- Frp går inn for en dramatisk svekkelse av barns trygghet

Inga Marte Thorkildsen (SV) langer ut mot Frp, som mener den nye barneloven «ikke er en rettsstat verdig».

ENDRER BARNELOVEN: Barenminister Inga Marte Thorkildsen mener Frp vil gamble med barns helse og framtid. Foto: jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENDRER BARNELOVEN: Barenminister Inga Marte Thorkildsen mener Frp vil gamble med barns helse og framtid. Foto: jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag banker Stortinget gjennom en rekke lovforslag ment å styrke barns rettsikkerhet i barnefordelingssaker.

Den mest kontroversielle endringen pålegger retten å treffe en foreløpig avgjørelse i barnefordelingssaker der det er risiko for vold eller overgrep, dersom en av foreldrene krever det.   

Endringen har fått Frp og Høyre til å steile. I merknadene fra familie- og kulturkomiteen heter det:

«Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre registrerer at regjeringen i praksis foreslår at anklager mot den ene forelder om seksuelle overgrep eller vold vil kunne frata denne forelder all omsorgsrett og samvær, inntil saken er endelig avgjort i retten. Det er i teorien ikke engang nødvendig med politianmeldelse, da anmeldelse kun er et moment i bevisvurderingen.»

- Ikke fritt fram Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) avviser kritikken. 

KAN MISBRUKES:
Frp's Solveig Horne mener endringene i barneloven kan misbrukes. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KAN MISBRUKES: Frp's Solveig Horne mener endringene i barneloven kan misbrukes. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Det blir ikke fritt fram å frata noen omsorgsrett eller samvær ved å kaste ut overgrepsanklager. Dersom en av partene krever det, skal retten raskt få saken inn til behandling, og da gjøre en grundig vurdering om det er risiko for at barnet utsettes for vold eller overgrep.  

Hun reagerer kraftig på at Frp går inn for det hun omtaler som «en dramatisk svekkelse av barns trygghet».

- Frp legger opp til en linje der man ikke kan frata foreldre omsorgsrett eller samvær i saker med risiko for vold eller overgrep uten at det foreligger rettskraftig dom i en straffesak. De vil legge til grunn straffelovens prinsipp om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Men dersom man legger til grunn straffelovens strenge beviskrav, beskytter vi ikke barna. Det er å gamble med barns helse og framtid, sier Thorkildsen.

- For noen år siden gikk et samlet storting - bortsett fra Frp -  inn for at når det er risiko for vold eller seksuelle overgrep, så skal man legge til grunn et vesentlig lavere beviskrav enn i straffesaker når man vurderer om barnet skal sendes til samvær, fortsetter hun.

- Nesten ingen dømmes Barneministeren viser til at selv om man anslår at omlag 100 000 barn kan har blitt utsatt for vold, seksuelle overgrep og andre typer omsorgssvikt, var det i 2011 bare 171 domfellelser for seksuell omgang med barn, ifølge SSB.

- Problemet er at det er nesten ingen som dømmes for overgrep mot barn. Vi kan ikke legge straffelovens beviskrav til grunn. Det er bedre at en uskyldig foreldre mister samværsretten enn at et uskyldig barn blir utsatt for vold eller seksuelle overgrep, sier hun.