Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-grasrota raser mot Venstre: - De har altfor mye makt

Sentrale medlemmer i Frp omtaler Venstre som «respektløse» og «useriøse». De raser mot partiet som onsdag sa nei til hele Listhaugs asylpakke.

I STRUPEN PÅ VENSTRE: Aina Stenersen leder Oslo Frp og liker dårlig måten Venstre og Trine Skei Grande vraket samtlige av Listhaugs 40 forslag til asylinnstramminger i går. Foto: NTB Scanpix
I STRUPEN PÅ VENSTRE: Aina Stenersen leder Oslo Frp og liker dårlig måten Venstre og Trine Skei Grande vraket samtlige av Listhaugs 40 forslag til asylinnstramminger i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande sa onsdag nei til samtlige av Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. 

- Regjeringa har gått betraktelig lenger enn det de har grunnlag for i det forliket vi har skrevet under på. Vi mener kravene til opphold og familiegjenforening har gått så langt at det bryter med en rekke internasjonale konvensjoner, hevdet Skei Grande.

Beslutninga høstet umiddelbar respons fra de andre partiene på Stortinget: MDG hevdet det var «typisk Venstre» å snu, mens Jonas Gahr Støre (Ap) så tegn på et «sammenbrudd i tilliten mellom Venstre og regjeringa». 

På grasrota i Frp vekker Venstres asyl-nei harme. Partiet beskrives som «useriøse», «uansvarlige» og med altfor mye makt. 

- Venstre har for mye makt Leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, undrer om Venstre i det hele tatt har lest Listhaugs forslag.

- Det er en veldig merkelig oppførsel, og jeg tror Venstre har behov for å markere seg etter bommerten med flyseteavgiften, for dette henger ikke på greip i det hele tatt. Det virker som Venstre ikke har lest forslagene engang, sier hun.

I likhet med flere av hennes kolleger sier lederen for Oslo Frp at Venstre opptrer useriøst.

- Høyre og Frp jobber veldig hardt i regjering for å være imøtekommende, og da synes jeg Venstre skal være mer seriøse. Dette er politisk spill fra Venstre, og det er alvorlig når vi står ovenfor en dramatisk situasjon som kan møte oss igjen i framtida om vi ikke handler riktig nå, fortsetter Stenersen. 

- Mener du Venstre har for mye makt?

- Ja, altfor mye, svarer Stenersen. 

- Lite respektfullt Frank Sve, fylkesleder for Frp i Møre og Romsdal sier Venstre ikke virker til å ta politikken på alvor. 

- Dette er helt useriøst av Venstre. Vi er vant med at Venstre hopper fram og tilbake i hytt og pine, men denne saken må vi forvente at de tar på alvor. Å gjøre slik Venstre gjorde onsdag er svært lite respektfullt, sier Sve.

Han legger til at Frp-politikerne i hans distrikt er «ganske så oppgitt» over Venstre og sier han forventet en helt annen tilnærming fra Skei Grande og hennes parti. 

- Man kan ikke først være enig om et forlik, og så gå imot absolutt alt. Her må Venstre opptre som et seriøst parti og ta utfordringene på asylfeltet på alvor, sier han. 

- Vås og tull Sve støttes av Lars-Svein Drabløs, leder for Frp i Sogn og Fjordane. 

- Vi ble mildt sagt overraska, og synes det Skei Grande kom med var leit. Vi opplever Sylvi Listhaug som svært realistisk i sitt arbeid, og det våset om at hun skaper frykt er bare tull, sier Drabløs og sikter blant annet til kritikken Listhaug fikk i Stortingets spørretime denne uka.

Han advarer også mot konsekvensene politikernøling kan få for integreringa av asylsøkere inn i det norske samfunnet.

- Det kan gå riktig galt om vi ikke er realistiske. I samarbeidet vårt med de små støttepartiene er det ingenting som overrasker lenger. Jeg er enig med dem som i går sa at Venstre nå har laget stor fallhøyde for seg selv. Men det får bli deres problem, sier fylkeslederen.

Lite konstruktivt Peter Busch, nyvalgt fylkesleder for Aust-Agder Frp, sier Venstre hadde oppnådd bedre resultater om partiet ikke avfeide samtlige av forslagene, men heller behandlet dem én og én. 

- På generelt grunnlag vil jeg si at det hadde vært mer konstruktivt om Venstre hadde gått inn i forslagene og diskutert dem. Forslagene gir uttrykk for utfordringer som samfunnet står ovenfor, sier Busch til Dagbladet. 

Frps parlamentariske leder på Stortinget maner likevel til en avdramatisering av situasjonen.

- Det Venstre har gitt uttrykk for er at de er uenige i høringsforslagene. Nå må vi holde tunga rett i munnen og la regjeringa få tid til å komme med sine endelige forslag. Politikken er basert på en bestilling fra Stortinget som 161 av 169 representanter står bak, sier Harald T. Nesvik til Dagbladet.

Nesvik innrømmer uansett at han også ble litt forbausa over Venstres pressekonferanse på onsdag.

- Jeg er overraska over nivået Venstre gikk ut på, men vi har jo alle behov for å gi uttrykk for vår mening i visse saker, sier Nesvik. 

Venstres stortingsgruppe ønsket ikke å kommentere saken. 

- FOR MYE MAKT: Trine Skei Grande møter hard motbør fra Frp-politikere landet rundt etter onsdagens asyl-nei.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- FOR MYE MAKT: Trine Skei Grande møter hard motbør fra Frp-politikere landet rundt etter onsdagens asyl-nei. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer