HAR PARTIET MED SEG: Grasrota under Frp-leder og finansminister Siv Jensen er enig med henne: Det er viktigere å sende mulla krekar ut av Norge enn å holde seg til menneskerettighetskonvensjonen og dermed den norske Grunnloven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR PARTIET MED SEG: Grasrota under Frp-leder og finansminister Siv Jensen er enig med henne: Det er viktigere å sende mulla krekar ut av Norge enn å holde seg til menneskerettighetskonvensjonen og dermed den norske Grunnloven. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Frp-grasrota vil bryte menneskerettighetene for å sende Krekar ut av Norge

Støtter partileder Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et klart flertall på Frp-grasrota er - som partileder og finansminister Siv Jensen - villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken. Det viser en rundspørring Dagbladet har gjennomført blant partiets medlemmer og tillitsvalgte.   

Av de rundt 500 Frp-erne som har besvart undersøkelsen, svarer 65,3 prosent at de er villige til å bryte menneskerettighetene for å sende mulla Krekar ut av landet. Bare 23,1 prosent er - som partiets justisminister Anders Anundsen - ikke villig til på bryte menneskerettighetene og dermed også den norske Grunnloven. Resten har svart «vet ikke». 
     
- Unorsk Arbeiderpartiets Hadia Tajik sendte i forrige uke et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg, der hun ber om en forsikring om at menneskerettighetene ligger til grunn for regjeringens og statsrådenes arbeid. Bakgrunnen er uttalelsene til nettopp Siv Jensen.

Hun reagerer kraftig på resultatet av rundspørringen.

- Dette er en overraskende unorsk reaksjon på et sentralt verdispørsmål. Vi står for grunnleggende menneskerettigheter i Norge. Det er en sentral norsk verdi både i solskinn og i snøstorm. Denne undersøkelsen forklarer kanskje hvorfor Siv Jensen uttaler seg som hun gjør, sier Tajik til Dagbladet.

Tajik ber nå statsminister Erna Solberg oppklare regjeringen og Norges standpunkt. Men Statsministerens kontor har bedt Siv Jensen svare på vegne av regjeringen.

Villig til å bryte menneskerettighetene Det var som opposisjonspolitiker i 2009 Frp lederen for første gang gjorde det klart hvor langt hun er villig til å gå:

- I aller ytterste konsekvens er jeg villig til å bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut
av landet, sa hun til NRK Dagsrevyen den gang. 

I et TV 2-innslag forrige uke fastholdt Jensen standpunktet, da hun svarte kontant «ja» på spørsmål om hun er villig til å «sette menneskerettighetene til side» for å få satt Krekar i forvaring. I etterkant har både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) slått fast at norske regjeringer må følge det norsk lovverket, som også menneskerettighetene er en del av.

Krekar er enn så lenge verken sendt ut av landet eller ut på landet. I dag skal Oslo tingrett ta stilling til om vedtaket om å ilegge Krekar meldeplikt og tvunget opphold på i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag er lovlig eller ikke.     

Men selv om Frp-grasrota er villig til å strekke seg langt for å få sendt Krekar til Irak, er de likevel stort sett fornøyd med det regjeringen har gjort så langt i saken.

Så mange som 53,7 prosent mener partileder Siv Jensen og partiets justisminister har håndtert saken godt, 30,3 prosent er middels fornøyd, mens bare 13,9 prosent mener saken er dårlig håndtert.  
  - Utålmodighet i Frp Ulf Leirstein, Frp's justispolitiske talsmann, mener tallene først og fremst speiler en utålmodighet i partiet, som han også deler.

Grasrota og partilederens menneskerettighets-standpunkt må forstås som en vilje til å utfordre internasjonale konvensjoner og eventuelt risikere en rettssak i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, forklarer han.
    
- Men de har altså sagt at de er villig til å bryte menneskerettighetene, som er tatt i den norske Grunnloven. Er ikke det paradoksalt for lov og orden-partiet Frp?

- Nei, det er ikke et eneste menneske i Frp som er villig til å bryte menneskerettighetene slik de selv forstår dem. Men menneskerettighetene er jus og, som alle lover, gjenstand for tolkning. Det er derfor vi har domstoler. Men hvis man tar utgangspunkt i medias svart/hvitt-framstilling, som heller ikke jeg deler, så er svaret: Ja, han burde blitt sendt ut i morgen, sier Leirstein.

- Vi har ennå litt tid igjen Leirstein er selv overbevist om Norge kan sende mullaen til Irak uten å bryte menneskerettighetene, i teorien «i løpet av noen dager».
Det eneste som kreves, ifølge Frp-eren, er en enkel garanti fra irakiske myndigheter om at Krekar ikke vil bli dømt til dødsstraff eller utsatt for tortur. Og en slik garanti burde være en smal sak å oppdrive, ifølge Leirstein. 

- Men jeg er ganske sikker på at Krekars advokat, Brynjar Meling, vil hevde at en slik garanti ikke er mye verdt, og at det likevel vil stride mot menneskerettighetene å sende ham ut av Norge. Jeg er altså ikke enig. Og dersom det blir en rettssak i Strasbourg, kan det ta seks-sju år før vi får en avklaring.

At den utålmodige Frp-grasrota likevel er fornøyd med regjeringens håndtering så langt, forklarer Leirstein med at partifolket husker tilbake til mange rødgrønne år med stillstand i saken.  

- Så man har nok litt forståelse for at vi ikke har fått det til på litt over et år. Men den tålmodigheten vil endre seg fort om vi ikke får resultater ganske så raskt, og nå gjør vi det jo ikke akkurat skarpt på meningsmålingene heller. Dette er en viktig sak for Frp, om det hersker det ingen tvil. Men vi har altså ennå litt tid igjen.

Partileder og finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere Hadia Tajiks uttalelser.

- Denne målingen viser først og fremst et bredt engasjement i Fremskrittspartiet for å få effektuert utvisningsvedtaket av Mulla Krekar. Tajik vil for øvrig få besvart sitt spørsmål med det første, skriver Jensen i en SMS til Dagbladet.

LOV OG ORDENPARTIET: Et klart flertall på Frp-grasrota er - som partileder og finansminister Siv Jensen - villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken. Det viser en rundspørring Dagbladet har gjennomført blant partiets medlemmer og tillitsvalgte. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
LOV OG ORDENPARTIET: Et klart flertall på Frp-grasrota er - som partileder og finansminister Siv Jensen - villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken. Det viser en rundspørring Dagbladet har gjennomført blant partiets medlemmer og tillitsvalgte. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer