TO GLADE VALGVINNERE:  Per Kristian Foss og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner var blant de første på Høyres valgvake i går. Foss mener Fremskrittspartiets innvandringspolitikk og gruppetenkning har medført at byvelgere har forlatt dem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TO GLADE VALGVINNERE: Per Kristian Foss og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner var blant de første på Høyres valgvake i går. Foss mener Fremskrittspartiets innvandringspolitikk og gruppetenkning har medført at byvelgere har forlatt dem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Frp har feilvurdert folk i byene

Per-Kristian Foss, tidligere nestleder i Høyre, hardt ut mot Frps integreringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØYRES VALGVAKE, OSLO (Dagbladet): Midt blant et feirende Høyre-folk står tidligere finansminister og nestleder i Høyre, Per-Kristian Foss, og smiler. Da Høyre startet valgkampen i vår, var 23 prosent et mulig mål, og etterhvert som valgkampen gikk, tenkte Foss at han ble lykkelig hvis Høyre fikk 25 prosent.

- Nå tyder mye på at vi kommer godt over det og. Vi har befestet posisjonen vår i to store byer til tross for at Arbeiderpartiet har gjort et godt valg, og en veldig bra valgkamp, sier Foss til Dagbladet.

- Misforstått velgerne I Oslo styrer Høyre sammen med Fremskrittspartiet, som er en av kommunevalgets tapere. Per-Kristian Foss mener en av årsakene til at Frp går tilbake, er partiets integreringspolitikk.

- Frp har feilvurdet folk i byene, ved at de har snakket om grupper, om oss og dem. Men folk som bor i byer som Oslo og Drammen ser ikke bare problemer med folk med annen kulturell bakgrunn. De har venner og skolekamerater med flerkulturell bakgrunn. Det nytter ikke å sette folk i grupper, sier Foss til Dagbladet.

Svartmaling Foss viser til Fabian Stangs uttalelser etter terrorhandlingene 22. juli i år.

- Fabian sa at «jeg er en hvit mann fra Vestkanten», og at han var glad for at folk ikke dømte ham. Du må snakke med folk og ikke grupper. Frp har ikke truffet byvelgerne, sier Foss og fortsetter:

- Svartmaling og integreringspolitikken til Frp er bomskudd, og det er en av årsakene til at Frp nå går tilbake.

Stang vil ikke blande seg Oslos Høyre-ordfører Fabian Stang er kjent for å være en inkluderende ordfører, og var vært klar på at han misliker såkalt oss og dem-tenkning Per-Kristian Foss sikter til.

- Jeg skal ikke blande meg for mye inn i hva andre gjør, men jeg tror, for meg og for Høyre er det av betydning å se enkeltindividet. Aldri dømme noen fordi man har en hudfarge eller noen seksuell legning eller hva det skulle være. Man skal se det enkelte mennesket og oppfører man seg bra, så skal man ha kred for det, og er man ikke så bra, skal man ha diskred for det, men aldri spørre hvilken gruppe man måtte tilhøre, sier Stang til Dagbladet på spørsmål om han er enig med sin partifelle eller ikke.

Nytt styrkeforhold Per-Kristian Foss mener Frps dårlige valg og Høyres gode valg «vil gjøre noe med styrkeforholdet mellom de to partiene fram mot stortingsvalget i 2013».

- Målet for Høyre har hele tiden vært å samle alle de fire partiene på borgerlig side i byene, og det kan bli mulig å få til nå. Da kan vi ikke danne en koalisjon bare ved kjøttvekta, sier Foss, og viser til et Einar Førde-sitat som i sin tid sa akkurat det motsatte, at kjøttvekta rår.

Så fortsetter han:

- For det handler om å skape et samarbeidsklima. Nå skal Høyre befeste posisjonen som et bredt ikke-sosialistisk parti som kan samarbeide, sier Foss.

Foss mener partileder Erna Solberg og sentralledelsen er grunnen til Høyres knallvalg, ved strategiomleggingen i 2005, der det ble mindre snakk om skatter og avgifter og mer om mennesker, ikke milliarder.