Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp har de dårligste skolekommunene

Frp-kommunene gjør det jevnt over dårligst av de politiske partiene.

 Kvalitet:  Det er Senterparti-kommunene som gjør det best på Dagbladets undersøkelse. Frp-kommunene har de dårligste skolene.
Foto: Berit Keilen, Scanpix
Kvalitet: Det er Senterparti-kommunene som gjør det best på Dagbladets undersøkelse. Frp-kommunene har de dårligste skolene. Foto: Berit Keilen, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kunne Dagbladet avsløre Norges beste og dårligste skole-kommuner, og jevnt over er det kommuner med ordfører fra Fremskrittspartiet som gjør det dårligst.

- Å bruke ordfører som kriterium gir ikke et riktig bilde på hvem som styrer kommunen. Svært mange kommuner er styrt av partikoallisjoner, og da syns jeg det blir feil å si at Frp er dårlige på skole, sier ordfører i Os, Terje Søviknes.

Ikke overrasket
Når det gjelder Søviknes' egen kommune er han ikke overrasket over at den havner langt nede på lista.

- Os er en lavinntektskommune som bruker minder penger på alle områder enn mange andre kommuner. Så om pengebruk er en faktor er jeg ikke overrasket, sier han.

For Frp sentralt vil skole fortsette å være en prioritet fremover.

- Det viktigste er at elevene oppnår gode resultater, sier Tord Lien. Han sitter i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomitee.

- Noen av kriteriene som er blitt brukt i denne undersøkelsen anser ikke vi som viktige i forhold til elevenes endelige resultater, sier han.

Utfordringer
Han mener likevel at elementer som faglært undervisningspersonell og mobbing er svært viktige for elevers læring.

- Mange av Frp-kommunene er små distriktskommuner med lite akademisk personell. Disse kommunene er det vanskelig å rekruttere til, og deler av problemet ligger nok der, sier Lien.

Senterpartiet gjør det jevnt over best, og partileder Liv Signe Navarsete er ikke enig i at det er vanskeligere å få til gode skoler på små steder.

- Det viktigste er å prioritere skole, og bruke ressurser for å gi et godt skoletilbud. Små kommuner gir dessuten ofte et mer oversiktlig bilde, sier hun.  

Hun er ikke overrasket over at Sp gjør det bra i denne undersøkelsen.

- Andre blir kanskje overrasket, men Sp har alltid opptatt av hver enkelt kommune, og skole er en svært viktig del av kommunepolitikken, sier hun.

Utvikle talenter
For at elevene skal lykkes mener Navarsete det er viktig at det ikke er for mange elever per lærer. Vår oversikt viser at mange av Sp-kommunene gjør det bra på dette punktet.

- Færre elever per lærer gir elevene mulighet til å utvikle sine talenter, enten de er teoretiske eller praktiske.

Lærerproblematikk er noe Frp ønsker å sette fokus på frem mot valget.

- SVs ønske om en norm for antall lærere vil bare føre til enda mer ufaglært personell. Det viktigste for oss er å heve kompetansen hos lærerne, og det ønsker vi å få til gjennom videreutdanning. Slik det er i dag får lærere videreutdannelse én gang i løpet av karrieren. Det er ikke nok, sier han.

For å bedre skolene rundt om i landet ønsker de også å sette fokus på mobbing.

- Det er uakseptabelt at så mange som 50 000 barn og unge gruer seg til å gå på skolen. Når det er lovfestet grunnskole her i landet, så må vi også sørge for at elevene trives der, sier Tord Lien.