Fnyser av Jensens krisemøte om bompenger

- Frp har fått litt panikk

- Et spill for galleriet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om at finansminister og Frp-leder Siv Jensen kaller inn partitoppene i regjering til krisemøte om bompenger.

SPILL. - Du er jo ikke helt handlingslammet når du sitter i regjering og er ekstremt bekymra for bompenger, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.
SPILL. - Du er jo ikke helt handlingslammet når du sitter i regjering og er ekstremt bekymra for bompenger, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.Vis mer

- Fremskrittspartiet har åpenbart fått litt panikk fordi de ser at bompengepartiet vokser. Dette såkalte krisemøtet til Siv Jensen er et spill for galleriet i et forsøk på å framstå som verdens mest kritiske mot bompenger, sier Johansen til Dagbladet.

- Krisa er ei krise for Frp og den handler om at bompengepartiet går fram, slår Johansen fast.

Det var gjennom VG tidligere mandag at Jensen fortalte at hun har innkalt partilederne i de andre regjeringspartene til et krisemøte om bompengeopprøret.

- Vi jobber for minst mulig bompenger for folk flest og vi vil se på hva vi kan gjøre for å redusere bompengebelastningen som er i ferd med å bli for stor for mange. Derfor har jeg tatt initiativ til et møte med de andre regjeringspartiene, het det i en SMS fra Jensen til Dagbladet.

Oppskriften hennes er at stat og kommuner må bla opp mer for å redusere innbetalingen fra bilistene.

Video: Fredrik N. Filtvedt. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Økt belastning

Johansen minner om at Frp har hatt finansministeren og samferdselsministeren i seks år.

- På den tida har bompengebelastningen økt fra 8 til 13 milliarder kroner og vi har gått fra 170 til 309 bomstasjoner. Så når Jensen nå angivelig skal ha krisemøte med de andre partilederne i regjeringen, demonstrerer det en voldsom interesse av å forsøke å framstå som noe Frp ikke har vært på de seks åra de har sittet i regjering.

Lite kledelig

Johansen mener det framstår som lite troverdig når finansminister Jensen snakker om at vanlige folk rammes av en for høy bompengebelastning:

- Regjeringen har prioritert å bruke 25 milliarder kroner i skattekutt til de rikeste. Dersom de er så bekymret for dem som nå rammes, da kunne de jo brukt disse pengene annerledes. For penger er penger, sier Ap-byrådslederen i hovedstaden.

- Det er rett og slett ikke veldig kledelig. Du slår på stortromma og skal demonstrere handlekraft, samtidig som du har hatt finansministeren og samferdselsministeren gjennom seks år. Du er jo ikke helt handlingslammet når du sitter i regjering og er ekstremt bekymret for bompenger, sier han.

Innstramming?

Utspillet fra Jensen kom omtrent samtidig som det tikket inn en pressemelding fra Samferdselsdepartementet. Frp-statsråden der, Jon Georg Dale, slår fast at han nå strammer inn og at reduserte inntekter i bompengeprosjekter ikke kan hentes inn ved å øke prisene for bilistene.

I Johansens øyne er også dette et forsøk på å demonstrere handlekraft på et felt der Frp har behov for å demme opp for bompengepartiet.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- For det første er det uaktuelt å øke bompengene ut over det alle partiene har vært enige om, som også tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) var enig om, og som Stortinget har vedtatt. Så Dale må gjerne kalle det for en innstramming, men for vår del er dette udramatisk og helt greit.

Store prosjekter

- Men inntektene i Oslopakke 3 blir 1,5 til 2 milliarder lavere de fire første åra, blant annet som følge av at færre kjører og at elbilandelen går opp?

- Ja, og det skjer samtidig som vi står foran flere store prosjekter som Fornebubanen, signalanlegg på T-banen, sentrumstunnel og flere andre prosjekter. Det gjenstår å se om regjeringen da vil bevilge mer penger direkte fra staten. Men i bompengeproposisjonen er det tatt høyde for at man får mindre penger, sier Johansen.

- Staten må gjerne øke sin andel av Fornebubanen fra dagens 50 prosent, legger han til.

MUSIKKVIDEO: FNB Sandnes har kommet med et kreativt påfunn for å verve nye velgere. - Folk sier det er genialt, sier ordførerkandidat. Video: FNB / Privat Vis mer

Et bom-paradoks

- Men hvordan kan det være udramatisk når inntektene går så kraftig ned?

- Det er noe vi faktisk har tatt høyde for i forhandlingene. Bompengene skal både finansiere utbygginger, og de skal begrense trafikken. Når det virker, går inntektene ned. Det er en ønsket politikk, og sånn sett et paradoks med bompenger alle steder.

I stedet retter Johansen igjen skytset mot regjeringen:

- De reiser rundt og skryter av hvor mye vei de bygger. Da bør de også være ærlige på at det forutsetter bompenger, nedfelt i Nasjonal transportplan, og at de faktisk har et ansvar. I stedet skylder de på dem som sitter lokalt og administrerer byvekstavtaler. Det er lite kledelig.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer