Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FrP frykter lengre køer, Høyre mener regjeringen er gått tom for ideer og KrF venter på den sure svie

Opposisjonens reaksjoner på statsbudsjettet,

IKKE HELT FORNØYD: Fremskrittpartiets Ulf Lerstein kommenterer revidert statsbusjett i Stortingets vandrehall.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
IKKE HELT FORNØYD: Fremskrittpartiets Ulf Lerstein kommenterer revidert statsbusjett i Stortingets vandrehall. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Regjeringens statsbudsjett for 2010 ble lagt frem for Stortinget i dag morges, og opposisjonen reagerer spesielt på pengebruken.

FrP mener regjeringen fremdeles lever i finanskrisen og dermed tillater seg selv å plusse på de fleste områder, samtidig som det ikke økes nok i samferdselsbudsjettet. KrF er også overrasket over regjeringens «overraskende ekspansive» budsjett.

- Budsjettet bærer preg av at regjeringen er i ferd med å gå tom for ideer, sier Jan Tore sanner (H) til Dagbladet.

Høyres nestleder mener budsjettet ikke sikrer varig velferd gjennom nye løsninger og nye vekst blant bedriftene.

Frykter raskere renteøkninger
- De rødgrønne bruker rekordmange oljekroner i budsjettet, men etter den søte kløe kommer den sure svie, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen.

KrF sier seg enig med regjeringen at det er nødvendig å bruke mer oljepenger i dagens krevende økonomiske klima, men mener den høye andelen oljepenger risikerer at man kan få raskere renteøkninger.

KRF og Hans Olav Syversen mener regjeringen bør være mer forsiktig i pengepruken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KRF og Hans Olav Syversen mener regjeringen bør være mer forsiktig i pengepruken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det blir krevende for regjeringen å balansere statens pengebruk til normalt når krisen er over, mener Syversen.

Lengre køer på veien og i helsevesenet
FrPs finanspolitiske talsmann og medlem av finanskomiteen, Ulf Leirstein, frykter lengre køer på veiene og i helsevesenet som følge av regjeringens statsbudsjett.

- Dette samferdselsbudsjettet legges frem samme dag som vi våkner til nyheten om at 40 prosent av riksveiene har for dårlig asfalt. Siden 2002 har 1000 nye kilometer vei blitt klassifisert som dårlig eller svært dårlig, sier Leirstein.

Leirstein og FrP stiller seg også kritisk til at regjeringen velger å øke skatten på boliger.

- Byfolk skal betale mer i skatt på boligen sin, mens folk i distriktene slipper unna, sier Leirstein.

Skuffende
Regjeringen vil bruke en milliard kroner mer på å bekjempe fattigdom på målrettede tiltak. Dermed er den totale økningen på fattigdomssatsingen på totalt 4,3 milliarder siden 2006. KrF savner likevel mer offensive og målrettede tiltak mot fattigdom i budsjettet.

JAN TORE SANNER (H) mener regjeringen er i ferd med å gå tom for ideer.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
JAN TORE SANNER (H) mener regjeringen er i ferd med å gå tom for ideer. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Regjeringen gjør ingenting for å øke sosialhjelpssatsene, verken bindene minstesatser eller reell økning av normerte satser. Det er svært skuffende at regjeringen ikke leverer på sosialhjelpssatsene, som Kristin Halvorsen i valgkampen mente var det viktigste verktøyet for å bekjempe fattigdommen, sier Hans Olav Syversen.

KrF mener hele økningen består i økte bevilgninger til klimatiltak i fattige land og økte kostnader i flyktningesektoren i Norge.

- I et budsjett hvor vi bevilger mer til oss selv enn noen gang tidligere, presterer regjeringen å redusere hjelpen til verdens fattige, sier Syversen.

Smuler til høyere utdanning
Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion mener de rødgrønne strør rundt seg med smuler når det gjelder budsjettets satsning på høyere utdanning, og er skuffet over at regjeringen ikke tar bedre tak i studentenes økonomiske situasjon.

- Etter at regjeringen førte studentene bak lyset i Soria Moria 2 er vi ikke akkurat overrasket, men vi gir ikke opp kampen om 11 måneders studiestøtte, sier lederne av Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion, Ina Tandberg og Anne Karine Nymoen.

STATSBUDSJETTET 2010: Her hentes og brukes de store pengene i Statsbudsjettet regjeringen la fram i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
STATSBUDSJETTET 2010: Her hentes og brukes de store pengene i Statsbudsjettet regjeringen la fram i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling