppslaget om denne ene mullahen?

- Dette er det mest konkrete. Men et oppfølgingsspørsmål vil bli om POT har de nødvendige ressursene til å sjekke ut de faktiske forholdene i forbindelse med den store innvandringen som har vært, sier Ellingsen.

- Man har ikke klart å intervjue og undersøke alle som kom til landet før de ble sendt ut til mottakene. Dermed er det klart at det er kommet mange som myndighetene ikke har full oversikt over. Det er sagt at de skal ta tak i dette etter hvert, men det synes ikke jeg er godt nok.

Ellingsen sier han ikke har noe ønske om å mistenkeliggjøre muslimer flest eller de deler av opinionen som er kritiske til krigføringen i Afghanistan.

- Vi har drøftet situasjonen i stortingsgruppa, og mener det er på tide å be om justisministerens vurdering av det som skjer. Det er greit å ønske fred og ro, og god jul for den saks skyld. Men samtidig skjer det jo uønskede ting, og vi må opprettholde fokus på disse forholdene som skaper utrygghet blant folk.

Justiskomiteen har bedt om et eget møte med POT om trusselbildet, og skal mandag ha orienteringsmøte med Odd Einar Dørum og departementet.

Den konkrete foranledningen til Ellingsens spørsmål til Dørum er reportasjer i Dagsavisen og Bergensavisen om at POT etterforsker den kurdiske mullahen Krekar fra Nord-Irak. Han skal i 10 år ha brukt Norge som en base for sine kontakter med fundamentalistiske ledere.

Krekar har i et intervju med en kurdisk avis kalt Osama bin Laden «kronen på den muslimske nasjonens hode». Han har også forsvart muslimers rett til hellig krig, men skal ikke konkret ha kommentert terrorangrepene i USA.

Krekar selv deltar nå i en geriljagruppe hjemme i Nord-Irak, mens han har familiemedlemmer i Norge. POT vil verken bekrefte eller benekte at mullahen er under etterforskning.

(NTB)

Hele Norges coronakart