GODE SKUSSMÅL: 500 tillitsvalgte i Frp er stort sett positive til partiets innflytelse i regjeringen og mener at partiledelsen ikke kan lastes for synkende velgeroppslutning.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GODE SKUSSMÅL: 500 tillitsvalgte i Frp er stort sett positive til partiets innflytelse i regjeringen og mener at partiledelsen ikke kan lastes for synkende velgeroppslutning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Frp-grasrota gir KrF og media skylda for velgerflukten

- Mangel på innsikt, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meningsmålingene tyder på at Frp har mistet nærmere en tredjedel av velgeroppslutningen i løpet av de 16 månedene etter valget høsten 2013.

Tillitsvalgte i Frp mener at tilbakegangen skyldes at KrF og Venstre har fått for stor innflytelse - og at media tegner et uriktig bilde.

Det viser en rundspørring Dagbladet har gjennomført de siste dagene, besvart av rundt 500 Frp-medlemmer, de aller fleste av dem med verv i partiet. 

- Ikke surmuling 68 prosent mener at mediedekningen av Frp's politiske gjennomslag er feilaktig. Over halvparten av de spurte mener svaret ligger i at KrF og Venstre har fått for mye å si.

- Det stemmer overens med mine vurderinger når jeg prøver å analysere hva vi skal gjøre framover, sier Per Sandberg, nestleder i Frp.

- Når våre egne tillitsvalgte peker på at media skjevframstiller, så er det ikke surmuling, men en realitet, sier Sandberg.

Støttepartiene irriterer Frp-nestlederen mener KrF og Venstre har fått betydelig gjennomslag for sin politikk som støttepartier for regjeringen.

- Derfor reagerer våre tillitsvalgte når kravene fra KrF og Venstre bare blir større og større. Dermed utvikles irritasjon over at de to partiene likevel ikke er fornøyde, sier Sandberg.

Valgforsker Frank Aarebrot advarer regjeringspartiet mot å «lulle seg inn i troen» på at media har skylda for synkende oppslutning.

- Det er mangel på innsikt. Media gir et rimelig referat av hva regjeringen holder på med, sier professor Aarebrot.

- Lite smart Han synes heller ikke det er smart å gi KrF og Venstre skylda.

- Realiteten for en mindretallsregjering er å gi en viss innflytelse til støttepartiene. Jeg synes heller de Frp-tillitsvalgte burde spørre seg: Hvordan skal vi få velgerne til akseptere at ikke Krekar sendes ut som lovet?

- Jeg registrerer at partigrasrota er langt mindre opptatt av hva de kan gjøre noe med, som å oppfylle valgløftene, enn å skylde på andre for det de ikke kan gjøre noe med. Frp gjør lurt i å begynne å jobbe med det de kan gjøre noe med, sier Aarebrot.

- Gode nyheter I Dagblad-rundspørringen svarer 24 prosent at Frp har for lite gjennomslag, mens bare 13 prosent er kritiske til Frp-ledelsens evne til å kommunisere partiets politiske seire.

- Dette må være ganske gode nyheter for Siv Jensen, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

- Undersøkelsen viser at det er ikke er særlig synlig misnøye internt i Frp med regjeringsdeltakelsen. Den sliter foreløpig lite på grasrota i partiet, sier Bergh.

Straffes ikke Valgeksperten synes det er interessant at Frp ikke ser ut til å bli straffet nedenfra, av sine egne tillitsvalgte.

- Snarere enn å kritisere partiledelsen, tyr de til mer klassiske forklaringer, som at mediene gir et uriktig bilde av partiet. At KrF og Venstre har fått for mye innflytelse på regjeringen er en utbredt oppfatning, sier Bergh.

- At hver fjerde ønsker større Frp-innflytelse er en beskrivelse av virkeligheten, som sikkert kunne underskrives av Siv selv, legger han til.

Frp-nestleder Sandberg er optimistisk etter å ha studert Dagblad-undersøkelsen.

- I starten av regjeringsperioden slet vi med å kommunisere til våre egne. Det siste halve året har vi lykkes i større grad å kommunisere til våre tillitsvalgte at vi leverer politikk. Nå gjenstår det å informere velgerne like godt, sier han.

SKYLDER PÅ ANDRE: Grasrota i Frp mener media og regjeringenes støttepartier har skylda i nedtyren på meningsmålingene. Tilfeldigvis har KrF og Venstre vært mye brukte hoggestabber for Per Sandberg det siste året, mens Siv Jensen har vært flink til å påpeke at partiets politikk ofte blir fremstilt feil. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SKYLDER PÅ ANDRE: Grasrota i Frp mener media og regjeringenes støttepartier har skylda i nedtyren på meningsmålingene. Tilfeldigvis har KrF og Venstre vært mye brukte hoggestabber for Per Sandberg det siste året, mens Siv Jensen har vært flink til å påpeke at partiets politikk ofte blir fremstilt feil. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer