Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-gutten i Røyken

Fremskrittspartiet kaller seg partiet for folk flest. Partiets ordførerkandidat i Røyken kommune, Jan Aurholm (39), er imidlertid ikke som folk flest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Aurholm er USA-patriot så til de grader at han har laget et lite USA rundt seg hjemme i eneboligen i Åros sentrum. Et flak av en Oldsmobile stasjonsvogn, påmalt Fremskrittspartiet i digre bokstaver, står valgkampklar i oppkjørselen. Lucky Luke i kryssfinerversjon og full mannsstørrelse lener seg nonchalant mot garasjeveggen. Og en miniatyrstatue av Frihetsgudinnen løfter sin fakkel i et hjørne av hagen.

Samling

Innendørs kryr det av et utall ulike gjenstander fra villvest-tida og fram til 1960-tallet, våpen og dukker, troll (som samboeren samler på) og indianerskulpturer, utstoppede dyrehoder, ammunisjon av de fleste kalibrer, horn og gevirer. I kjellerstua, kalt «hytta» i dagligtale, står en Rock Ola-jukeboks, og i garasjen, ved siden av Oldsmobilen, en himmelblå Ford Fairline 500 Sunliner Galaxie 59-modell, som han har eid i 20 år. Hvert år kjører Aurholm og hans Galaxie først i 4. juli-paraden i Oslo, gjerne med den amerikanske ambassadøren i baksetet. For Aurholm feirer amerikanernes nasjonaldag, 4. juli, like intenst som 17. mai.

Han kan ikke peke på noen spesiell årsak til denne glødende USA-interessen.

- Det begynte med interesse for amerikanske biler og amerikansk musikk, og har utviklet seg til en livsstil, sier han.

Kommunisme

- Er du opptatt av amerikanske politikk også?

- Nei, ikke stort, sier han.

Men han har mer sans for republikanerne i USA enn for demokratene, og støtter fullt ut amerikanernes krig mot Irak.

I Aurholms øyne er demokratenes kandidat ved siste presidentvalg, Al Gore, kommunist.

- Alt som smaker av sosialisme er likestilt med kommunisme, sier Aurholm. SVs framgang er ifølge Aurholm et bevis på at Norge er fullt av sosialister, ikke minst i mediene.

- Men hva når Carl I. Hagen sier at Frp er landets nye arbeiderparti?

- Det betyr ikke at vi i Frp er sosialister. Vi har en visjon om å rette opp det sosialistene har ødelagt siden krigen, det vil si etter at byråkratiet og ensrettingen tok overhånd på syttitallet.

Partieier Hagens budskap om statlig overtakelse og finansiering av både skoler, eldreomsorg og barnehager ser han heller ikke på som sosialisme, men som en logisk følge av at det kommunale selvstyre ikke eksisterer.

- Enn Hagens nye tro på at store statlige fond skal redde norsk næringsliv, det må da være sosialisme?

- Jeg har ikke satt meg så mye inn i det at jeg vil uttale meg om det, sier Aurholm.

I Røyken er Frp's viktigste saker blant annet:

Å gjøre Røyken til en attraktiv kommune for næringslivet, ved å stille tomter til disposisjon.

Å sette av et 3500 mål stor område til motorsport og kjøre- og trafikkopplæring, fra BMX-sykler til dragracing.

Å bygge flere småbåthavner.

Å gjøre Røyken sykehjem, som nå bygges og som skal bli landets største, til en attraktiv arbeidsplass med gode boligtilbud for de ansatte.

Å legge ned fylkeskommunen.

Å la elevene i videregående skoler selv få velge om de vil ha nynorsk som sidemål, eller ikke.

I dag styres Røyken av et borgerlig flertall med knappest mulige margin og Høyre-ordfører, og Aurholm har tro på at velgerne fortsatt ønsker å holde Ap borte fra makta.

Pepsi?

- Vi har ryddet opp etter at vi overtok et konkursbo som ikke liknet grisen, sier Aurholm.

- Ønsker du å amerikanisere det norske samfunnet enda mer enn hva det allerede er?

- Det spørs hva du mener med å amerikanisere. For meg er et amerikanisert samfunn et samfunn hvor du fritt kan tenke, tale og handle som du vil sjøl.

- Er det ikke noe ved USA som ikke er bra, da?

- Jo, Pepsi er ikke bra...

AMCAR-GUTT: Frp's ordførerkandidat i Røyken, Jan Aurholm, i sin himmelblå Ford Galaxie. På veggen, blant symboltunge amerikanske rekvisitter, en plakat med Frp's ledertrio.
COLA FOR ALLE PENGA: - For meg er et amerikanisert samfunn et samfunn hvor du fritt kan tenke, tale og handle som du sjøl vil. Det eneste Jan Aurholm ikke liker ved USA er Pepsi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media